‘We moeten concurrentie aangaan, want er is veel te verbeteren’

RODEN-zakenkring-vergadering-12

Zakenkring teleurgesteld in houding Tichelaar

RODEN – Zakenkring Roden hield afgelopen woensdag een ledenvergadering. Er stond heel wat op de agenda, want de vereniging van en voor Roner ondernemers is zich er terdege van bewust dat er iets moet gebeuren. Zeker met het oog op de mogelijke komst van een Factory Outlet Center (FOC) in Assen. In dat kader liet voorzitter Jan Spandaw weten teleurgesteld te zijn in Jack Tichelaar, Commissaris van de Koning in Drenthe. ‘ Tichelaar gaat te gemakkelijk voorbij aan de mogelijke consequenties voor omringende dorpen. Hij moet beseffen dat hij ‘burgemeester van Drenthe’ is en niet alleen van Assen’, zei Spandaw.

‘We kunnen onze borst natmaken’, zei Spandaw. ‘We zijn uiteraard erg blij met het feit dat het centrum van Roden is gekozen tot één van de beste winkelcentra van Drenthe, maar de komst van een FOC zal consequenties hebben. En dan doel ik zeker niet alleen op consequenties voor ondernemers. Denk ook eens aan de sociale gevolgen. Lege winkelstraten en verlies van banen heeft bijvoorbeeld ook invloed op het verenigingsleven. Aan dat soort aspecten gaat Tichelaar in onze ogen veel te snel voorbij. Te gemakkelijk voorbij ook’, zei Spandaw. De nieuwe voorzitter liet verder strijdvaardig weten dat Roden de concurrentie aan moet gaan. Niet lijdzaam toe moet zien en afwachten wat voor gevolgen de komst van een FOC eventueel heeft. ‘We moeten naar ons zelf kijken. Er is hier nog veel te verbeteren.’ Spandaw liet overigens weten dat er vanuit Zakenkring Roden alles aan gedaan is om duidelijk te maken dat ze mordicus tegen de komst van een FOC in Assen zijn. ‘We hebben al heel snel een brief naar de gemeente Noordenveld gestuurd. De Raad heeft vervolgens een brief naar Assen gestuurd met daarin ook onze standpunten en ook de provincie kent ondertussen onze mening. Meer kunnen we niet doen.’
De komst van een FOC is hét onderwerp dat de meeste ondernemers op dit moment vooral bezighoudt. Er werden woensdag echter ook andere zaken besproken. Bijvoorbeeld dat er een tekort aan vrijwilligers is wat betreft het sneeuwruimen en dat overwogen wordt een bedrijf in te schakelen. Ook de Albertsbaan kwam uiteraard aan de orde. En in tegenstelling tot de geluiden ‘op straat’ zei Spandaw zich te kunnen vinden in het feit dat pas in maart 2017 gestart wordt met de werkzaamheden. ‘De harde afspraak met de gemeente is dat er in maart 2017 gestart wordt. De werkzaamheden zullen ongeveer vier maanden duren. Dat pas in 2017 begonnen wordt, is niet zo gek. Sterker nog: dat is geadviseerd door Arcadis. Zeker ook vanwege de eventuele aanwezigheid van een bom uit de Tweede Wereldoorlog. We willen geen enkel risico lopen. Alles moet goed onderzocht zijn en verder houden we rekening met zaken als bijvoorbeeld de winter. Het is de bedoeling dat er eerst tijdelijke parkleerplaatsen gecreëerd worden voor gestart wordt op de Albertsbaan. Verder hebben we de gemeente gevraagd om bij de aanbestedingsprocedures rond de Albertsbaan ook serieus te kijken naar plaatselijke ondernemers’, liet Spandaw weten.

Ondertussen is het bestuur van Zakenkring Roden op sterkte met elf bestuursleden. ‘Dat zijn er in principe twee meer dan gebruikelijk’, zei Spandaw. ‘Ik vind dat we een heel sterk bestuur hebben nu. Een bestuur met toekomst en dus moeten we zorgen dat mensen niet teveel werk op hun bordje krijgen waardoor ze eventueel af zouden kunnen haken. Marja Nienhuis neemt de positie van penningmeester op zich, Gerry Poster wordt tweede secretaris en Bart de Vries hebben we vanuit de horeca gevraagd, omdat die branche eigenlijk niet of weinig bestuurlijk betrokken was.’

Zakenkring Roden wil de banden met OCN aanhalen en is bezig met de ‘Noordenvelder Retail Agenda’ om samen sterker en meer zichtbaar te worden. Samenwerken is toch al het toverwoord. De ‘Noordenvelder Retail Agenda’ is een soort van afgeleide van ‘De Nieuwer Winkelstraat’, maar dan meer toegespitst op Noordenveld. De agenda moet nog concreet uitgewerkt worden, waarbij ook de leden mee kunnen praten.

Ondertussen heeft Zakenkring Roden de stekker uit Onlinedorp getrokken. ‘We hebben het geprobeerd, maar het heeft ons niet gebracht wat we verwacht hadden. Op deze basis doorgaan is te kostbaar. We ontwikkelen nu www.winkelhartroden.nl, een gezamenlijk platform voor ondernemers. Dat moet straks het online visitekaartje worden, een site waar ondernemers zich kunnen presenteren, maar waar ook nieuws en een agenda te vinden moet zijn.’ Ook zijn er plannen om Rodie te introduceren, een mascotte. Kortom: er speelt van alles in zakelijk Roden, al blijft de mogelijke komst van het FOC als het Zwaard van Damocles boven de ondernemers hangen.