“Wat we willen is, dat onze concerten klasse hebben en voor iedereen betaalbaar zijn”

Leek KC Wim de Haas

Zondagmiddagconcerten in Grand Café  geven Borg Nienoord nog meer allure

LEEK – Leek heeft al een aantal mooie locaties, waar ‘cultuur’ kan worden bedreven. Zo is er de theaterzaal in Agora, de nieuwe naam voor wat ‘vroeger’ Punt1 was, oftewel de verzamelplek van activiteiten voor de Leekster jongeren maar waar men de goed geoutilleerde theaterzaal nu veel breder wil gaan benutten. Er is het Openluchtpodium op het Landgoed Nienoord, dat zich steeds duidelijker wil profileren. En je hebt nu ook het Grand Café, dat in de Borg Nienoord is gevestigd en zich onder de bezielende leiding van cultuurminnaar Wim de Haas (ook) meer voor met name licht klassieke muziek en jazz wil gaan inzetten. Vorig seizoen werd daar in de romantische balzaal met drie uitverkochte concerten al een geslaagd begin mee gemaakt. Wat De Haas er toe heeft aangezet om voor het nieuwe seizoen, dat in september begint, een nieuwe serie gevarieerde concerten te plannen.

Wim de Haas, 62, geboren in Leeuwarden maar al veertig jaar in de gemeente Leek wonend, komt uit een cultuurminnend gezin. “Mijn vader was thuis altijd met muziek bezig,”vertelt hij. “Hij was dirigent bij diverse koren, gaf thuis muzieklessen en bestierde een eigen muziekschool. Als kind groeide ik met piano en orgel op. Als jonkie van vier leerde ik er al op spelen. Ik heb ook in diverse koren gezongen. Maar een carrière als professioneel uitvoerend musicus zat er voor mij niet in. Tóch wat te weinig talent en wat in mijn jonge jaren ook speelde was het gegeven, dat je met muziek maken geen droog brood kon verdienen. Daarom ging ik de onderwijskant op. Zevenhuizen, waar ik twintig jaar heb gewoond, werd mijn eerste beroepsplek. Frappant eigenlijk, want het Openluchtpodium op Nienoord in Leek was ook de eerste locatie waar ik als klein jonkie mijn vader tijdens een korenfestival als dirigent aan het werk zag.”

Naast en vooral na zijn werk in de onderwijssector wijdde en wijdt De Haas zich aan zijn nog steeds ‘lopende passie’, het (mede) organiseren van concerten. Zo is hij – ‘nog steeds,’zegt ie een beetje verontschuldigend want de organisatie lijdt, inderdaad met lange ij, een ietwat sluimerend bestaan – voorzitter van de Culturele Raad Leek. En tot voor kort was hij ook voorzitter van de Stichting Podium Leek. Daar is hij uitgestapt om zich nu helemaal aan muzikale activiteiten in de Balzaal van het Grand-Café op het Landgoed Nienoord te kunnen wijden. “Daar zie ik veel in,”zegt hij. “De Theehuisconcerten in Midwolde kwamen te vervallen en dat vond ik – en met mij velen – een gemis. Jacob Veenema, de exploitant van het Grand Café in de Borg Nienoord die ik vanuit de werkgroep van het openluchtpodium ken, vond dat ook en zo zijn we vorig seizoen met het, je mag wel zeggen, geslaagde experiment van zondagmiddagconcerten in de Balzaal van de Borg begonnen. Ze waren alle drie geslaagd, dus we hebben alle redenen om hiermee in het nieuwe seizoen, dat in september van start gaat, mee door te gaan.”

De organisatoren hebben daarbij een aantal uitgangspunten. Er moet publieke belangstelling voor zijn. (Maar die is er, zo is gebleken.) Het programma moet weliswaar ‘stijlvol’, maar niet elitair zijn. Er wordt zonder subsidie gewerkt, de uitvoerende musici werken op basis van ‘no cure, no pay’. Oftewel: de volledige recette komt hen ten goede. Maar, zo benadrukt Wim de Haas: “Het moeten voor het publiek wél betaalbare concerten zijn; de entreeprijs bedraagt steeds tussen de € 7,50 en € 10,–.” De bedoeling is om vanaf september elke laatste zondag van de maand een concert te geven, met steeds een andere muziekgenre en ensemble. Het eerste concert wordt gegeven op zondag 25 september, van 14.30 tot 16.30 uur. Dan treden de Vintage Five op, een vijfmans formatie die vooral old blues oftewel ‘toegankelijke jazz’ zal spelen. De Haas c.s. zijn er van overtuigd dat deze concerten ook een toegevoegde waarde voor het Landgoed Nienoord zullen zijn. “Je kunt er met bijvoorbeeld een bezoek aan het naastgelegen Rijtuigmuseum of een wandeling in de prachtige omgeving een fijne zondagmiddag van maken,”zegt Wim de Haas wervend.

Meer info of suggesties? U kunt Wim de Haas mailen: wh.de.haas@outlook.com, hem bellen kan ook: 06-13174668.