“We genieten zelf ook volop van de concerten in onze huiskamer”

Roden KC Tjardi Mary Hoekstra

Gastvrouw en gastheer Mary en Tjardi Hoeksema verheugen zich op de Roder Huiskamerconcerten

RODEN – Op zondag 13 maart vinden voor de zesde keer in successie de zelfs al landelijk befaamd geworden huiskamerconcerten in Roden en omgeving plaats. In dertien huiskamers treden dan vaak internationaal gerenommeerde muziekensembles op; steeds met drie concerten per locatie. In totaal worden 35 concerten gegeven en die zullen, zoals de kaartverkoop er nu voor staat, weer druk worden bezocht. Met dank aan de initiatiefnemers Ben Douwes en Wim Blomsma, die opnieuw een gevarieerd programma klassieke muziek en jazz, met soms een mix van deze genres, hebben samengesteld. Maar ook met alle waardering voor de ‘gastgezinnen’ die daarvoor op deze zondagmiddag hun huiskamer ter beschikking stellen.

“Maar het is ook voor ons een feest!,” wuiven Mary en Tjardi Hoeksema, die hun woonkamer aan de Camphuijsen daarvoor openstellen, deze lof weg. “We verheugen ons er zelf ook op. Natuurlijk is het vooraf even stressen of we de doorgaans dertig bezoekers per concert, dus negentig in totaal, in onze huiskamer ‘kwijt’ kunnen. Maar dat is steeds goed gelukt en dat zal nu vast ook weer het geval zijn. En weet je, we krijgen ongetwijfeld weer veel ‘vaste bezoekers’, op het weerzien met hen verheugen we ons eveneens.”

Mary en Tjardi Hoeksema woonden aanvankelijk in Amsterdam waar hun gezinnetje in de drukke binnenstad, vlakbij Carré, letterlijk en figuurlijk dreigde te verstikken. Daarom werd er naar een werkkring elders uitgekeken. Dat werd de stad Groningen, waar, beiden in het onderwijs werkzaam, een job konden krijgen. Na eerst in Paterswolde en Eelde te hebben gewoond verhuisde het gezin in 1975 naar nieuwbouw aan de Camphuijsen in Roden. Muziekliefhebbers waren ze ook voordien al, maar in Roden werd hun muzikale voorkeur verder ontwikkeld. Mary’s grote liefde ligt bij de opera, die van Tjardi is wat breder. “Ik geniet van veel genres, zowel klassiek als pop. Je kunt met mij alle kanten uit (lacht hij; red.). Zelf speel ik gitaar, nu ondermeer in het begeleidingscombo bij de Paiser Hopsingers. Ach, je kunt Mary en mij op muzikaal gebied wel ‘alleseters’ noemen. Wij genieten echt van muziek en daarom stellen we – we hebben de ruimte – met liefde onze huiskamer voor de concerten beschikbaar. Het organisatieduo Douwes-Blomsma heeft aan onze locatie het Delonix Duo toegewezen. Dat combineert altviool en percussie en is gespecialiseerd in Spaanse Folk Songs. Daarmee heeft het duo dat veel concerten in Duitsland, Frankrijk en Nederland geeft, al veel eerste prijzen gewonnen. Ze zijn top of the bill en voor ons een nieuw muzikaal avontuur. We verheugen ons nu al op hun optreden.”

Over avontuur gesproken: Niet alleen op muzikaal gebied kun je Tjardi Hoeksema een ‘avonturier’ noemen. Docent aan de Rijksscholengemeenschap in Groningen was zijn hoofdberoep maar in zijn vrije tijd was hij ook jarenlang vrachtwagenchauffeur op internationale transporten. Hij heeft daarvoor alle benodigde rijbewijzen behaald en was veel weekenden op pad’. “Dat was een compleet andere wereld voor mij; door de week docent voor de klas en in het weekend zo’n zware kolos besturen. Het waren voor mij inderdaad twee heel andere belevingswerelden, maar daar heb ik geen moment spijt van gehad.”

Maar terug naar de Huiskamerconcerten. “Door het intieme karakter van een huiskamer zijn die heel inspirerend en sfeervol,” vertelt organisator Ben Douwes, zelf een verdienstelijk saxofonist. “Totaal doen meer dan vijftig musici mee en er ontstaat heel vaak een direct contact tussen musici – allemaal gerenommeerde profs – en toehoorders. Het is een feest om er bij te zijn. De entreeprijs voor drie verschillende, telkens op een andere locatie te geven concerten naar keuze, bedraagt € 17,50, inclusief koffie of thee. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis entree. Wie meer informatie wil en het complete programma wil opvragen, kan een mail sturen naar huisconcertenroden@gmail.com; er zijn nog kaarten verkrijgbaar maar doe het snel want vol=vol. Dat is in het verleden meermalen gebeurd.”

Gastvrouw Mary Hoeksema wil, tot slot, dit nog graag gezegd hebben: “Ik vind het fantastisch dat dit hier in Roden kan. Ons dorp heeft zich door de Huiskamerconcerten landelijk op de kaart gezet.” Op de site www.winsinghhof.nl is onder verwijzing naar het menu voorstelling/huisconcerten ook veel informatie te vinden.