Wakker worden met vogels om ons heen

zomerhuisje-norg-01

REGIO – Tijdens de zomerweken gaat De Krant op zoek naar zomergasten die verblijven in een vakantiehuisje in de regio. Ofwel: wat heeft de regio de toerist te bieden en waarom zou je juist hier op vakantie gaan? We kwamen al terecht op het RoNostrand, De Consistorie in Veenhuizen en Buitengoed Drentse Vennen. We kijken nu in De Oosterduinen in Norg.
Norg kent vele vakantiehuisjes in haar omgeving.  De Oosterduinen is zo’n prachtig vakantiegebied. De Oosterduinen ligt in een uitgestrekt gebied ten noordoosten van Norg en het voormalige pretpark De Vluchtheuvel. Midden in het bos, en dat maakte dat het echtpaar Antoinette Thijssen en Michiel van Pelt zich er bijzonder goed thuis voelen. Regelmatig bezochten de Rotterdammers Drenthe en kregen het in hun hoofd om een vakantiehuis te kopen. Eerst dachten ze aan bijvoorbeeld Zeegse, maar bij toeval werd het Norg. ‘We keken hier rond  en ons oog viel op dit vakantiehuis aan de rand van het bos. Wat een sfeervol huisje, wat een uitzicht! We troffen toevallig een buurvrouw die ons vertelde dat het huis te koop stond. Er stond geen bord in de tuin, dus anders waren we doorgelopen. We hebben het in 2002 gekocht. De eerste jaren kwamen we er om de 14 dagen een lang weekend. Dat lukt nu niet meer in die frequentie. Dochterlief heeft zo ook haar weekendverplichtingen en Rotterdam is niet  direct om de hoek.,’ zegt Michiel van Pelt.
De Oosterduinen is een uniek gebied, aldus Michiel van Pelt. “Waar vind je zo’n diversiteit aan vakantiehuisjes, van klein tot groot, van eenvoudig tot luxe, en zonder een slagboom te bekennen? En elk huisje heeft een grote lap grond erom heen. Met de bouw van nieuwe huizen zijn veel bomen en bostuinen helaas verdwenen. Rond de Brummel is er nog wel een originele bostuin van 1200 vierkante meter. Daarin vind je veel soorten bomen en struiken, zon en schaduw. Heb je geluk dan zie je de eekhoorns van tak tot tak springen. En er is zoveel te doen in de omgeving. Je wandelt of fietst zo naar allerlei mooie gebieden; Schilleveen, Noordsche Veld en Fochteloërveen zijn onze favorieten. En als onze dochter mee is, staat een bezoek aan Molenduinbad en Oranjestad op het programma.’
Omdat Michiel en Antoinette er niet zo vaak zelf meer zijn, verhuren zij het huisje regelmatig. ‘Gelukkig hebben we een goede huismeester die zorgt voor het beheer van de sleutel en een warm welkom voor huurders, We krijgen veel  stellen, soms met één of twee kinderen. In de knusse woonkamer is er satelliet-TV, veel informatie over Norg en omgeving, en spelletjes voor als het toch een keer regent. “De kinderen vinden het stapelbed super leuk, en bouwen soms een boomhut in de tuin,”weet Michiel van Pelt.
Zo ziet de gemeente Noordenveld het graag. Eigenaren die hun best doen om hun vakantiewoning te verhuren krijgen een pluim. Maar Michiel van Pelt laat weten dat hij een echte toekomstvisie van de gemeente Noordenveld op de Oosterduinen mist: ‘Het is een uniek gebied, dat aantrekkelijk kan zijn voor veel toeristen. Maar de gemeente lijkt zich vooral te richten op zaken als het tegengaan van permanente bewoning, belastingen en vuilafvoer. Allemaal te begrijpen, maar als  je toerisme in Norg en de Oosterduinen wilt stimuleren is meer nodig. Dan heb je een plan nodig, wat het unieke karakter van het gebied behoudt én benut. Aantrekkelijk voor jong en oud. En daarin past naar mijn idee heel goed een vorm van permanente bewoning.  Dat heeft ook zo zijn voordelen. Er is meer sociale controle. Mensen houden van het wonen in dit bos. Dat maakt dat ze er ook goed op letten en er verantwoord mee om gaan. Ontwikkel een visie waarin dat samengaat met het behoud van de unieke sfeer. Dus met de soms hobbelige zandwegen en bescheiden verlichting; maak er geen vinex-wijk van. Komt er niet zo’n visie, ligt de nadruk op wat er allemaal niet mag, dan vrees ik dat op den duur de Oosterduinen minder aantrekkelijk worden. En dat is niet alleen slecht voor het toerisme, maar ook voor het bos zelf en voor de lokale economie.’
De vakantiewoning van Michiel van Pelt en Antoinette Thijssen heet De Brummel en dat is in het Drents wel goed geschoten. Brummel – Braam, het is in de tuin te vinden. Het mooie van de woning is de plek: aan de rand van het bos,  uitkijkend over het  boerenlandschap richting Donderen. Weids is de omgeving en dat maakt dat er veel dieren, zelfs soms reewild,  te bewonderen zijn. ”In de ochtend worden we wakker van de vogeltjes. Dat maken we in Rotterdam niet mee. Elk jaar met de kerstdagen logeren we een weekje in het huisje. Geweldig als er dan  er een dik pak sneeuw ligt,”laat hij enthousiast weten. Meer weten: kijk op www.debrummel.nl.

zomerhuisje-norg-02