Wandelen ‘Voor ik Vergeet’

sportlight1

In the sportlight: Leekstermeer Wandeltocht

LEEK – Je hebt wandeltochten als bijvoorbeeld de Billie Turf Tocht. Met veel entertainment en cultuur onderweg. Je hebt ze ook als de Leekstermeer Wandeltocht, een tocht die geheel en al in het teken staat van het goede doel. Dit jaar wordt op zaterdag 29 mei gewandeld voor twee goede doelen: ‘Voor ik Vergeet’ van Vredewold in Leek en de Stichting Voedselbank Westerkwartier.

De Leekstermeer Wandeltocht viert dit jaar haar tweede lustrum. En opnieuw zullen veel enthousiaste wandelaars weer kunnen kiezen uit vier mooie routes. Gestart wordt traditiegetrouw vanaf het Informatiecentrum Nienoord in Leek. Op veler verzoek zijn dit jaar de routes ten opzichte van vorig jaar gewijzigd. Ze voeren voor een belangrijk deel dit jaar door het Noord-Drentse land. Bij Paviljoen Cnossen kan men genieten van het zicht op het Leekstermeer. Ook dit jaar worden de wandelaars op verschillende plaatsen en bij de start en finish feestelijk en muzikaal onthaald. De route voert ondermeer door natuurgebied de Onlanden. Deelnemers kunnen kiezen uit wandelingen van 7,5, 17.5, 25 en 40 kilometer. De langste voert ondermeer langs Roderwolde, Peize, Lieveren, Steenbergen en Zevenhuizen. Deelnemers krijgen uiteraard een aandenken aan deelname aan de tocht.

De organisatie is ook dit jaar in handen van de Rotaryclub Groningen West. Het principe van de tocht is eenvoudig en transparant: geld inzamelen voor een goed doel. Zo werd in de afgelopen jaren steeds een bedrag van tussen de tien en vijftienduizend euro bijeengebracht dat kon worden geschonken aan ondermeer de familie Steenhuis in Zuidhorn voor hun scholenproject in Gambia, het ziekenhuis Murovani in de Oekraine en het project waarbij de boeren in Kenia met microkredieten werden ondersteund, de Voedselbank, een financiele ondersteuning van de Bewegingstuin in Vredewold in Leek en voor Humanitas voor de organisatie van een kinderkamp in Bakkeveen. Vorig jaar was de opbrengst bestemd voor Stichting Leergeld Westerkwartier.
De organistei keek dit jaar opnieuw in eigen regio. Eerste goede doel is de Stichting Voedselbank Westerkwartier. De stichting helpt mensen in de gemeenten Grootegast, Marum en Zuidhorn, die voor kortere of langere tijd onder het bestaansminimum leven. Voor het transporteren van het voedsel heeft de Voedselbank de beschikking over twee voertuigen, waarvan er een hoognodig aan vervanging toe is. Een deel van de opbrengst zal dus worden besteed voor de aanschaf van een jongere, kleinere en zuiniger bedrijfsauto.

Ook werkgroep ‘Voor ik Vergeet’ van Vredewold in Leek kan een deel van de opbrengst verwachten. De werkgroep organiseert in de nabije toekomst sociaal culturele activiteiten voor mensen met dementie. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan het opzetten van een museumbezoekwerkgroep, een wandelclub, een schildersclub en een dansgroep. Ruim tachtig vrijwilligers zijn al actief in het werken met mensen met dementie en hun mantelzorgers. Op dit moment zijn er in Nederland ruim 260.000 mensen met dementie. In de gemeente Leek hadden vorig jaar 340 mensen te kampen met dementie. De verwachting is dat dit aantal in 2020 opgelopen is naar 462 en in 2040 zelfs naar 835. Leeftijd is de belangrijkste risicofactor voor dementie. De hersenen aan het werk zetten geeft een positief effect op mensen met dementie. Het aloude ‘rust, roest’ geldt dus ook voor dementie. Veel patiënten en mantelzorgers hebben echter moeite met het vinden van geschikte activiteiten. Ook mensen met dementie moeten zo lang mogelijk mee kunnen doen. Bij voorkeur met de activiteiten die zij altijd al hebben ondernomen. De werkgroep organiseert op dit moment al het geheugenkoor ‘de Notenkraker’, bezoekdienst dementie, het Alzheimercafé en de dementheek. Maar de werkgroep wil dus graag meer. En daar is geld voor nodig.
De opbrengst van zowel de sponsorinkomsten als de inschrijfgelden van de tiende Leekstermeer wandeltocht gaan rechtstreeks naar de goede doelen.

Leekstermeer Wandeltocht
Wanneer: zaterdag 29 mei
Start: Informatiecentrum Leek
Afstanden: 7,5, 17,5, 25 en 40 kilometer
Starttijden: 7,.30-8.00 uur: 40 kilometer, 8.00-9.00 uur 25 kilometer, 9.00-10,.30 uur, 17,5 kilometer en 10.00-12.00 uur 7,5 kilometer.
Info: www.leekstermeerwandeltocht.nl