‘We doen gewoon ons stinkende best’

een toneelclub

‘Wat een Peerdespul’

EEN – Toneelvereniging WDOB neemt een prominente plaats in Een in. De toneelvereniging lééft. Al meer dan 75 jaar. Hoewel slechts achttien leden, heeft vrijwel elke inwoner van het dorp wel ‘iets’ met de toneelvereniging. WDOB – ‘Wij Doen Ons Best’- treedt ook dit jaar weer op. Café Hofsteenge is op vrijdag 12 en zaterdag 13 december het decor van het blijspel ‘Wat een Peerdespul’.

‘We hebben inderdaad achttien leden’, vertelt secretaresse Hennie Hut, die zelf (uiteraard) ook een rol in het blijspel heeft. ‘Dat betekent overigens dat niet iedereen deel kan nemen. We kijken altijd naar de rollen, het stuk en de leeftijd van de leden. Dan beslissen wie dit jaar wel en niet mee gaat doen. Overigens doen we heel veel zelf. Het decor, de kleding. Er is dus altijd wel wat te doen’, zegt Hennie, die tenminste twintig keer op de planken stond. ‘Ik ben de tel kwijt.  Ik ben inmiddels 28 jaar lid en heb denk ik een keer of vijf, zes niet meegespeeld’, lacht ze.
‘Wat een Peerdespul’ is geschreven door de in toneelwereld wereldberoemde Herman van der Aa uit Roswinkel, van wie vrijwel elke regionale toneelvereniging jaarlijks wel een van zijn vele stukken  opvoert. Het blijspel gaat over twee vrijgezelle broers. Zij hebben samen een boerderij met melkvee. Waar de ene broer een enthousiaste koeienliefhebber is, heeft de andere vooral wat met paarden, maar de traditie van het familiebedrijf telt zwaar. En als dan ook nog de paarden de liefhebbende broer op  een dag de knuppel in het hoenderhok gooit en een stoeterij wil beginnen, duurt het niet lang of de bom barst. Dat komt niet in het minst door de knecht die door de plaatselijke dominee bij de broers aan een baan is geholpen. Voeg hierbij de komst van een tweetal jonge dames die als stalhulp op de stoeterij aan de slag willen en de twee op geld beluste oudere zusters en de problemen liggen werkelijk voor het oprapen.
Inmiddels zit het vrolijke en komische blijspel er al aardig in bij de twaalf toneelspelers, onder wie ex-gemeentesecretaris Anne Doornbos.  ‘We zijn dacht ik eind augustus begonnen met repeteren. Het stuk zit er al heel redelijk in. We doen ons stinkende best, haha, zoals onze naam al duidelijk maakt. We oefenen gemiddeld twee keer per week, op de maandag en de dinsdag. Dat is inderdaad best pittig, maar we hebben ook een hoop lol. Weet je, het komt uiteindelijk altijd weer goed. We hebben wat dat betreft natuurlijk al de nodige ervaring’, zegt Hennie.
Koos de vereniging vanwege het 75 jarig bestaan nog voor een stuk dat door Anne Doornbos geschreven werd, deze keer wordt een bekend stuk van Herman van der Aa gespeeld. Van der Aa is bepaald geen onbekende in de toneelwereld. Van der Aa richtte in 1993 de Noorderbak in Roswinkel op. De Noorderbak was vroeger een boerderij – van het Groninger type- maar is omgebouwd tot een volwaardig theater met cabaretopstelling, waardoor het een gezellige en unieke sfeer uitademt. Het theater biedt ruimte aan 200 tot 250 personen en trekt jaarlijks zo’n twintigduizend bezoekers. De Noorderbak kent een open podium waardoor amateurs, semi- en professionele gezelschappen hun talenten kunnen etaleren. De Noorderbak kent een verscheidenheid aan voorstellingen: toneel, cabaret, revues, muziek, dans, koren en kindervoorstellingen.
De voorstellingen van WDOB kunnen zich doorgaans verheugen op veel belangstelling. ‘Soms is er op vrijdag nog plek, de zaterdag is vrijwel altijd uitverkocht. Dat doet ons natuurlijk goed. Vaste prik is ook bal na op zaterdag. Jazeker, met muziek. Volgens mij komt er ook dit jaar een DJ. Dat wordt vast weer gezellig.’

De kaartverkoop voor ‘Wat een Peerdespul’ van WDOB zal plaatsvinden op maandag 1 en dinsdag 2 december van 19.00 uur tot 21.00 uur bij café Hofsteenge. Wees er bij, want vol is vol.

Prominent lid
Meest bekende toneelspeler van WDOB is zonder twijfel Anne Doornbos. De in Erica geboren inwoner van Een studeerde aan de Sociale Academie in Groningen en Nijmegen en was voor hij gemeentesecretaris van Noordenveld werd directeur van een welzijnsinstelling. Inmiddels is de schrijver/dichter met pensioen. Wel is hij nog steeds voorzitter van Het Drentse Boek en was hij zeer nauw betrokken bij de totstandkoming van het ‘Huus van de Taol’. De werken van Doornbos zijn lastig in één zin te omschrijven. Werken als ‘Een eerder laand’ en ‘Denken an een zebra’ vielen wel in bijzonder goede aarde. Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van toneelvereniging WDOB schreef Doornbos een jubileumvoorstelling. Tegenwoordig is hij behalve creatief weer (heel) actief voor de PvdA en heeft hij concrete plannen voor het produceren van een theatervoorstelling op de Schans in Een. Doornbos verveelt zich dus niet, al gaat dezer weken vooral veel vrije tijd zitten in het instuderen van ‘Wat een Peerdespul’. Komt dat zien!

Naam:        Toneelvereniging WDOB
        (‘Wij Doen Ons Best’)
Opgericht:         1937
Accomodatie:     Cafë Hofsteenge, Een
Contactpersoon:     Hennie Hut,
        0516-421705