‘We proberen het voor iedereen zo leuk mogelijk te houden’

in de spo[r]tlight

In the sportlight: G-voetbal ONR

RODEN – Bij voetbal gaat de meeste aandacht altijd naar het eerste elftal. De lagere teams komen minder in beeld en al helemaal niet de speciale takken, zoals G-voetbal. Bij ONR is deze sport voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking inmiddels ingeburgerd en volledig geaccepteerd. Alsof ze er al jaren bijhoren, terwijl G Voetbal bij ONR nog maar in de kinderschoenen staat.

G Voetbal bestaat in Nederland al meer 31 jaar, toen de KNVB startte met officieel competitievoetbal voor G-voetballers ouder dan 16 jaar. Inmiddels doen hier ruim 250 teams van 200 verenigingen aan mee. Sinds 2005 organiseert de KNVB - als eerste voetbalbond ter wereld -, ook een speciale G-competitie voor kinderen met een beperking. Bij meer dan honderd verenigingen zijn ruim duizend jonge voetballers met een beperking actief. Voetbal is voor iedereen en niemand staat in Nederland buitenspel. De KNVB staat op voor voetballers met een beperking.

Het is pas het vierde seizoen dat de Oranje Nassau Roden-vereniging de afdeling G-Voetbal heeft. Coördinator is Jannetta Roede. “We werden benaderd door een aantal ouders om het G-team van VEV’67 over te nemen. Ze waren op zoek naar een vereniging die past bij G-Voetbal en dat werd ONR. De toenmalige jeugdvoorzitter van ONR reageerde meteen enthousiast. Ik heb zelf ook een neefje met een lichamelijke beperking. Hij is gek van voetbal. Kijk, anders ben je aangewezen op bijvoorbeeld Kids United in Groningen. Doordat het in de buurt is, is dat praktischer. Om G-Voetbal van de grond te krijgen is best ingewikkeld. De KNVB verleent ondersteuning; van de bond krijg je tips en trucs. Zelf hebben we campagne gevoerd om het G-Voetbal te promoten. We hebben onder meer fysiotherapeuten aangeschreven, zorgboerderijen, scholen, enz. Deze inspanningen hebben toch een aantal nieuwe leden opgeleverd, buiten de tien die overkwamen van VEV. We hebben er meer bekendheid aan kunnen gegeven. G-Voetbal is groeiende. Er komen steeds meer clubs bij. Toch is onze dichtstbijzijnde tegenstander Zuidhorn. Verder heb je G Voetbal in Leens, Emmen, Stadskanaal en Appingedam. Zoals gezegd: het opstarten is moeilijk. Je moet enthousiaste mensen zien te vinden. Naast een trainer heb je altijd twee personen nodig voor de begeleiding. Bij ONR zijn er gelukkig genoeg mensen. Maar doordat je een hele middag op pad bent –alleen al voor het reizen ben je minstens een uur kwijt- is het toch goed dat je kunt afwisselen. Aan de andere kant is het belangrijk dat ze steeds dezelfde gezichten zien. G-senioren voetballers hebben vaste rituelen, zoals drinken en eten van een gehaktbal na de wedstrijd. Het gaat bij G Voetbal om verschillende vormen van lichamelijk en verstandelijke beperking: zo zijn er mensen met het Syndroom van Down, spierziekten, gedragsproblemen en aan autisme verwante stoornissen. Ze kunnen niet meedoen in het reguliere voetbal. Er wordt gespeeld op een half veld. Zeven tegen zeven, dan is het overzichtelijk. En dat is minder vermoeiend voor deze mensen”.

“Bij ONR hebben we momenteel een jeugdteam van acht spelers (in leeftijd van 10 tot en met 15 jaar) en een seniorenteam van dertien spelers. De seniorengroep is heel hecht. Het leeftijdsverschil is wel groot, van 21 tot en met 53 jaar. Overigens is er nogal eens misverstand over de G. De G staat niet voor Gehandicapt, maar heeft te maken met de voetbalcategorie zoals je ook C en D hebt. Er werd simpelweg gezocht naar een andere letter. Toevallig en passend werd het G. We spelen in competitieverband. De jeugd heeft een keer in de drie weken een minitoernooi. Het is heel gezellig. We hebben allemaal veel lol met elkaar en daar gaat het om maar allemaal willen ze graag winnen. De senioren zijn wat fanatieker dan de jongeren, die lekker willen spelen; in beweging zijn. Als senioren met 10-0 voor staan willen ze met 20-0 winnen. Het is lastig uit te leggen dat dit niet leuk is voor de tegenstander. We maken daar afspraken over. We halen er dan wel eens een speler uit. Wat ook helpt is een zittende keeper. Dit gebeurt bij de jeugd. We spannen dan een rood lint op de helft van het doel. Anders krijgt de zwakke tegenstander te veel doelpunten tegen. We proberen het voor iedereen zo leuk mogelijk te houden.”

“Sinds vorige week hebben we een stichting opgericht. Met name om het vervoer. We zijn op zoek naar geld om een bus te bekostigen. We hebben daarvoor fondsen benaderd en deze hebben geld toegezegd. Het gaat om vervoer voor negen personen. Dan is een bus handiger dan meerdere auto’s. Want: je bent ook kwetsbaar qua vervoer. Je bent afhankelijk van ouders en vrijwilligers. Het geld gaat ook naar het gehandicaptenvoetbal in het algemeen. We zijn ook betrokken bij andere sporten. We wisten bijvoorbeeld niet dat er ook rolstoelbasketbal is in deze omgeving. En zo zijn er meer sportmogelijkheden. Ook om daarvoor niet naar de stad te hoeven.” .

Lijkt je het ook zo leuk om te voetballen maar lukt dat niet goed in het gewone voetbal? Kom gerust een keer naar de training en/of doe eens een paar keer mee. De jeugd traint op de donderdag van 18.30 tot 19.30, de senioren van 18.45 tot 19.45.

Club: Oranje Nassau Roden

Locatie: Hullenweg Roden

Informatie G Voetbal: Jannetta Roede, tel. 06-13742737

Website: www.onr.nl

UIT DE KRANT