“We gaan gewoon lekker wandelen!”

  image

  Wandel4daagse Roden

  RODEN – Nog een weekje om even in te lopen en dan is het zover. Sinds jaren heeft Roden weer haar eigen wandel4daagse. Vier dagen lang de paden op, de lanen in. Vier dagen een pakje drinken onderweg. Vier dagen bijzondere plekjes in de eigen gemeente ontdekken. Vier dagen lekker wandelen om uiteindelijk met een felbegeerde medaille naar huis te gaan. Alles is er klaar voor en nu wachten de organiserende Stichting Sportstimulering Noordenveld en de sportcoaches alleen nog op een enthousiaste schare deelnemers. Wie heeft er zin om gewoon lekker te gaan wandelen?”

  Sportcoaches Tessa Steghuis en Wouter Meertens hebben voor de terugkeer van het wandelfestijn de handen ineen geslagen met Stichting Sportstimulering Noordenveld. Van wie of waar het idee kwam, kunnen zowel Gert Jan Ridder, Wim Feith en Tessa Steghuis zich niet meer herinneren. Blij zijn ze er wel mee. De samenwerking voelt als een logische stap. “We hebben eigenlijk allebei hetzelfde doel”, vindt Steghuis. “Zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen en dan met plezier natuurlijk.” Als sportcoach heeft ze altijd al veel contact met de scholen. Toch blijft het lastig inschatten hoe de deelname bij deze terugkeer van de wandelvierdaagse zal zijn. “Het is nou eenmaal een drukke periode voor de scholen en ik merk dat de animo voor dit soort activiteiten vaak heel erg afhangt van het enthousiasme van de directeur ervoor. Dus het wisselt heel erg per school of die zich gaat inzetten voor deelname aan de wandelvierdaagse.” Tevreden meldt Ridder dat hij het deelnemersaantal in een ochtend met een stuk of tien nieuwe aanmelding zag groeien. “We hoeven niet in één keer zo groot te groeien, als we maar mooie stapjes nemen.”

  Maar laten we eerlijk zijn. Een dorp als Roden met vier basisscholen moet toch gewoon garant kunnen staan voor enkele honderden deelnemers. Vroeger – hoe lang geleden is niemand precies duidelijk – was het een gegeven: aan het einde van het schooljaar werd de wandelvierdaagse gelopen. Vier avonden lang was het vroeg eten, de schoenen goed gestrikt, vader of moeders in de benen en gaan maar. Lange slierten wandelaars maakten kilometers rondom het dorp. Nu nog een droom voor het drietal. “Ik zag toevallig gister de wandelvierdaagse van Peize voorbijkomen”, vertelt Ridder. “Echt een prachtig gezicht zo’n lange stoet achter elkaar aan.” Feith en Steghuis knikken enthousiast.

  De route

  Ridder is verantwoordelijk voor de ruwe schets van de route. Aangezien de Stichting Sportstimulering ook elk jaar de wandeltocht ‘Klaverblad van Noordenveld’ organiseert, mag hij zich inmiddels ervaren noemen. “Ik begin altijd op internet, omdat het van belang is dichtbij de afstanden van vijf en tien kilometer uit te komen. Dat kan op de computer perfect berekenen. Als de ruwe schets er is, ga ik op fiets erop uit om de route ter plekke te verkennen. Waar ik bij het Klaverblad erop let of ik nog ergens een leuk paadje ontdek, hou ik bij het uitzetten van de Wandelvierdaagse er vooral rekening mee dat er ook honderden mensen langs de paden kunnen.” Na de start, elke dag bij de Hullen tussen 18.00 en 18.30 uur, heeft Ridder maar één doel voor ogen: “zo snel mogelijk het groen in”. Voor vermaak zal men zelf moeten zorgen. “Het is een wandeltocht”, benadrukt Ridder. “Dit is waar we mee beginnen.” Voor verveling hoeven deelnemers niet bang te zijn. “Ik probeer natuurlijk wel qua landschap de verrassingen op te zoeken. Het is leuk dat de wandelaars zoiets hebben van: ‘jee, hier ben ik nog nooit geweest’. Er zijn ontzettend mooie plekjes in Roden en daar maken we volop gebruik van.” Zelf ziet het gezelschap het al helemaal voor ogen. “Ik vind het zelf zo leuk daar bij het Lieverse diepje”, vertelt Feith, “wat ze onlangs helemaal aangepakt hebben. Ik zie de jonge jeugd er met mooi weer al door het water rennen.”

  Laatste dag

  Zoals bijna traditie bij een wandelvierdaagse is de laatste dag altijd feestelijk. “Er wordt muziek geregeld voor de ontvangst bij de Hullen”, vertelt Feith. En dat is niet alles. “De Rabobank gaat onderweg ijsjes uitdelen”, verklapt Steghuis. Wie alle dagen volmaakt, kan op deze dag ook zijn welverdiende medaille ophalen. “We organiseren dit onder auspiciën van de Koninklijke Wandelbond Nederland en kunnen dus gebruik maken van hun expertise en officiële medailles. Wie de wandelvierdaagse vaker gaat lopen, zal iedere keer een volgend nummertje op zijn medaille terugvinden.”

  Want dat de Wandelvierdaagse terug is om te blijven, daar is de organisatie zeker van. In twee maanden slechts, zetten zij door vooral enthousiasme gedreven alles op poten. Het begin is er, ideeën voor een volgende editie nog zat. Eerst hier maar eens een succes van maken. En het weer? “Bij slecht weer? Gewoon lekker wandelen”, lacht Ridder.