‘We hebben nooit hoeven te leuren om financiële middelen. De Run van Roden wordt op handen gedragen’

Inschrijving loopclinics geopend


RODEN – De mouwen zijn opgestroopt. De organisatie heeft er zin in. Wat vorig jaar de 36e editie had moeten worden maar door een gebrek aan organisatoren niet doorging, gebeurt dit jaar, en wel op 23 juni. De Run van Roden is back! Wie mee wil doen en zich alvast een beetje wil voorbereiden kan zich nu opgeven voor de loopclinics die op 11 april starten. Nooit gelopen? Geen punt. Iedereen kan het en de drempel is laag. Ervaren loper maar toch graag een beetje voorbereiding? Van harte welkom! Je wordt namelijk ingedeeld op je eigen niveau. En behalve dat joggen gezond is, is het ook nog eens ongelofelijk gezellig, beloven de nieuwe organisatoren van het populaire loopevent.

Toen aanjager en organisator van het eerste uur Alex Jager vorig jaar door veranderende werkzaamheden aangaf geen tijd meer te hebben om de Run goed te organiseren, gingen bij Noordervelder sportcoach Wouter Meertens de bellen rinkelen. Ondenkbaar, geen Run van Roden, vond hij. De Run hoort bij Roden als kalkoen bij kerst. Hij zocht contact met Roder ondernemer Dick Bathoorn, in zijn vrijetijd fervent wielrenner. Misschien dat ze samen het evenement nog konden redden. Het bleek te kort dag. Maar één ding stond vast: in 2019 beleeft de Run van Roden z’n come back, beloofde Wouter. Hij kreeg gelijk.

Met Rodenaar Kees Blokpoel als voorzitter en bestuursleden Dick Bathoorn en Wouter Meertens staat er een nieuwe, stevige organisatie. Maar dat is nog niet alles. De organisatoren hebben meer mensen bereid gevonden zich actief aan het evenement te verbinden. En dat zorgt ervoor dat de organisatie niet op een paar schouders terecht komt (wat voorheen wel het geval was: enkel op die van Alex Jager) maar dat de taken onder  meer personen verdeeld worden. Roder ondernemers Bert de Groot en  Emiel van der Heide zijn betrokken, net als Ingrid Ruiter (loopgroep Roden) Wietse Rozema, Henderik de Winter, Gerard Jager (broer van), Alex Jager, Rob Davelaar, Jantine Meijer, Bauke Seldenthuis en Wildo Wijnands (mediapartner). Maurice Henssen verzorgt als vanouds de loopclinics.

Het concept van de Run blijft in grote lijnen hetzelfde, vertelt Dick Bathoorn. “De start en finish blijven hetzelfde, het parcours ook, alleen de inschrijflocatie is anders dit jaar. Die was de laatste keer op de parkeerplaats van de Winsinghhof, nu kunnen deelnemers zich inschrijven bij Hotel Onder de Linden. Misschien dat we op termijn nog wel wat gaan veranderen, wat leuke elementen toevoegen bijvoorbeeld, maar we willen eerst eens kijken wat er op ons af komt.” De organisatie voelt zich ontzettend gesteund door de vele spontane hulp die ze aangeboden werd. “Waar we ook kwamen, de reacties waren allemaal even enthousiast. We hebben nooit hoeven te leuren om financiële middelen. De Run van Roden wordt op handen gedragen. Het hoort gewoon bij Roden. Een evenement met zo’n lange traditie moet je in ere houden. Ook belangrijk voor de leefbaarheid van het dorp. We hebben vier grote sponsoren: Intersport Superstore Roden, Media Totaal Noord, Fitnesscentrum Roden en Univé. De Gemeente draagt ons een warm hart toe en steunt het event met een bijdrage.”

Sponsorloop

De organisatie zet dit jaar sterk in op het meedoen van scholieren. Wouter gaat alle basisscholen in Roden benaderen. Ook andere basisscholen in de gemeente mogen meedoen met de Run. “We zorgen ervoor dat op alle scholen flyers komen te liggen”, vertelt Wouter. “In Roden gaan we alle scholen bezoeken. Samen met Alex Jager ga ik loopclinics verzorgen. Het zou mooi zijn dat scholen –net als obs de Marke, die doet dat al jaren- een sponsorloop organiseren. Het geld daarvan wordt gebruikt voor de bouw van de Rodermarktwagen.” Behalve de Fitnesscentrum Roden Scholierenrun zijn er net als andere jaren ook de Intersport Estafetterun, de trimloop, de wedstrijdloop (een kwart of een halve marathon) en de 1K-Run, een wedstrijdloop van 1 kilometer voor basisschoolleerlingen uit groep 4 tot en met 8.

Inschrijven loopclinics

Wie zich fysiek wil voorbereiden op de Run van Roden, doet er goed aan om mee te doen met de loopclinics die verzorgd worden door trainers van de Loopgroep Roden. Niet alleen goed, ook nog eens ontzettend gezellig, weet Maurice Henssen die de clinics al voor het zevende jaar verzorgt. “We starten op donderdag 11 april. De laatste clinic is op 20 juni. We trainen van 19:30 tot 20:45. Tussendoor organiseren we twee keer een borrel met hapjes bij het Fitnesscentrum Roden. Gezellig man. Sowieso is het leuk om in een groep te lopen. Je trekt je een beetje aan elkaar op. De clinics zijn geschikt voor iedereen. Of je nu ervaren loper bent of juist helemaal niet. Je wordt ingedeeld op je eigen niveau. De groep wordt begeleid door een ervaren loper.” De kosten voor 10 clinics bedragen 60 euro, inclusief een hardloopshirt van Intersport, een startnummer én 2 keer een borrel met hapjes. Zeg nou zelf: klinkt aantrekkelijk toch? Direct even inschrijven dus: www.runvanroden.nl.