Waar zijn de reeën?

Puur natuur

Kijk ik niet goed of zijn er minder reeën dan voorheen? Regelmatig trek ik met mijn camera het veld in om in de natuur te fotograferen. Het zal niemand niet verbazen dat ik, als reeën fan, in het veld op zoek ben naar deze mooie, elegante zoogdieren. In mijn fotoarchief komen veel reeën foto’s voor. Het merendeel gefotografeerd in en om de Kop van Drenthe.

In deze regio ken ik veel locaties waar reeën leven of leefden? Regelmatig lag ik ze, vanaf de grond of houtwal, te bekijken en fotograferen. Vaak in de ochtend- en avondschemering, want dan laten reeën zich zien. Dan komen ze uit hun schuilplaatsen om te eten.

In het najaar en de winter is de kans om reeën te spotten groter dan ’s zomers. Een reden is omdat het blad van de bomen en struiken is gevallen en de maisakkers zijn gemaaid. Dit zijn dé verstopplekken tijdens de zomermaanden. Een tweede reden is dat de reeën ’s winters in groepen, sprongen genoemd, leven. Zo’n sprong kan wel uit meer dan tien reeën bestaan. De kans dat je dan ziet is daardoor groter.

Wat mij afgelopen jaar opviel, is dat ik veel minder reeën zie dan voorheen. Ik hoor het van meerdere wandelaars. Bij Mensinge liepen regelmatig meer dan 14 reeën in twee groepen. De laatste tijd zag ik er nog hooguit vier rondlopen. Op meerdere plekken bij Roden en Langelo hetzelfde. Vrijwel geen reeën meer te zien. Donderen, Steenbergen, Zeijen hetzelfde. Wat is daarvan de oorzaak? Ik weet het niet. Het kan natuurlijk aan mijn opmerkingsvermogen liggen, ook ik word ouder. Dat zou betekenen dat ik afgelopen coronajaar behoorlijk ben afgestompt. Oké, ik werk nu voornamelijk thuis dus mis de ‘schemerritten’ van en naar kantoor. Zijn mijn ogen in een jaar tijd zoveel minder geworden? Het is wel weer tijd voor een nieuwe bril. Ik zal de aanbiedingen in de gaten houden en mijn zorgverzekering doorlichten. Toch lijkt me dit geen plausibele reden.

Is het de cornadrukte? Misschien. Verschillende natuurorganisaties zijn onlangs een campagne begonnen om meer respect voor de natuur te vragen. Onder het mom ‘je bent te gast in de natuur’ dus gedraag je daar ook naar. Het afgelopen coronajaar trokken meer wandelaars (met honden) de natuur in dan voorheen. Daar zijn genoeg cijfers over bekend. Het kan zijn dat de ‘wilde dieren’ dieper de bossen in zijn getrokken om de drukte te vermijden. Het is aannemelijk. Reden temeer om je als respectvolle natuurbezoeker te gedragen en op de paden te blijven. Het wandelnetwerk is vaak zo ingericht dat er rustgebieden bestaan waar wilde dieren redelijk ongestoord kunnen schuilen.

Of is het de wolf? Wolven zorgen inderdaad voor gedragsverandering bij wilde dieren zoals reeën. Reeën staan hoog op de menulijst van de wolf. Het is bekend dat met de komst van de wolf, de reeën attenter en schuwer worden. Ze gaan zich beter verstoppen. Nou heeft de wolf in de noordelijke regio rondgelopen. De laatste tijd is hij hier echter niet meer gezien.

Zijn het jagers? Liggen de reeën die ik voorheen zag in de vriezer of bij de poelier te wachten op de kerstdagen? Ik heb geen idee. Het afschieten van reeën is aan regels gebonden en gebaseerd op jaarlijkse tellingen. Het valt me wel op dat ik meer hoogzitters in het veld zie. Het lijkt me sterk dat jagers de oorzaak van de terugloop zijn. Ik neem aan dat zij zich strikt aan de regels houden.

Ik tast (nog) in het duister en heb me voorgenomen om beheerders in de regio te vragen of zij dit ook zo ervaren of dat het echt aan mij ligt. Hoe dan ook, de opticien ga ik binnenkort maar eens bezoeken.