“Wat een ander doet met verf, doe ik met lapjes”

kk-rienstra

Quiltster Nel Rienstra geeft een

mooie definitie van haar hobby:

RODEN – Soms rol je bij het schrijven van deze rubriek zo maar van het ene in het andere creatieve onderwerp. Zoals bij het interview dat deze Krant onlangs met Greet Westenbrink van de Teken en Schildergroep Roden (TSR) had over de Ot-en-Sien-110-activiteiten, die deze schilderclub in dit kader organiseert. Toen kwam zijdelings ook de naam van quiltster Nel Rienstra ter sprake. ‘Zij maakt van die prachtige quilts, haar zou je eens moeten interviewen,’ luidde Westenbrinks advies. En dit soort welgemeende suggesties voor deze rubriek vindt altijd een goede voedingsbodem.

Vandaar dat het deze keer over quiltster Nel Rienstra in Roden gaat. Ze exposeerde tijdens de afgelopen kerstperiode met daaraan gewijde quilts in het kerkelijk centrum Op de Helte en oogstte daarmee veel succes. Tóch is het eerste waarop je oog valt bij het binnentreden van haar woning aan de Oudgenoegstraat een groot aantal lieflijk uitgestalde teddyberen. Want Rienstra’s creatieve activiteiten beperk(t)en zich niet alleen tot het quilten. “Hoewel,” nuanceert zij meteen, “ik die berenhobby al een tijd geleden heb ‘geparkeerd’.” Buiten het quilten dat ze vrijwel dagelijks doet, is Nel echter ook actief als medewerkster van de zeer lucratieve goede-doelen-verkoop van boeken aan het eind van het jaar. Haar specialiteit dáár zijn de hobby-boeken. “En dan over echt álle hobby’s,”zegt ze er voor alle duidelijkheid bij. “Het is leuk werk, vooral de voorbereidingen die aan de boekenmarkt vooraf gaan en al met al zeker een maand of drie duren.” Ook het Hinszorgel en de werkzaamheden die samenhangen met de acties tot behoud van dit unieke orgel in de Catharinakerk op de Roder Brink, heeft haar bijzondere interesse. Daarnaast geeft Nel Rienstra rondleidingen in deze kerk met een lange en boeiende historie. “Weet je wat ik daarbij zo opvallend vind?,” vraagt ze. “Dat er nog relatief veel Rodenaren, die deze prachtige kerk nog nooit van binnen hebben gezien….”

Maar quilten dus. Dat doet Nel nu zo’n jaar of vijftien. “Gewoon en vooral omdat ik het mooi vind en fijn om te doen. Ik ben altijd al creatief geweest met naald en draad, mijn interesse is in dat opzicht heel breed.” Dat blijkt overduidelijk ook uit de vele quilts die niet alleen in de kamer maar door het hele huis heen hangen. “Kijk,”wijst ze naar een exemplaar dat je onder de titel ‘quilt-art’ kunt rubriceren, “lijkt dit niet echt op een schilderij, maar dan niet geverfd maar uit heel veel kleurige lapjes opgebouwd? Maar je hebt ook prachtige wandkleden, dekens, noem maar op met fraaie quiltpatronen in allerlei kleuren.” Ze toont een aantal uit haar grote selfmade collectie en inderdaad, wat zijn ze mooi. Qua patroon en qua kleur. Je hebt er zeker veel kleurige lapjes voor nodig ?, vraagt de verslaggever ietwat onnozel. En inderdaad: Nel Rienstra heeft er kastenvol van. Heel kleurige, en ook heel bijzondere. In haar atelier puilen de kasten er van uit. En dáár, in de werkruimte waar ze met de hand of met de naaimachine vrijwel dagelijks aan de slag gaat, is alles wat de klok slaat op quilten gericht. Kastenvol lapjes dus. Wandenvol met quilts, de een nog fraaier dan de ander. En planken vol met boeken. Alles in het teken van quilt, quilt, quilt. “Je raakt nooit uitgeleerd,”zegt Nel. “Op vakantie kijk ik ook altijd uit naar exposities, raak ik in contact met mede-quilters, snor ik mooie lapjes op.” Maar nee, zegt ze met klem: “Het is géén passie maar een hobby van me. Quilten ontspant me, het is een uitdaging en het maakt mijn geest schoon, quilten geeft me rust.”

Rienstra is naast haar quilt-activiteiten thuis ook lid van twee quiltclubjes. Eentje elke veertien dagen in de Bomenburcht en een die eens per maand in Peize plaats vindt. “Weet je wat het fijne aan die groepjes gelijkgestemden is? Ja, de sfeer maar toch vooral dat je elkaar helpt en inspireert,”zegt ze daarover.

Rest op de ietwat onnozele vraag van de verslaggever, wat quilten eigenlijk inhoudt, haar logische antwoord: “In de eerste plaats heb je eigenlijk nooit genoeg kleurige lapjes in alle kleurschakeringen, want wat een schilder doet met verf, doe ik met lapjes.” Een definitie waarmee de lekenverslaggever graag genoegen neemt. En wilt u meer over quilten weten, google dan maar eens op internet naar dit begrip.