‘We hebben het gevoel dat de boel moedwillig verpauperd wordt’

Afbeelding
actueel

De voormalige Meester de Vriesschool: slopen of verkopen?

NIEUW-RODEN – De herontwikkeling van het centrum van Nieuw-Roden lijkt maar niet op gang te willen komen. Door de jarenlange leegstand van verschillende panden slaat de verloedering toe. Daar komt de leegstaande voormalige Meester de Vriesschool nog eens bij. Projectontwikkelaar Green Development -in het bezit van grond in hartje centrum- had vergevorderde plannen met een bekende Duitse super, maar die haakte op het allerlaatste moment toch af. Reden: teveel eisen op aanzichtgebied en vrees voor te weinig omzet. Terug bij af dus. Dorpsbelangen Nieuw-Roden vindt op z’n minst dat de gemeente de school niet verder mag laten verpauperen en moet investeren in een beetje onderhoud. Dat staat in een brief die zij onlangs schreef aan de gemeente.

Voorzitter Piet Luursema snapt heus wel dat de Meester de Vriesschool als wisselgeld wordt gebruikt voor herinrichting van het centrum, zegt hij. “Stel dat er iemand komt die een totaalplan heeft en de plek van de school erbij wil betrekken moet dat kunnen. De school mag in elk geval geen obstakel vormen”, stelt hij. Waar de buurt zich nu zorgen over maakt is verpaupering van de school. “Wij hebben de indruk dat de boel nu moedwillig verpauperd wordt. Zowel de school zelf, als het terrein eromheen. Ruiten worden ingegooid. Het trekt alleen maar vandalisme aan. Dan zijn er toch wel andere oplossingen denkbaar? Oplossingen waar het hele dorp iets aan heeft. Ook zoiets: waarom mogen er geen activiteiten meer plaatsvinden in de school? De boekenmarkt mag er niet meer in. Zou de gemeente teveel geld kosten. Wij stellen voor dat zolang er geen bestemming is, dat er op redelijke wijze onderhoud gepleegd wordt. We hebben hier al ellende genoeg!”, onderstreept Luursema zijn betoog nog eens.

Dat het allemaal toch wat complexer ligt, blijkt uit het verhaal van wethouder Henk Kosters. De Nieuw-Roden-Centrum-dossier is sowieso al geen gemakkelijke. De projectontwikkelaar had grootste plannen toen ze de panden aankocht -een super, verschillende dagwinkels, parkeervoorzieningen en woningen- maar daar is tot dusver niets van terecht gekomen. Nou ja, de sloop van de desolate panden dan. Dat is tenminste iets. De plannen die er waren met de super waren vergevorderd, erkent ook Kosters, maar daar staat nu definitief ook een streep door. “Absoluut jammer. Ze vreesden niet voldoende omzet te kunnen behalen. En daarbij stellen wij als gemeente ook eisen ten aanzien van aanzicht. Het moet passen in de omgeving en bovendien moeten de parkeervoorzieningen op orde zijn. Een supermarkt heeft andere belangen. Die heeft het liefst een vierkante doos”, weet de wethouder. “Nu moeten we weer opnieuw beginnen. Van voor af aan. Het is niet anders. En ik begrijp de zorgen van de buurt, maar wij hebben de eigenaar ook niet aan een touwtje”, zegt Kosters die niet van plan is te investeren in de Meester de Vriesschool zoals Luursema van Dorpsbelangen dat graag ziet. “De school is best een lastig object. Z’n behoorlijke oppervlakte maakt hem veel minder courant dan bijvoorbeeld de scholen in Roderwolde of Altena. Appartementen voor starters of senioren zou kunnen, maar vraagt een behoorlijke investering. Het allermooiste zou zijn wanneer het totale plaatje in één keer ontwikkeld wordt. Het centrum én de school. Daar hopen we op. En als dat niet lukt op korte termijn? Tja…Dan wordt het slopen of verkopen. Die afweging zullen we komend half jaar moeten maken. In ieder geval gaan we niet investeren in een pand dat er misschien toch af gaat. Dat kan helemaal niet met geld van de gemeenschap. Maar de buurt mag zelf met voorstellen komen voor activiteiten. Dat weten ze ook! Wij hebben alleen gezegd: we zijn de boekenmarkt twee jaar lang tegemoet gekomen. We hebben ervoor gezorgd dat de brandveiligheid en elektra op orde zijn zodat het gebouw gebruiksklaar was voor de boekenmarkt. Dat kost geld. Maar deze tegemoetkoming is geen verworven recht. Nogmaals: mocht dorpsbelangen een ideeën hebben: kom maar op. Graag zelfs!”

UIT DE KRANT

Lees ook