‘We halen herinneringen op bij het publiek’

Roden Jan Haaijer

Duo Wijsheid op de Rodermarkt

RODEN – Hij mag dan inmiddels gepensioneerd zijn, oud-schooldirecteur Jan Haaijer, maar iedere dag op zijn vers gemaaide gazonnetje zit hij niet. Samen met vriend en collega-muzikant Jan Pieter van der Laan uit Siddeburen zingen ze met regelmaat voor ouderen of vullen ze de pauzes van een avondje toneel. Duo Wijsheid is ook voor de Rodermarkt geboekt.

Maandagmiddag spelen ze op het grote podium van de feesttent in de jaarbeurs. Gezellige muziek. Meezingers, wat jazz, een beetje jaren 50, 60, 70, géén disco, zo omschrijven de mannen het repertoire. Van Frank Sinatra tot Elvis. “Muziek uit één typische stroom hebben we niet. We passen ons aan bij het publiek. Zowel qua genre als volume”, lacht Jan Haaijer. De basis voor Duo Wijsheid werd vijftig jaar geleden al gelegd, toen ze samen in een orkest in Delfzijl speelden. In de jaren daarna hielden ze af en toe contact. “Op een gegeven moment werd Jan gebeld. Of –ie ergens kon komen spelen. Maar hij had de boel –zijn blaasinstrumenten- verkocht. Toen belde hij mij. Of ik niet met hem mee wilde, dat is een jaar of vier geleden nu. Nou ja, en zo is het begonnen. We schreven een programmaatje, ‘Kris Kras door de 20e eeuw’, een mix van allemaal liedjes uit verschillende tijden.” De moeders van beide mannen werden gebombardeerd tot proefkonijn. In de verzorgingstehuizen van de bejaarde dames speelden Haaijer en Van der Laan hun eerste repertoire als Duo Wijsheid. Haaijer: “Dat sloeg aan en we werden steeds vaker gevraagd.” Zingen doen ze beide, Van der Laan bespeelt blaasinstrumenten en Haaijer de toetsen.

Wat Duo Wijsheid, die naam verklaren we straks, onderscheidt van andere bandjes of koren, is dat zij het publiek actief betrekken bij de nummers. Er wordt geen strak geplande playlist afgewerkt, maar ieder nummer wordt geïntroduceerd met een kort verhaaltje. Van der Laan: “Dat gaat zo: we spelen bijvoorbeeld het introotje van Ramona, van de Blue Diamonds. Dan vragen we het publiek of ze het kennen. Dat was de tijd waarin veel Indische mensen uit Nederlands-Indië kwamen, bevrijd van het juk. Daar praten we dan even over, bedoeld om herinneringen op te halen bij het publiek. Zo doen we dat met ieder nummer. Zie het maar als soort theateropstelling.” Dan nu de naam: Duo Wijsheid. Wie denkt dat die zomaar tijdens de vrijdagmiddagborrel is ontstaan, zit mis. Sterker nog, er rust een vierledige verklaring op. “Het is een verzameling van wijsjes, en de verzamelnaam is wijsheid”, legt Van der Laan uit. “samen zitten we 100 jaar in de muziek, dat zou je ook wijsheid kunnen noemen, verder we richten ons op een doelgroep met levenservaring, dat is één brok wijsheid en –nummer 4- in gesprekken hoor je vaak: ‘wat is nou wijsheid?’, ‘Daar weten jullie het antwoord wel op hè?’, zeggen we tegen het publiek.” Dan gierend: “Dat zijn wij!” Maandagmiddag spelen ze vanaf 14:00 uur in de tent. ‘Altijd feest met dit duo’, staat zelfs op de website van de jaarbeurs. Dat belooft wat.