‘We worden geboekt om onze Franse uniforms’

image

In de Sportlight: Muziekvereniging Noordenveld

RODEN – Voorzitter Martin de Koning van Muziekvereniging Noordenveld is trots. Na twintig jaar heeft de showband nieuwe uniformen. Die uniformen zijn namelijk, en dat weet niet iedereen, van levensbelang voor de muziekclub. Ze worden er namelijk speciaal op geselecteerd als ze geboekt worden voor een uitvoering. De stijl? Frans. Napoleonistisch. Nu wil de club ook haar jeugdleden nog graag in nieuwe kostuums hijsen. Om het geld daarvoor bij elkaar te krijgen, organiseert MV Noordenveld een Lentefair op 25 april.

Het gaat goed met de club die in januari haar 90-jarig bestaan vierde. Nieuwe leden melden zich nog steeds en de showband wordt met regelmaat geboekt voor nationale én internationale optredens. Bovendien is de vereniging waar gezelligheid áltijd voorop staat lekker actief op social media: 502 volgers op Twitter en 237 Facebook-vriendjes. Ook lekker: sinds vorig jaar zijn ze gezeteld in een nieuw, eigen clubgebouw aan de Klimop in Roden. En nu dus nieuwe pakken.

“Dat was ook echt dringend nodig”, begint Martin. “De vorige uniformen waren oud en versleten. De knopen sprongen er spontaan af en de naden vielen uit de broeken. Maar wat wil je ook na twintig jaar hè? De uniformen zijn speciaal voor ons op maat gemaakt in een naaiatelier in Assen. Onze stijl is Frans, uit de tijd van Napoleon. Daar staan we om bekend. We worden er zelfs speciaal op geselecteerd door impresario’s bij de boeking. Per jaar verzorgen we zo’n twintig tot vijfentwintig betaalde optredens door heel Nederland, maar ook in Frankrijk, Duitsland en België. Dan gaan we met een man of dertig in de bus naar Frankrijk. En dat is ontzettend gezellig”, lacht de voorzitter van de vereniging die vier verschillende afdelingen heeft. “We bestaan uit een Harmonie Orkest, de Showband, Jong Noordenveld en Color Guard, de meisjes met de vlaggen. Jong Noordenveld zijn jongens en meiden vanaf een jaar of acht tot vijftien. Zij worden klaargestoomd voor het harmonieorkest en de showband. En nu willen we graag ook voor de jeugd nieuwe pakken. Geen Franse hoor. Maar toch, het kost een hoop geld. Al snel zo’n 10.000 euro voor veertig pakken”, weet Martin. “Handwerk hè? Maakloon maakt het kostbaar.” Dat geld probeert de vereniging onder andere bij elkaar te sprokkelen met de verkoop van plantjes op de Lentefair. “We houden de markt in ons clubhuis ‘Het Akkoord’ aan de Klimop. Met de verkoop van perkplanten en geraniums én een rommelmarkt proberen we een deel van het geld bij elkaar te krijgen. Iedereen kan zich er met gemak een hele dag vermaken. We verzorgen optredens, hebben een rad van fortuin met heel leuke prijzen en bovendien is er genoeg te eten en te drinken. En ken je Ingrid en Irma van tv? Gerlien en Doraja, leden van onze vereniging, doen hen na. Zó goed, het filmpje ervan staat op Youtube en is al meer dan 12.000 keer gedeeld. En uiteraard vermaken zij de bezoekers van de Lentefair. Wie wil, kan voor een eurootje met ze op de foto! Ik zou tegen iedereen willen zeggen: noteer het alvast: 25 april van 11 tot 16:30 uur. Wij beloven een super gezellige dag!”

Uiteraard staat de club ook stil bij het feit dat ze al 90 jaar lang muziek maken. En dat wordt gevierd met een optreden komende zaterdag 18 april in Sportcentrum De Hullen. “Editie negentig jaar”, noemen we de jubileumuitvoering door het Harmonie Orkest onder leiding van onze eigen dirigent Henk Boer. We hopen op een volle bak. In heel Roden hebben we huis-aan-huis gefolderd. Zo’n 350 man zou mooi zijn. Dat hebben we al eens eerder gehaald. Kaarten kosten vier euro en zijn te koop bij de kassa van De Hullen. We starten om half en acht en het concert duurt tot een uur of tien.”

Ook al groeit het ledenaantal van Muziekvereniging Noordenveld gestaag, de club heeft als doel: nóg meer groeien. “Toen ik begon als voorzitter, nu bijna vijf jaar geleden, zaten we op 89 leden. Nu zijn dat er 114. Niet dat ik daar voor gezorgd heb hoor, dat doen we met z’n allen. Maar vooruitgang is natuurlijk belangrijk. Je moet voortdurend je doelen bijstellen. Nu zijn we in gesprek met middelbare scholen om voor hen vanaf volgend schoolseizoen de muzieklessen te verzorgen. En dat kán nu ook. Voorheen zaten we in cultureelcentrum De Dobbe, samen met heel veel andere verenigingen. Dat was leuk, maar doorgroeien was onmogelijk. Vorig jaar hebben we de gymzaal aan de Klimop van de gemeente overgenomen. Ons thuishonk! Echt héérlijk is dat. We verhuren het clubhuis ook aan andere verenigingen. Turnvereniging V&L zit er in, net als de muziekschool en basisschool De Tandem geeft er gymnastieklessen. We zijn echt lekker bezig!”

Op dinsdagavond repeteert het Harmonie Orkest en onder aanvoering van dirigent Henk Boer. Het Orkest bestaat uit slagwerk- en blaasinstrumenten. Op dezelfde avond repeteert ook de jeugd van Jong Noordenveld. De groep bestaat uit de C-groep (beginners klas zonder diploma) en de Jeugdband. Voor de allereerste beginners is er ook de Music for Kids. Hier leren kinderen met muzieklessen wat muziek is en welke instrumenten er te bespelen zijn binnen de vereniging. Op dinsdag- en woensdagavond traint de Color Guard in het eigen verenigingsgebouw aan de Klimop 2b in Roden. De Guard bestaat uit 3 groepen de Pre-cadets, de (junior)cadets en de A-groep. De Color Guard van de vereniging doet mee aan de winterguard onder de naam N-Motion. Op vrijdagavond repeteert de Showband. Sinds 2011 is de showband voorzien van koperblazers. Tot die tijd was de Showband voorzien van slagwerkers, piccolo’s en dwarsfluiten.

Naam: Muziekvereniging Noordenveld

Adres: Klimop 2b Roden

Aantal leden: 114

Voorzitter: Martin de Koning

Info: www.mvnoordenveld.nl