‘We willen maatwerk leveren’

Norg Wiekslag

Open Dag De Wiekslag Norg

NORG – Afgelopen week was er in woonzorgcentrum De Wiekslag aan de Grootveenweg in Norg een Open Dag. Er werd informatie gegeven over het woonzorgcentrum. Teamleider Sjoerdtje Dam en coördinator activiteiten en vrijwilligers Marleen Schepers (foto) waren uiteraard aanwezig en wilden maar wat graag het gebouw, de appartementen, de diverse voorzieningen en de huidige achtergronden rondom zorg verduidelijken.

‘Want,’ zo geeft Sjoerdtje Dam aan, ‘sinds 1 januari 2015 is ook De Wiekslag door de veranderingen in de zorgwet anders moeten gaan werken. Het is niet meer zo als vroeger vanzelfsprekend dat men in De Wiekslag komt te wonen. Toch bestaat onze doelgroep nog steeds. Vooral geschikt voor ouderen die een zorgbehoefte hebben en daarvoor zorg willen inkopen. Dat kan bij ons. Niet alleen voor wonen en zorg, ook voor maaltijden, huishoudelijk werk, de was, voor het meedoen aan actviteiten en nog veel meer. We willen maatwerk leveren aan de mensen die in ons huis wonen. De Wiekslag heeft haar aanbod uitgebreid onder de noemer ‘verzorgd zelfstandig wonen’ met daarbij voorzieningen waar bewoners, alsook dorpsbewoners, gebruik van kunnen maken. Dagbesteding, een logeeradres zijn, logeren voor respijtzorg, kortdurende opnames. Veel is mogelijk. De Wiekslag kent een omgeving waar service en zorg direct bij de hand zijn. En dat 24 uur per dag. Dat noemen we veilig en beschermd wonen,’ laat Sjoerdtje Dam weten.

Tijdens de Open Dag was ook een appartement te bezichtigen. Drempel vrij met woonkamer, open keuken, open slaapkamer, douche en toilet. Zeer geschikt voor alleenstaanden, maar ook voor echtparen. Die kunnen dan de beschikking krijgen over twee appartementen die naar believen zijn in te richten als woon- en slaapkamer. Marleen Schepers: ‘Mensen wonen bij ons zelfstandig en kunnen gebruik maken van allerlei voorzieningen. Er is een restaurant, dagelijkse maaltijden en activiteiten. Vooral dat laatste vinden we ook belangrijk. Binnen ons gehele centrum zijn meer dan 60 vrijwilligers actief. Onze doelgroep zal hier niet vereenzamen. Er is elke dag wat te doen waarbij mensen elkaar ontmoeten. Daarnaast zijn onze voorzieningen niet alleen intern gericht. Dat is ook anders dan voorheen. We willen als het ware het ‘Huis van het dorp’ zijn met voorzieningen voor huurders en dorpsbewoners.’

Sjoerdtje Dam geeft nog aan dat de klanten zelf de regie blijven voeren over hun leven. ‘Niet wij bepalen wat belangrijk is. We gaan mee met de wens van de klant. Wie enige informatie wil kan gerust even bellen met 0592-612143. Er wordt dan een afspraak gemaakt om De Wiekslag te bekijken en de mogelijkheden te bespreken.