‘We verwachten hier echt heel veel van’

Freerunning: zes clinics in de Hullen

RODEN – Natuurlijk weet iedereen dat Freerunning een combinatie van apenkooi en turnen is. Freerunning wordt steeds meer populair onder vooral jongens en mannen, die eigenlijk best zouden willen turnen, maar dan wat ‘losser’. Wat speelser, avontuurlijker. Zonder die strakke pakjes.  Nou, die mensen komen aan hun trekken straks, want vanaf 24 oktober wordt er zes achtereenvolgende vrijdagen een clinic Freerunning in de Hullen gegeven. Vervolgens kunnen liefhebbers zich aansluiten bij of V & L uit Roden of VOG uit Nieuw Roden, want ook zij gaan een Freerunning-tak oprichten en hebben inmiddels al trainers aangesteld. Sportstimulering Noordenveld zet Freerunning in Noordenveld ‘in de markt’.
‘Het is een Amerikaanse sport. Een Urban Sport, dus eigenlijk voor buiten. De clinics bereiden mensen voor om straks buiten aan de slag te kunnen. We werken nadrukkelijk samen met V & L en VOG. Dat is ook de insteek van SSN. Wij organiseren iets – ondersteunen- om het vervolgens los te laten. VOG en V & L hebben hun lesprogramma er inmiddels al op aangepast. Ook zij verwachten er veel van’, zegt Ard Vrielink, voorzitter van SSN.
Freerunning is simpelweg het verplaatsen van A naar B waarbij obstakels op allerlei manieren worden getrotseerd (springen, klimmen, balanceren, zwaaien, hangen). Onderweg is er ook ruimte voor fraai uiteinde tricks en moves. In de buitenvariant wordt er veel gebruik gemaakt van straatelementen in stad en wijk. Met name jongeren spreekt deze ‘cool’ uitziende beweegvorm enorm aan.
De eerste clinic is dus op vrijdag 24 oktober. Van 16.00 uur tot 17.00 uur kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar terecht, een uur later mensen van 12 tot 16 jaar. Vanaf 18.00 uur is er plaats voor de 16+ groep. Plaats van handeling: de Hullen in Roden. ‘De clinics zullen worden verzorgd door Jos Hindriks uit Groningen. Hij gaat straks ook bij V & L aan de slag. De clinics kosten twee euro per keer. Mensen die besluiten zes keer mee te doen betalen een tientje. Een schijntje natuurlijk. Wij nemen de kosten voor het merendeel op ons met een kleine bijdrage van de gemeente. Heel veel mensen doe al aan Freerunning.  In andere delen van het land slaat het geweldig aan. Wij verwachten er heel veel van. Ik schat zo in dat de twee verenigingen er samen zo’n vijftig leden aan over moeten kunnen houden.’
SSN heeft inmiddels flyers en informatie uitgedeeld op scholen. Zie ook sportinnoordenveld.nl. De eerste clinic wordt geopend door sportwethouder Reint Jan Auwema.