Weer drie genomineerden voor Jacques Drenthprijs Marum

Nieberter molen, Dorpsbelangen Jonkersvaart en Lichtjesavond Lucaswolde

MARUM – Tijdens de Nieuwjaarsreceptie, die de gemeente Marum op 5 januari 2016 in het gemeentehuis zal houden, wordt traditioneel ook de winnaar van de sedert 2005 ingestelde Leefbaarheidsprijs – die nu de Jacques Drenthprijs heet – bekend gemaakt. De belangrijkste doelstelling van deze prijs is het stimuleren van vrijwilligersactiviteiten die een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid in deze gemeente. Dit kan op alle mogelijke terreinen zijn, maar de vrijwilligheid staat daarbij voorop. De prijs is sedert vorig jaar genoemd naar het toen overleden gemeenteraadslid Jacques Drenth. Hij streed zowel binnen de gemeenteraad als daarbuiten voor de leefbaarheid van de dorpen en stimuleerde hen in het uiten van hun identiteit door middel van een wapen en een vlag en bereikte daarmee veel resultaat.

Uit de aanmeldingen, die dit jaar voor de toekenning van deze prestigieuze prijs binnen kwamen, koos de toewijzingscommissie drie genomineerden. Dat zijn de vrijwilligers van de Nieberter Molen, die dankzij hen jaarlijks honderden bezoekers trekt, die deze in 1899 gebouwde en als rijksmonument aangemerkte molen kunnen bekijken. ‘Met ‘We zijn er weer bij!’ drukten zij op de website NuisNiebert.nl al hun vreugde over de nominatie uit. Ook de genomineerde Vereniging voor Dorpsbelangen Eendracht Maakt Macht (EMM) Jonkersvaart behoort tot de prijskandidaten. De sociale betrokkenheid van de inwoners van dit kanaaldorp wordt allerwegen geroemd. Bij de ‘buitenwacht’ is Jonkersvaart vooral bekend door de door de dorpsgemeenschap georganiseerde feeërieke Gondelvaart, die jaarlijks duizenden bezoekers trekt.

Nieuw is de nominatie van de (particuliere) locatie Klein Wonderlaad aan de Hooiweg in Lucaswolde. Deze natuurtuin- en kunst-enclave wordt gerund door het kunstenaarsechtpaar Jan en Alice Bouma. Met name de gratis toegankelijke beeldentuin trekt op de zondagmiddagen veel bezoekers. Vier jaar geleden vond in Klein Wonderland ook de eerste Lichtjesavond plaats, een fantasierijk gebeuren dat dit jaar meer dan 200 bezoekers trok. “Daarmee is dit evenement uitgegroeid tot een geweldige culturele belevenis waar alles draait om liefde voor een ander en waar geloven in sprookjes wordt beloond in een avond vol geluk voor de donkere dagen die we nog voor de boeg hebben,” reageert Jan Bouma enthousiast op de nominatie.

De winnaar van de Jacques Drenthprijs krijgt een bedrag van 500 euro en een blijvende herinnering in de vorm van een kunstprijs, die dit jaar door Carla van der Ven wordt ontworpen.