Wat ’n Kunst maakt zich op voor grootse tweede editie

Bovenregionaal festival biedt juist de regio een kans

RODEN – Van 31 augustus tot en met 2 september van dit jaar zal voor de tweede keer het festival ‘Wat ’n Kunst’ worden georganiseerd. Het festival, dat vorig jaar alle verwachtingen overtrof, maakt zich wederom op voor een spectaculaire editie. Piet van Houten, bekend in de wereld van het organiseren, en Leo van der Heiden, voorzitter van K38, blikken alvast vooruit op de tweede editie van Wat ’n Kunst. ‘Mensen moeten denken: daar is kunst te zien.’

De organisatie van Wat ’n Kunst ligt in handen van drie partijen: Stichting Kunstmomenten, de Culturele Kring Roden en K38 Kunstencentrum. Vanuit die partijen is een speciale werkgroep geformeerd, die zich specifiek bezig houdt met de organisatie. ‘We zetten in op een bovenregionaal festival’, vertelt Piet, die een bekende is in culturele kringen. Momenteel is hij onder andere betrokken bij evenementen in Leeuwarden, wat is uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa in 2018. ‘We zien dat we landelijk aanmeldingen krijgen. Mensen uit de randstad weten ons te vinden’, vervolgt hij. Leo vult hem aan: ‘Dat is ook de bedoeling. Met dit festival willen wij Noordenveld op het gebied van kunst en cultuur op de kaart zetten.’

Dat is aardig gelukt. Al in het eerste jaar was Wat ’n Kunst een ontegenzeggelijk succes. ‘Dat komt door de grote namen’, meent Piet. Neem nu een Ellen ten Damme, die vorig jaar een optreden verzorgde. Ook dit jaar staan er weer een aantal grote namen op de lijst van Wat ’n Kunst. Zo worden er masterclasses verzorgd door een viertal grote kunstenaars. Eén van hen is Sam Drukker, een hele bekende in de kunstwereld. ‘Hij geeft twee masterclasses. Hij zou eigenlijk maar één doen, maar die was zo snel volgeboekt, dat er een tweede is vastgelegd’, vertelt Leo.

Naast Sam Drukker, zullen Jon Gardella, Aldrik Salverda en Jan van Loon ook masterclasses geven. Laatstgenoemde doet dat op een wel heel bijzondere locatie: drijvend op een ponton op het Leekstermeer. ‘Dat is uniek’, zegt Piet. De masterclasses zullen het startsein geven voor het festival. Deze vinden plaats op vrijdag 31 augustus van 13:00 tot 17:00 uur.

Op zaterdag 1 september zullen er op de Albertsbaan in hartje Roden, allerhande kunstdemonstraties worden gegeven. Van 13:00 tot 17:00 uur is dat het ‘strijdtoneel’ van kunstenaars die niet alleen hun werk vertonen, maar nog veel meer laten zien hoe het gemaakt wordt. ‘Die middag is bedoeld om mensen enthousiast te maken voor kunst’, vertelt Piet. ‘We hebben twee dames van The Voice of Holland gestrikt om die middag te zingen in de muziekkoepel. Zo lok je een ander soort publiek, die vervolgens wel blijven kijken naar de demonstraties van de verschillende kunstenaars.’ Als klap op de vuurpijl zullen twee portrettekenaars live op het podium de strijd aan gaan met elkaar.
De locatie van de Albertsbaan spreekt mensen erg aan, zo merkte Leo vorig jaar. ‘Als ik kijk naar het succes van vorig jaar, dan denk ik dat de keuze voor de Albertsbaan daaraan bijdroeg. Het helpt dat je tussen het winkelend publiek zit. Voor de horeca is het daarnaast ook niet onaantrekkelijk’, meent hij. Het is voor de organisatie belangrijk om de lokale horeca niet in de weg te zitten. ‘Vandaar dat wij zelf geen externe cateraars in de arm nemen. De lokale ondernemer moet er wat aan verdienen’, zegt Piet. Zaterdagavond staat het kunstenaarsbal op het programma. ‘Dat is niet exclusief voor kunstenaars’, voegt Piet er direct aan toe. ‘Iedereen die zin heeft kan langs komen. Het wordt een leuke avond en het kost niks.’

Zondags zet de organisatie in op mensen die puur voor de kunstwerken komen. Met een kunstmarkt en diverse muziekoptredens, valt er dan genoeg te zien. Vooral de kunstmarkt moet in het oog springen. ‘We bieden een markt met hoogwaardige kwaliteit’, zegt Leo. Piet vult hem aan: ‘Daar onderscheiden wij ons van rommelmarkten.’ Ook het ‘Walking Dinner’ belooft een hoogtepunt te worden. De horeca rondom de Norgerweg en de Brink in Roden zullen dan verschillende gerechten laten proeven aan de deelnemers, die voor twintig euro al een kaart kunnen bemachtigen voor dit culinaire spektakel. Voor de horeca een mooie kans, omdat zij dan mensen in hun restaurants krijgen die anders niet komen. Met maximaal tweehonderd deelnemers, is het handig om vooraf al een kaart te kopen.

De afsluiter van dit jaar komt op naam van Vocal ensemble ‘The Gents’. Zij zijn een landelijk bekend ensemble, die zijn oorsprong kent in Roden. ‘Vorig jaar hadden we Fuse, die ook een link met Roden hebben’, vertelt Piet. ‘Dit jaar komen The Gents, een groep die zijn oorsprong kent in het Roder Jongenskoor. Ondanks dat zij momenteel geen Rodenaren meer in hun groep hebben, kennen zij de link met Roden nog wel. Zij gaan het afsluitende concert verzorgen.’

Interessant om te weten, is dat Stichting Kunstmomenten een maand lang een expositie zal houden in K38 op basis van het thema ‘cultureel erfgoed’. Daarnaast zal er een project met de jeugd op poten worden gezet, met een link naar het ‘Peter van der Velde’- jaar. Zowel basisschoolkinderen als middelbare scholieren zullen aan dit project meewerken.
Voor festival Wat ’n Kunst geldt dat de aanmeldingen voor de masterclasses en dergelijke reeds gestart zijn. Dat kan via www.watnkunst.nl. Wees er snel bij, wat de masterclasses zijn zeer in trek.