‘Wat ons betreft komt de nieuwe school weer aan de Molenweg’

Gemeenteraad buigt zich binnenkort over locatie OBS de Marke

RODEN – Als het aan José Wolters ligt, komt het nieuwe gebouw van OBS de Marke ‘gewoon’ weer aan de Molenweg in Roden. De directeur van de school noemt dat de beste optie, omdat hier ook al de juiste bestemming op zit. Verder noemt ze de huidige plek achter sporthal De Hullen als een geschikt alternatief. Binnenkort zal de gemeenteraad zich over de locatiekeuze buigen. Voor alsnog staat dit onderwerp nog niet op de politieke agenda.

Als het aan Wolters ligt zijn er dus twee goede opties. Een school aan het Nijlandspark (waar eerder over gerept werd) ziet zij niet snel gebeuren. ‘De tijdelijke locatie is heel duur, dus er moet snel een plan komen. Bij het Nijlandspark kan dit langer duren, omdat de buurt daar nog niets van moet vinden. Op de oude locatie zit nog steeds de juiste bestemming en wij vinden het een hele mooie locatie. Al zou de huidige locatie ook prima zijn’, aldus Wolters.

Wat de gemeenteraad van de plannen vindt, moet nog blijken. Henk Koekkoek (Lijst Groen Noordenveld) geeft aan dat zij liever niet zien dat de school op de huidige plek blijft staan. Een terugkeer naar de Molenweg vindt LGN prima, mits er ook ruimte wordt geboden aan een andere school. ‘Omdat het aantal leerlingen terugloopt, zouden we liever zien dat ze met een andere school samengaan. Dat hoeft overigens geen fusie te betreffen, maar kan wel inhouden dat ze beide gebruik maken van één gebouw.’ Een school die volgens Koekkoek graag in hetzelfde gebouw zou komen, is CBS de Parel. ‘Zij willen wel, maar kregen te horen dat De Marke liever niet samengaat.’

Wolters geeft inderdaad aan dat ze twee scholen in één gebouw niet ziet zitten. ‘Dat is voor ons geen optie. De oude plek is groot genoeg voor één school. Daarnaast zou je met verkeersveiligheid en speelruimte in de problemen komen’, stelt zij.
Bertus Jan Epema (PvdA/GroenLinks) spreekt zich nog niet uit over de school. ‘We hebben laten ons bijpraten over dit onderwerp’, zegt hij. ‘Wij vinden dat het nu nog niet de beurt is aan de politiek om iets te vinden van eventuele plannen. Dat is te vroeg. We moeten sowieso kijken naar de lange termijn’, stelt hij.

Op de Lange termijnagenda 2019 van de gemeente, staat de locatiekeuze voor OBS de Marke gepland in de periode mei/juni/augustus. In juli houdt de gemeenteraad haar zomerreces. Het zou Epema niet verbazen als het vraagstuk pas na het zomerreces wordt behandeld. ‘Gezien de complexiteit hiervan, zou dat niet raar zijn’, zegt hij. Daarbij geeft hij aan dat de raad voor een dilemma staat. ‘Aan de ene kant is haast geboden, aan de andere kant moeten we ook niet overhaast handelen. We willen een beslissing nemen waarvan we over tien jaar nog steeds kunnen zeggen: ‘dat was een goede beslissing.”

Reacties uit de buurt

Als het aan de schoolleiding ligt, komt De Marke dus gewoon weer aan de Molenweg te staan. Maar wat vinden omwonenden daarvan? Mevrouw Medema is momenteel blij met de rust in de straat. ‘Vooral ’s ochtends is het fijn dat de straat even niet vol staat met auto’s’, zegt zij. ‘Maar ik vind het lastig. Toen we hier kwamen wonen, wisten we dat hier een school stond. Dat er veel auto’s door de straat rijden, is vervelend. Maar van het speelkwartier heb ik bijvoorbeeld geen last.’ Haar conclusie: ‘De Marke mag hier best weer terugkeren, maar de auto’s kan ik missen als kiespijn.’
Even verderop woont mevrouw Wagena. ‘Ik woon hier al 25 jaar en heb nooit problemen met de school gehad’, zegt zij. Ze kan zich echter voorstellen dat enkele buurtgenoten zich ergeren aan de verkeerssituatie op schooldagen. ‘Het lang parkeren is een probleem. Wij hebben daar weinig problemen mee, want wij hebben een gele streep voor de deur. Het autogebruik is wel toegenomen de afgelopen jaren, dat is zeker zo. Maar veel last heb ik er niet van.’ Tot slot: ‘Ik kan niet zeggen dat ik de drukte ’s ochtends al mis, maar wat mij betreft komt de school hier gewoon weer te staan. Maakt mij het niet uit.’