Walking Football: Noordenveld loopt nog niet echt warm

roden walking voetbal 1

‘En wat dan als ik links ben?’

RODEN – Jannes Hofsteenge moest vroeg van huis, dinsdagmorgen. De inwoner van Wilhelminaoord verzorgde toen namelijk op de velden van ONR aan de Hullenweg de eerste introductietraining Walking Football, een nieuwe activiteit voor zestig plussers in Noordenveld. Hofsteenge had een makkie, want slechts vier ouderen name de moeite de toch alleszins acceptabele training te bezoeken. Kortom: Noordenveld loopt nog niet echt warm. Maar: wat niet is, kan natuurlijk nog komen.

Geïnteresseerden moesten zich om 9.30 uur melden in de kantine van ONR, waar andere senioren tal van vrijwilligerswerkjes op zich namen. In de bestuurskamer gaf Hofsteenge tekst en uitleg. Over zichzelf en over Vergezellen, zijn bedrijf. Jannes is gerontoloog en noemt zichzelf iemand met mensenkennis, rust, geduld en organisatorische en didactische kwaliteiten. En dus is hij dé aangewezen man voor ouderenzorg. Want ook Walking Football is een vorm van ouderenzorg. Ouderen in beweging krijgen vooral, met nadruk op het sociale aspect. Want het is natuurlijk meer dan voetbal alleen. Het is dat kopje koffie vooraf en dat frisje na het douchen. Het is met elkaar praten over de wereldproblematiek. Kortom: het concept is gewoon goed. Hartstikke leuk.

Het is 10.00 uur als Jannes met vier ander mensen het trainingsveld oploopt. Daar staan veel meer hoedjes dan deelnemers, want Jannes heeft al voor half tien de trainingsvormen uitgezet. Twee mannen en twee vrouwen nemen deel. Ada in gewone kleding, Jan ook. Tiny en Appie niet. Die hebben sportkleding aan. Wat betreft Appie (Lampe) is dat niet zo gek. Hij stond vroeger bekend als ‘de blonde pijl’ en al na drie balcontacten is te zien dat Appie vroeger wel een balletje kon raken. Voor Tiny ligt dat wat anders. Zij voetbalt vandaag voor het eerst. En dat is – sorry Tiny- ook wel een beetje te zien. Gelukkig beseft ze dat zelf ook. ‘Ik ben nog lang geen Arjen Robben’, zegt ze.’

Jan voetbalt in spijkerbroek en op werkschoenen met stalen neuzen. Het kappen en draaien gaat desondanks best aardig. Tijdens de oefeningen ontstaan soms mooie discussie.
Jannes: ‘ Je kapt met de binnenkant van je rechtervoet.’
Tiny: ‘En wat dan als ik links ben?’
Walking Football is overigens een leuk concept. Het is een sport zonder enige lichamelijk contact, waarbij sprinten of rennen niet is toegestaan. Er wordt gespeeld zonder keeper, de bal mag niet boven heuphoogte komen en de velden zijn lekker klein. Het is goed te doen, ook voor zestig plussers. Appie Lampe kapt en draait ondertussen gewoon door. Voor hem lijkt het een reis door de tijd. Ongetwijfeld heeft hij best even gedacht aan de tijd dat hij elke zondag weer met speels gemak tegenstanders het bos in stuurde.

Kortom: Walking Football is hartstikke leuk. Noordenveld liep dinsdag nog niet warm. De wat oudere medemens die gek op voetbal is, zou Jannes gewoon even moeten bellen. Het is écht de moeite waard. Vraag Appie Lampe maar (06-52455482).