‘We moeten ook oog voor de noden hier hebben’

image

Boekenmarkt schenkt Voedselbank diepvrieseiland

RODEN – Het is bekend dat de Roder Boekenmarkt, dit jaar op 27 en 28 december van 9.00 uur tot 17.00 uur in de voormalige Mr. De Vriesschool in Nieuw Roden, duizenden boeken verkoopt voor het goede doel. Veelal gaat het om een aansterkvakantie voor kinderen uit Tsjernobyl en geld voor de Ghana werkgroep. Van de opbrengst van vorig jaar werd afgelopen dinsdag nóg een organisatie blij gemaakt.

Trijnie Antons, al jarenlang vrijwilliger bij de Roder Boekenmarkt, verwoordde het treffend. ‘We moeten ook oog hebben voor de noden in de buurt.’ Daarmee doelde ze op de Voedselbank, zo onderhand één van de best bezochte winkels van Roden. Prima dat het er is, jammer dat zoveel mensen er ook daadwerkelijk gebruik van moeten maken. De Voedselbank had behoefte aan een vriezer, en dan het liefst een vrieseiland. ‘We zijn vervolgens met de Werkgroep Tsjernobyl en de Ghana Werkgroep in overleg gegaan, omdat we nog wat geld in kas hadden. Beide partijen waren net als ons enthousiast om iets voor de Voedselbank te doen. Vandaar dit cadeau’, zegt Antons.

Overigens kostte het nogal wat moeite om een geschikt ‘eiland’ aan te schaffen. Het exemplaar dat voortaan in de Voedselbank in Roden staat, is afkomstig uit nota bene Alkmaar. Roel van Genne had bijkans een dagtaak aan het opsporen van een geschikte vriezer. De extra vriescapaciteit komt op precies het goede moment. Per veertien dagen krijgt de Voedselbank namelijk zeshonderd broden geleverd. En die borden moeten wel fris blijven. Voordeel van een vrieseiland is bovendien dat als je ‘m open doet, niet alle kou meteen verdwijnt, zoals bij veel reguliere vrieskisten wel het geval is.