“We hopen dat mensen ons eenjarig jubileum van Filmhuiswesterkwartier komen vieren”

filmhuis

GROOTEGAST- Ze hadden een interview met Jan van Keulen over een christelijk filmhuis in Rotterdam gelezen. Gerda en Harry Westerhoff uit Grootegast vonden dat zo’n mooi initiatief dat ze zelf Filmhuiswesterkwartier in Leek zijn begonnen. Dat filmhuis bestaat op 18 september precies één jaar. Om dat te vieren verloten ze op die avond t-shirts en vertonen ze de film God’s not dead. “We willen christelijke films op een laagdrempelige manier laten zien.”

Bij het kijken van de films is iedereen welkom, vertelt Gerda. Of je nu christen bent of niet. Ze zegt dat ze er bewust voor kiezen om de films niet in een kerk te laten zien. “Dat is voor veel mensen een te hoge drempel. We willen ook niet dat de films uitgaan van een bepaalde kerk. Mensen kunnen bij ons op een vrijblijvende manier christelijke films kijken met een diepere betekenis.”

Films als Heaven is for Real en Blind Faith bijvoorbeeld, vult Harry aan. Zo gaat Heaven is for Real over een jongetje die zijn zusje ontmoet in de hemel. “Het zusje was nog niet geboren, zij is overleden in de buik van de moeder. Dat raakt bijvoorbeeld mensen die ook een miskraam hebben gehad en zich afvragen waar hun ongeboren kindje heen is gegaan. Dat kindje is in de hemel,” legt Harry uit. Blind Faith gaat over een jongen die blind wordt. “Toch gaat hij meedoen aan American Football. Hij heeft vertrouwen in zichzelf en gaat niet in een hoekje zitten. De boodschap is dat je heel veel kunt, als je je er toe zet.”

Hij vertelt dat ze de nieuwste films krijgen van christelijke filmdistributeur Neema. Het gaat volgens hem om films die betekenis geven aan actuele onderwerpen in de samenleving. Naast het draaien van de film voegt Harry reclame van christelijke organisaties als Open Doors en Unite in Christ toe aan de film. “Op het gebied van videobewerking worden we steeds creatiever,” zegt hij lachend.

Hij denkt terug aan een van de eerste keren dat hij en Gerda een film lieten zien in het filmhuis. Als technicus zit hij achter de beamer tijdens het draaien van de film. “Toen ging het mis met het geluid,” grinnikt hij. Gerda weet dat nog goed. “Het duurde maar heel eventjes maar je hoopt gewoon dat het geluid het zo snel mogelijk weer gaat doen. Gelukkig lukte Harry dat en het leuke is dat iedereen in de zaal toen voor hem begon te klappen. We hebben er geen enkele nare opmerking over gehad,” glimlacht ze.

Ze vertelt dat het er in hun filmhuis in Leek heel familiair aan toe gaat. Zo bakt ze zelf vaak cake voor alle kijkers in de zaal en zitten onbekenden met onbekenden te kletsen tijdens de pauze. Die loopt vaak uit van een kwartier tot een half uur. “Dat komt omdat het zo gezellig is. Iedereen heeft elkaar wel wat te vertellen, ook als ze elkaar niet kennen.” Sommige mensen vinden het zo gezellig dat ze heel vaak komen, vertelt Gerda. “Ja, de film gaat niet door als zij er niet zijn,” grapt Harry.

Twee keer in de maand draaien ze een film in het filmhuis. “Eerst draaiden we alleen de derde vrijdag in de maand, maar vanaf dit seizoen willen we ook een christelijke film laten zien op de derde zaterdag,” zegt Harry. Mensen kunnen zich van te voren aanmelden op onze website als ze de film willen zien. “Maar heel veel mensen komen ook ’s avonds gewoon binnenlopen. Je weet dus nooit precies hoeveel het er zijn,” vertelt Gerda.

Allebei kijken ze uit naar vrijdag 18 en zaterdag 19 september. Dan vieren ze het eenjarig bestaan van Filmhuiswesterkwartier. “De film die we laten zien heet God’s not dead. We kleden het feestelijk aan met ballonnen, we verloten t-shirts met de titel van de film en er is gebak. We hopen dat er veel mensen komen om dit met ons te vieren,” vertellen Gerda en Harry. Als het aan hen ligt blijft het niet bij een eenjarig jubileum. “We willen nog wel 25 jaar door.”