‘We houden van een beetje gekkigheid’

Run van Paizer Daip: ‘Rowolmer Kroketje’ gaat voor ‘onbeperkt frikandellen’

RODERWOLDE/FOXWOLDE – De jeugd is verslaafd aan de mobiel en computerspelletjes. En gewelddadig, Dat is het algemene beeld van de jongeren van tegenwoordig. Dat het ook anders kan blijkt in Peize en Roderwolde. Het ‘Rowolmer Kroketje’ presenteert zich. En kijkt uit naar de eerste ‘Run van Paaizer Diep’.

“Nee, geen wanklank ”, zegt de ‘opperbaas’, die een gedeelte van zijn terrein beschikbaar stelt voor de jeugd. “En anders corrigeren ze zichzelf wel”. We krijgen meteen een rondleiding van Thomas Venekamp uit Peize. Eerst zien we de blokhut, die voor de gelegenheid helemaal is volgestouwd met kratten bier. Dan wordt de ‘bierbuis’ gedemonstreerd. Wanneer er een muntje ingegooid wordt, krijg je via een andere buis een biertje terug. Het Rowolmer Kroketje is een keetclub en opgericht op 11 november 2011. Veurzitter Korné Nieboer uit Roderwolde vertelt. “Een kameraad van mij kwam op het idee. We wilden iets hebben om de jeugd van Roderwolde, die uitzwierf naar allerlei middelbare scholen, weer bij elkaar te brengen. Vervolgens hebben we geld bij elkaar gespaard voor een caravan, een Kip uit 1972. Na de caravan volgde een pad, een terras, blokhut en als laatste een overkapping. En we kregen stromend water”. De groep breidde zich uit met jongeren uit omliggende plaatsen zoals Peize, Roden, Nieuw-Roden en zelfs Hoogkerk. De leeftijd varieert van 15 tot 22 jaar. Sommigen komen met de auto, anderen op de fiets. Elke weekend en in de vakantie komt de groep bijeen. Nieboer: “We willen gezelligheid uitstralen. Het is niet de bedoeling om je hier klem te zuipen. Kijk, we zouden naar de stad kunnen gaan, maar we blijven liever in de omgeving waar het vertrouwd is en betaalbaar. We hebben ook meegedaan met de optocht van het schoolfeest van Roderwolde. We willen zo betrokken zijn bij het dorp. We doen van alles. Van crossen met brommers, ‘caravans on tour’ of kamperen bij het Leekster Meer. En gekke creaties bouwen. We zijn jong, houden van een biertje en lawaai. Al liep carbid schieten wat uit de hand. Toen hebben we een eigen ‘kanon’ gemaakt, die minder lawaai produceert. Weet je, er is geen café in de buurt dat ons genre draait. Cafe 22 deed het, maar daar hoor je tegenwoordig hardcore. We houden vooral van piratenmuziek, maar ook boerenrock en ook wel Engelstalig.”

Run van Paizer Daip

Dan de primeur van de Run van Paizer Daip. “De achterliggende gedachte was: we wilden weer eens wat geks. We werken veel samen met ‘Keet Beun’ in Peize. We starten dan ook bij Keet Beun. Na een pilsje drinken moet je door de weilanden lopen, met een verplicht attribuut. Dan moeten we door het Peizerdiep. En dat zonder hulpmiddelen. Bij Roderwolde krijg je dan nog een biertje en na buikschuiven ga je over de finish. De eerste prijs: onbeperkt frikandellen eten. En dit wordt aangeboden door Alida’s Smulpaleis.” Inderdaad, frikandellen voor een krokettengroep. “We lusten ook wel kroketten hoor. We hebben de naam toevallig een keer bedacht. Het had net zo goed Rowolmer frikandel kunnen heten”. Terug naar Alida. “We komen regelmatig wat eten bij Alida’s Smulpaleis. Soms op de trekker. Jan en Alida vroegen wat we van plan waren. Nadat we het verhaal vertelden van de run wilden zij een prijs beschikbaar stellen. Op zaterdag 29 augustus vindt het feest plaats. De start is om 20.00 uur bij Keet Beun. De Run is alleen bedoeld voor vaste klanten van Beun en Kroketje, het feest op zich voor iedereen”

“Je moet verstand hebben van dom lullen”, zegt Nieboer serieus. Venekamp heeft een heuse PowerPoint gemaakt. Iemand toont een bijl. Het onderschrift: ‘Tjerno biel.’ “We mogen graag prutsen en knutselen. Bushokkies vernielen? Daar hebben andere mensen alleen maar last van. De overheid is tegen zuipketen. We hebben onlangs met de politie gepraat. Die zeiden: groot gelijk wat jullie doen”. De groep laat alles netjes achter. “Mannen doen ook hun huishoudelijke taken. We hebben onlangs een ‘papa-avond’ georganiseerd. Nou, de papa’s vonden het zo leuk dat ze de volgende morgen meer hoofdpijn hadden dan wij”. De jongeren hebben ook bijnamen. Zoals ‘Derkje en Debby Patat’. Een tweelingbroer en zus, die het altijd over patat hebben.

En wat voor attributen gaan er mee tijdens de Run van Paaizer diep? Marco zegt een Puch Maxi-uitlaat mee te nemen. Een bankschroef is genoemd, maar blijkt wat te veel van het goede. Inmiddels hebben zich al 23 man opgegeven. Naar verwachting worden het er dertig. Dan meldt een van de groep zich aan de caravandeur. “Wat wil je drinken?”, wordt keurig gevraagd. De jongen drinkt cola. En wanneer het gaat plenzen kruipt de groep gezellig bijeen in de keet. Uit de speakers klinkt iets van tieten. En dat met het enige meisje erbij (“soms zijn er meer meiden dan jongens”). Een beetje ondeugend. Maar het is vooral gek doen. Ze doen verder geen vlieg kwaad. Nou ja, de muggen in de caravan moeten het wel ontgelden. En wat de run betreft kent het enthousiasme geen grenzen. “Volgend jaar weer!”