‘We stonden op het punt om gele hesjes aan te trekken’

Gemeenteraad Westerkwartier bezoekt Zevenhuizen

ZEVENHUIZEN – Op uitnodiging van Stichting MFC7Huizen hebben een twintigtal raadsleden van de nieuwe gemeente Westerkwartier afgelopen zaterdag een bezoek gebracht aan Zevenhuizen. In het dorp leven een aantal zaken die aandacht verdienen, zo menen de inwoners. Niet alleen enkele vervallen panden en een nijpend tekort aan woningen voor de jeugd zijn een probleem, ook de situatie omtrent het nieuw te bouwen multifunctionele centrum stond op de agenda. In een touringcar werden de aanwezigen bewust gemaakt van de nut en de noodzaak van dit MFC. De Krant was erbij.
Het is tien uur wanneer eenieder zich heeft verzameld in de kantine van Korfbalvereniging Sparta. Buiten staat een grote touringcar ongeduldig te ronken, maar eerst worden de raadsleden (plus wethouder Hielke Westra) welkom geheten in Zevenhuizen. Dat de kantine van KV Sparta vandaag tot uitvalsbasis is gekroond, is niet geheel toevallig. De vereniging is toe aan een nieuwe kunstgrasmat. De huidige mat is al oud en vergroot daarnaast de kans op blessures.
Wanneer de raadsleden zich even later in de touringcar hebben gepropt, richt Richard Kobes (voorzitter Stichting MFC7huizen) zich op als reisleider. Voorzien van microfoon vertelt hij eerst over de twee scholen in het dorp, die op termijn samen willen gaan. Het gebouw van OBS het Veenpluis zal daarnaast binnen afzienbare tijd aan vervanging toe zijn. ‘Het gaat nou nog, maar het houdt niet over’, meent Kobes.
De eerste stop wordt gemaakt bij de sporthal te Zevenhuizen. Het is de raadsleden al gauw duidelijk dat hier wat moet veranderen. Het gebouw is oud en achterhaald, en wie de zaal wil bereiken moet eerst door de kleedkamers. Onlangs zijn er nog reparaties aan het dak verricht, om lekkage tegen te gaan. Een noodzakelijk kwaad, maar wel zonde, zo oordelen de aanwezigen. ‘Dat geld had beter in het nieuwe MFC kunnen worden gestoken’, klinkt het. Peter Slik (voorzitter van sportvereniging SVA) vertelt dat ‘zijn’ vereniging volledig afhankelijk is van de sporthal. ‘We hebben tussen de 100 en 130 leden’, begint hij. ‘We zien vooral bij de turners een terugloop in het aantal leden. Dat komt mede door de accommodatie. Het is hier niet mogelijk om publiek netjes te ontvangen.’ Het verwarmen van de sporthal is een flinke klus. Het is er vaak óf te warm, óf te koud. Daarnaast ligt er geregeld water in de zaal. De accommodatie is simpelweg slecht, waardoor leden uitwijken naar clubs of verenigingen met betere accommodaties.
Even later doet de touringcar de vervallen discotheek Pruim aan. Raadslid Jan Willem Slotema vertelt over de geschiedenis van de eens florerende discotheek. ‘In oktober 2007 is de disco verkocht. Sindsdien staat het er hier verlaten bij. Het is aan ons als raad en college om hier een eind aan te maken’, stelt hij. Om aandacht te vragen voor deze kwestie en het dorpsbeeld te verfraaien, organiseert Slotema (in samenwerking met de scholen te Zevenhuizen) binnenkort een ludieke actie.
Het gezelschap bevindt zich kort daarna in het Verenigingsgebouw, waar de geur van bier het gezelschap tegemoet komt. De avond voor het bezoek stond een toneelavond van De Heidebloem op het programma. ‘Wat hadden we zonder het Verenigingsgebouw gemoeten?’, vraag Kobes zich hardop af. ‘Als dit gebouw er niet meer stond, hadden veel verenigingen een groot probleem gehad.’ Anja Mellema (voorzitter van Dorpsbelangen Zevenhuizen) bevestigt dat. ‘Dit gebouw zou sluiten, tenzij wij konden garanderen dat wij het de komende drie jaar met vrijwilligers draaiende kunnen houden. Die belofte is gedaan en tot nu toe zijn we geheel zelfvoorzienend. Met kunst- en vliegwerk en dankzij zo’n vijftig vrijwilligers, blijven we dus gewoon open. Het is een mooie repetitie voor als het MFC er straks staat, want ook dan zullen we veel zelf moeten regelen.’
De rondleiding betreft niet alleen het bezichtigen van ‘vergane glorie’. Ook de nieuwbouw die momenteel in Zevenhuizen gepleegd wordt, verdient een bezoekje. Momenteel is men druk bezig met ‘nieuwbouw Oost’ fase 2. ‘Wat ik begreep is dat fase 2 inmiddels helemaal vol zit. Fase 3, waarbij er weer vijf woningen worden gebouwd, schijnt ook al vol te zitten. Voor Zevenhuizen is het belangrijk dat men zo snel mogelijk met fase 3 begint, omdat anders de jeugd wegtrekt uit het dorp’, waarschuwt Kobes.
Bij voetbalvereniging Zevenhuizen zit men te springen om het nieuwe MFC. De vereniging telt momenteel 345 leden en verwacht binnen afzienbare tijd richting de 400 te gaan. Daarnaast verandert het sportaanbod. Er komen meer teams bij. Zo zit meisjes- en damesvoetbal in de lift, en wordt er ook steeds vaker 7 tegen 7 gevoetbald. Momenteel heeft de club vier kleedkamers, maar ook die zijn sterk verouderd. Het MFC kan wat VV Zevenhuizen betreft, niet snel genoeg verrijzen.
Dat MFC moet aangrenzend aan de voetbalvereniging uit de grond worden gestampt. Een gedeelte van de ijsbaan gaat daarmee verloren, maar dat zal op een andere manier (en op dezelfde locatie) worden opgevangen. Het nieuwe MFC zou – zo speculeerde Kobes – een mooie nieuwe plek zijn voor de braderie die nog jaarlijks in Zevenhuizen wordt georganiseerd.
Eenmaal terug in de kantine van KV Sparta, resteert nog een presentatie over het proces rondom het MFC. Allereerst kijkt Kobes nog even terug op een geslaagde rondrit. Hij is blij dat vele verenigingen bereid bleken te zijn om afgelopen weekend deel uit te maken van de rondleiding der raadsleden. ‘Men ziet de nut en de noodzaak ervan en dus werkt iedereen samen. Vanuit Stichting MFC7Huizen is dit georganiseerd, maar we staan er zeker niet alleen voor’, zegt hij.
Harmannus Harkema schetst ondertussen het financiële plaatje voor de raadsleden. Belangrijk hierbij is dat Stichting MFC7Huizen vóór 1 juli de financiering rond heeft. ‘Dan kunnen we naar de provincie en aan de slag’, aldus Harkema. Aan het eind van de presentatie geeft de Zevenhuister toe dat de frustraties de afgelopen tijd nog wel eens toenamen in het dorp. ‘We hebben nog geen gele hesjes aangetrokken, maar stonden bijna op het punt dat te doen. Maar we wilden dit op een fatsoenlijke manier doen.’ Namens de raadsleden bedankte Tanja Haseloop de gastheren van dienst en voegde ze eraan toe dat de Zevenhuisters zich altijd keurig hebben opgesteld rondom het MFC-verhaal. Nu maar hopen dat de constructieve kennismaking van zaterdag 2 februari ertoe leidt dat Zevenhuizen weer een stap dichterbij haar MFC is.