‘We zullen wel heel wat tegenkomen onderweg’

Roden Garbagerun

Don Eppie en Stenus naar Garbage Run

RODEN – Ooit begonnen als een soort van grap is de Garbage Run uitgegroeid tot een evenement om serieus rekening mee te houden. Het concept is simpel maar geniaal. Rijd met een auto die minder dan vijfhonderd euro kost en niet jonger is dan 1998 een route van drieduizend kilometer. Rijden is een oud krot dus. Met onderweg verre van ideale omstandigheden. Roy Steendam (Stenus) en Erwin Poeder (Don Eppie) nemen van 14 tot en met 18 juli deel aan de zesde editie van de Garbage Run. Ze zijn er zo onderhand helemaal klaar voor. De tweekoppige Roner equipe luistert naar de naam Team Baco. U mag raden waarom.
‘We doen het voor de lol. Niet meer en niet minder. Dit is zo’n ‘once in a lifetime’ dingetje’, zegt Steendam. Het duo deed vorig jaar een oproep in de Krant. ‘We waren op zoek naar een auto’, vertelt Erwin. Dat probleem was zo opgelost. Het werd een Volvo. ‘Kostte ons precies vijfhonderd euro. Hij was eerst groen, maar we hebben hem geheel zelfstandig zwart gemaakt, met tinten blauw. Nu maar hopen dat de lak er niet afregent’, lacht Steendam.
De Volvo is technisch prima. En solide. ‘Dat zal nodig zijn ook, want we komen onderweg waarschijnlijk heel wat tegen. De rit van drieduizend kilometer gaat ondermeer door Oekraïne. Het schijnt dat de wegen daar wat minder zijn dan we hier gewend zijn.’ Bij Oekraïne gaat het duo ook door een tijdzone, en ook dat zal een bijzondere gewaarwording zijn. De Volvo? Die ziet er schitterend uit. Is er klaar voor. Er is nog ruimte voor wat reclame, al maken de mannen zich daar ook niet zo druk over.
‘Het mag hoor, mogen bedrijven zelf bepalen wat ze willen doneren. Maar we redden het zo ook wel’, lachen Roy en Erwin.