‘We willen een soort arena creëren’

Afbeelding
Sport

Revolutionaire ontwikkelingen Leekster Voetbal Gala

LEEK – Het Leekster Voetbalgala staat weer voor de deur. Het toernooi gaat flink op de schop. Het B-toernooi wordt ingekort tot één avond. Daarvoor in de plaats – al is het een proef- een damestoernooi. Gerard Bosman heeft het voorzitterschap overgedragen aan Marja Wardenier. En na de incidenten van vorig jaar is alles gericht op de veiligheid.

De loting zal nog één keer verricht worden in de oude kantine. Voor de loting – op vrijdag 13 november- heeft de organisatie Gerard Kemkers weten te strikken. “We hebben de laatste tijd heel veel vergaderd”, vertelt Marja Wardenier. “We hebben overlegd met alle clubs uit het A-toernooi en de finalisten van het B-toernooi. Brandende vraag: hoe moet het verder met het toernooi?. En hoe moet het anders? Op de Gala-avond gaan we de zaalindeling veranderen. We hebben daarvoor een onderzoeksbureau ingeschakeld, dat heeft gekeken naar de opstelling van de tribunes en hoeveel mensen er in het Sportcentrum mogen. Het speelveld wordt verplaatst naar achteren. We willen een soort arena creëren. Wat het speelschema betreft, het B-toernooi wordt teruggebracht tot één avond. Daaraan zullen voortaan alleen standaardteams meedoen die in de standaardklasse spelen. En ook geen clubs als Wispolia. We willen meer clubs uit de regio. Tijdens de voorronde zullen wedstrijden omgedraaid worden: topwedstrijden naar het hoofdveld. Het had wel zijn charme, die volksverhuizing naar veld 2, comfort en veiligheid zijn belangrijker”. Of de organisatie zich zelf ook wat verwijt naar aanleiding van de excessen. Gerard Bosman gaat meteen de verdediging in: “het is 28 jaar goed gegaan”. Ook over het bier dat op de finaleavond rond het veld geschonken werd: “Zo’n tap langs het veld, dat is 28 jaar goed gegaan. Er is vorig jaar één incident geweest.” Eén incident, dat is wel wat mager gesteld. Zoals bekend, is Pelikaan S daarvoor gestraft. Knokpartijen, het gebeurde niet alleen vorig jaar, maar ook een jaar eerder. In de kantine. “Maar daar hebben wij niks mee te maken”, wordt dit van tafel geveegd. Hoe dan ook, het bestuur heeft maatregelen genomen. Wardenier: “Op de Gala-avond komt geen verkooppunt meer in de zaal. Alleen de oude kantine is open voor consumpties. Bij de deur komt een beveiliger. Er is een gedragsreglement opgesteld, die de clubs moeten tekenen. Mensen die zich hier niet aan houden ondervinden de consequenties. We verwachten ook dat het publiek elkaar aanspreekt op gedrag. Op de Gala-avond moeten de clubs twee mensen – ik wil het geen stewards noemen- aanstellen die hun eigen leden kunnen aanspreken. Naar voorbeeld van het Protos Weering-toernooi, met het verschil dat de supporters daar hun eigen vak hebben. We huren een beveiligsbedrijf in, in samenwerking met het Sportcentrum. Ze moeten de-escalerend optreden. Dan is oud bestuurslid Rob Assink bezig met een calamiteitenplan, dat in november klaar moet zijn. De gemeente waardeert onze aanpak”, stelt Bosman.

Dan de deelnemers. Er is kritiek op het toelaten van spelers. Spelers die nooit in het eerste spelen en toch meedoen op het Gala. Marja stelt Harke Kalfsbeek als voorbeeld. “Hij speelt inderdaad niet in het eerste van Marum. Maar voor zo’n jongen gaan wij toch naar het voetbal? Maar we stellen wel eisen: spelers moeten minimaal een maand lid zijn van een vereniging en de clubpas wordt gecontroleerd. Eén keer hebben we een speler geweigerd – Marja wil de naam niet noemen- en dat was ook nog eens een topspeler. Alleen spelers toelaten die een aantal wedstrijden in het eerste hebben gespeeld? “Dat valt niet te controleren”, wimpelt Bosman af. Het bestuur kent een revolutionaire verandering, een vrouw als voorzitter. Bosman is tevreden over zijn opvolgster. “Ik ben 25 jaar voorzitter geweest, toen twee jaar eruit en weer terug. We waren steeds op zoek naar een nieuwe en die hebben we gevonden”. Marja Wardenier heeft zelf ook gevoetbald. Begonnen bij Heerenveense Boys, waar ze Johan heeft ontmoet. Bosman: “Ik blijf gewoon in het bestuur en doe onder meer sponsoring en draag goede ideeën aan. “ Eén van die suggesties is een damestoernooi. “Omdat het damesvoetbal floreert”, zegt Bosman, die zelf een dochter heeft die zaalvoetbalt. Na het zien van de eredivisiedames van Nieuw-Roden was hij ‘om’, zoals hij zegt. “Er zijn momenteel veel damesteams in de regio”, weet Wardenier. Het is voor 99 procent rond. En dan krijgen we ook een damesfinale op de gala-avond”. Bosman: “Dames, het is wel eens eerder genoemd ja, maar de ruimte was er niet. Het Dream Team zal niet meer optreden. Spelers uit de selectie moesten daarna nog een finale spelen, dat is vermoeiend”. Bovendien: de beveiliging kost ook een duit”, voegt Wardenier eraan toe. Beiden zien het als een enorme promotie van het damesvoetbal. Over vrouwen gesproken. Naast voorzitter Marja Wardenier maakt ook Grietje Stuivenga nog deel uit van het bestuur. Het wordt wel haar laatste jaar, evenals die van wedstrijdleider Rob Meijboom, die zijn opvolger Jeroen Keuter de komende editie klaarstoomt. Theo Amsing, Tom Stuve en Alex Roelenga zijn de overige bestuursleden. En was er natuurlijk Roel Klazinga, die vorig jaar overleed. Deze icoon die zoveel betekend heeft voor het Gala zal een passend eerbetoon krijgen. Het Voetbalgala zal nooit meer zijn zoals het geweest is. De maatschappij is veranderd. Gala wil een arena creëren. Maar dan zonder gevechten die er niet thuishoren.

UIT DE KRANT