‘We willen weer de trekker worden die de Vrijbuiter ooit is geweest’

Kampeerhal Roden 30 maart open

RODEN – De kogel is door de kerk. Volgend jaar heeft Roden weer een kampeerzaak. Oud-Vrijbuiters Gerard Kremer en Ate van der Veen starten in het voormalige Vrijbuiterpand een nieuwe kampeerwinkel. Kampeerhal Roden, heet de zaak die op 30 maart open gaat. De provincie Drenthe en gemeente Noordenveld verstrekken gezamenlijk een lening van in totaal vier ton aan het initiatief. Ook een aantal lokale ondernemers investeert in de nieuwe kampeerzaak. De Krant sprak Richard Kremer en Harmjan Poel, zij zijn straks samen verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van Kampeerhal Roden.

De mouwen zijn opgestroopt. Richard Kremer en Harmjan Poel hebben er zin in. Als broekies brachten ze ooit zelf de tenten en klapstoelen aan de man, nu staan de heren aan het roer van een gloednieuwe kampeerzaak. “We kennen elkaar bijna al ons hele leven. Hebben altijd veel samen gedaan, waaronder vierenhalf jaar de inkoop van de Vrijbuiter”, begint Richard Kremer, zoon van initiatiefnemer Gerard Kremer. “Vaak hebben we het erover gehad om zelf iets te beginnen. Er lagen al plannen. Toen na het faillissement bekend werd dat Roden definitief geen doorstart zou maken, hebben we die plannen direct op hold gezet en zijn we met elkaar om tafel gegaan”

De Vrijbuiterwinkels gingen afgelopen zomer failliet. Alleen de filialen Zaandam en Gouda werden overgenomen door kampeerspecialist Vervat uit Rotterdam en dat betekende een slot op de deur van de vestigingen in Roermond en Roden. Begin september sloot de Roder kampeerhal. Voor oud-eigenaren Gerard Kremer en Ate van der Veen reden om te onderzoeken of ze de kampeerzaak in Roden misschien zelf weer op zouden kunnen starten. En dat lukte. Met dank aan steun van de provincie, gemeente,  MKB Fonds Drenthe (die van tevoren uitgebreide marktanalyse maakte en concludeerde dat er in het noorden een zwarte vlek zat) en 7 lokale ondernemers. “Het initiatief wordt breed gedragen. Dat zorgt voor een stabiele organisatie. Roden is verreweg de grootste zaak met de grootste omzet. Het kampeeravontuur van de Vrijbuiter hier in Roden begonnen.  Veel mensen denken dat er iets mis is bij een faillissement. Maar de Vrijbuiter had nog steeds een enorme klantenstroom. Wel werd er te weinig verkocht. Dat valt te verklaren dat de vorige eigenaren zich vooral richtten op de bovenkant van de markt. Te veel te dure spullen. En dat werkt niet.”

Vakantiegevoel

Kremer en Poel hebben het nieuwe concept al precies voor ogen: stap je Kampeerhal Roden binnen, krijg je onmiddellijk het vakantiegevoel. De heren zien een luchthaven voor zich, met een draaiende bagageband en koffers, gele signing borden, een speelweide met uitdagende speeltoestellen voor kinderen (die dan –heel handig- ook te koop zijn in de kampeerhal) en restaurant waar bezoekers een heerlijke vakantiehap kunnen verorberen. “Kamperen is een deel van de formule. We gaan veel meer doen. Ieder thema krijgt zijn eigen eiland. ‘Buiten’ is onze tweede natuur, zowel actief als passief. We hebben overal spullen voor. Prijs is een belangrijk punt voor ons. We zorgen voor een goede opbouw in ieder segment. Ook voor wandelschoenen van vijf tientjes kunnen mensen hier terecht. Het lagere prijsniveau was echt een gemis van de afgelopen jaren.” Het restaurant gaat een veel prominentere rol spelen in de nieuwe kampeerhal”, laten de mannen weten. “We gaan het restaurant integreren in de winkel. Dus niet meer op de bovenafdeling, maar midden in de winkel. We willen ook toegankelijk zijn voor mensen die alleen iets willen eten of drinken.”

Oud-Vrijbuiters

De kans is groot dat klanten bekende gezichten zullen aantreffen in de nieuwe kampeerzaak die op 30 maart open gaat. “We hebben goeie mensen nodig. Mensen met verstand van zaken. Daar valt en staat alles mee. Gelukkig hebben zich al aardig wat oud-Vrijbuiters gemeld. Op dit moment voeren we de gesprekken. We verwachten plek te hebben voor ongeveer 30 medewerkers.  De ziel, de prijs en een enthousiaste club mensen, dát gaan we terugbrengen. We willen weer de trekker worden die de Vrijbuiter ooit is geweest. Het streven is toegroeien naar een miljoen bezoekers. Echt, we staan te trappelen.”

Trekker

Gerard Kremer en Ate van der Veen huren een deel van het immense pand aan de Kanaalstraat, waaronder het volledige winkelgedeelte. Voor het magazijn en de kantoren wordt naar andere partijen gezocht. “Wij staan ook open voor bedrijven die hier iets willen ondernemen”, laat Ate van der Veen weten. De winkel is er groot genoeg voor, zegt hij. “Initiatieven die aansluiten bij het concept van Kampeerhal Roden. Dat kan van alles zijn, als het maar vrijetijd of recreatief gerelateerd is. Hengelsport kan, een fietsenzaak of iemand die in reizen doet ook. Een caravanboer eventueel, of iemand met vouwwagens.  Op die manier kunnen we elkaar versterken. Of de ANWB terugkomt? Dat zou goed kunnen, maar zeker is het op dit moment nog niet. We zijn in gesprek met elkaar.” De eerste prioriteit ligt nu bij het vullen van de winkel. “Er gaat voor 4 miljoen euro inkoopwaarde in de winkel. De komende weken zijn we druk met het bezoeken van leveranciers. Maar dat gaat goed komen. We kennen de markt. Weten wat we waar moeten halen. Tegen het einde van het jaar moet het vlekkenplan klaar, in januari starten we met inrichten.”

 

Reactie Henk Kosters

Het bleef tot het laatste moment geheim. Pas bij de bespreking van de begroting kon het hoge woord eruit: er komt weer een kampeerwinkel in het pand van de Vrijbuiter. ‘We wilden het momentum graag aan de initiatiefnemers gunnen’, zegt Kosters. ‘Dat was ook de afspraak met de provincie Drenthe.’ In feite zat het plan van de Kampeerhal al langere tijd in de koker. ‘Al vrij vlot na het faillissement, werd duidelijk dat zij dit initiatief wilde opzetten. Er waren wel een paar partijen die zich meldden, maar zij haakten snel af. Wij waren vanaf het begin enthousiast over dit initiatief’, zegt Kosters. Over de lening die verstrekt wordt, heeft de gemeente Noordenveld en de provincie lang nagedacht. ‘Maar we hebben vertrouwen in dit plan en realiseerden ons dat we niet zomaar bijna 2500 vierkante meter oppervlakte konden laten leegstaan. Het alternatief was dat de Vrijbuiter nog lang zou leeg staan en daar moet je toch niet aan denken’, aldus Kosters. Naast de lening die de initiatiefnemers krijgen, gaat ook de huur van het pand naar beneden. ‘We hebben contact gehad met de eigenaar van het pand, om de kosten naar beneden te brengen. Dat is nu gebeurd’, zegt Kosters. Tot slot gaf hij aan dat zowel de gemeente Noordenveld, als de provincie Drenthe het volste vertrouwen hebben in het initiatief. ‘Een grote stimulans voor de werkgelegenheid’.