‘Waarom steeds hier, de jongens zijn er weer de dupe van’

Roden kinderboerderij inbraak

wéér inbraak Kinderboerderij Roden

RODEN – Jan Aalders, beheerder van de Kinderboerderij in Roden, kan zich er enorm kwaad om maken. Hij kan er zelfs heel woest om worden. Want in de nacht van dinsdag op woensdag werd er opnieuw ingebroken. Dit keer werd de zeecontainer leeggehaald. De dupe zijn vooral ‘Jan’s jongens’, die op de kinderboerderij elke dag weer van hun dagbesteding genieten.

Het is – aldus Jan- al de zevende keer dat de kinderboerderij door het boevengilde bezocht werd. In juli waren er ook al ongenode gasten. Zij hadden het voorzien op de kluis in de theeschenkerij. ‘Ook zo typisch. Ik krijg normaal een melding van het alarm als dat afgaat. Ik was precies één dag op vakantie en de kluis was al weg. Ze moeten geweten hebben dat ik er niet was.’

Deze keer ontvreemdden de dieven gras- en bosmaaiers. En bladblazers. ‘En zelfs het zadel van Teun de ezel is meegenomen. Je kunt het je niet voorstellen. Dat mensen dit kunnen doen. De mensen hier hebben zo’n plezier aan werken met machines. Daar zijn ze gewoon trots op. Ook zij waren woensdagmorgen helemaal van slag. Ik ook. Maar ik kookte echt van woede. Ik mag het misschien niet zeggen, maar ik heb liever dat ze van de rijken stelen. Waarom van ons? Van mijn jongens? Dit werk is hun lust en hun leven.’

Aalders vreest dat de verzekering de schade niet dekt. En dus rest niet anders dan handmatig te werk gaan. ‘Helemaal niets mis mee hoor. Maar toch. Ik snap het gewoon niet. Er moet een structurele oplossing komen. En natuurlijk hoop ik dat er mensen zijn die ons willen helpen om nieuw materiaal te krijgen. Maar dan nog. Hoe lang houden we dat? Wanneer komen ze de boel dan weer stelen? Het maalt maar door ons hoofd. Door onze hoofden. We werken hier zo prettig met elkaar, krijg je dit steeds. Ik baal ontzettend en moet me echt inhouden. Ik moet de daders niet voor de voeten krijgen…’