Weinig positief nieuws onder de (voorjaars)zon

Zondagvoetbal

REGIO – De resultaten van de regionale troeven lieten danig te wensen over. Roden, Actief, Zevenhuizen, Nieuw-Roden en TLC, allen konden geen punten bijschrijven. De derby Haulerwijk-GOMOS leverde een duidelijke zege op voor GOMOS (zie verslag elders). Hoogkerk sprokkelde ver in blessuretijd nog een puntje. SVMH had door het wegvallen van VVK een vrije zondag. Peize kwam ook niet in actie tegen TEVV. Het duel werd op zondag geschrapt omdat de Paaisers een weekendje Duitsland hadden ingepland. Dus werd de wedstrijd verschoven. Afgelopen donderdag zou het duel worden gespeeld, maar Peize kreeg nul op het rekest van Tweede Exloermond, dat de competitiewedstrijd afgelastte vanwege de slechte toestand van het veld. TEVV 1 – Peize 1 is door de KNVB inmiddels weer ingepland voor komende donderdag.

Roden moest na de verloren slag in de Noordenveld-derby tegen Peize de accu weer opladen voor Hoogezand, bivakkerend in de subtop. Het werd opnieuw een verliespartij. Wietze de Jong vond de 0-1 nederlaag niet zo erg als tegen de Peizenaren. “We voetbalden stukken beter dan vorige week, herkenbaarder ook, maar verzuimden een resultaat te halen”, vond de verantwoordelijke coach. In de tiende minuut werd de wedstrijd beslist. De geslepen Kishian Siekman kapte de verdediging uit en de tweebenige speler legde de bal in het mandje. De Oost-Groningers voetbalden wat makkelijker, vielen ook meer aan. Maar de tweede helft was het een heel ander beeld. Roden domineerde volledig, kreeg de nodige kansen, maar had Vrouwe Fortuna niet op de hand. Zo raakten zowel Robin van der Tuin als Rutger van der Laan de staander. Hoogezand werd ver teruggedrongen, maar de potige kerels achterin gaven geen krimp. In de tegenaanvallen maakte Rutger Beuzenberg- ook beter in vorm dan in Paais- twee doelpogingen onschadelijk. Met Jos Darwinkel en Freddie van der Velde meer naar voren probeerde de thuisclub de gelijkmaker te forceren, maar het mocht niet baten. Desondanks was Wietze de Jong niet zo chagrijnig. Ook niet gezien de klassering. De schade viel mee doordat de ploegen onder Roden ook punten verspeelden. De zwart-witten prijken voorlopig op een veilige negende positie. Komende zondag een pikant duel, Annen, de oude werkgever van De Jong.

Actief hield wel een kater over aan de 1-2 nederlaag tegen datzelfde Annen. “Het was een k.wedstrijd”, was trainer Peter Slijfer overduidelijk.” In de eerste helft lieten we qua beleving afweten en ik had nog zo gewaarschuwd voor de karakteristieke inzet van Annen. Kort dekken en niet aan de bal laten komen is de speelwijze van Annen.” Actief kreeg in de eerste helft een kans. In de tegenaanval – de Eeldenaren reageerden te laat in de omschakeling- werd de bal op zeldzaam fantastische wijze in de kruising gejaagd: 0-1. Na rust draaide een hoekschop in één keer het doel in: 0-2. Na een benutte strafschop van Jordi Slijfer kon Actief het ineens wel en bracht nog twee verse krachten in: B-junior Michel Koopman en Rick van der Vlis (A-junioren). Annen liet zich niet van de wijs brengen en nam de volle buit mee naar Aa en Hunze. In de stand staan de Eeldenaren naast Roden.

In de Vierde Klasse B ontving Nieuw-Roden Hoogersmilde. Onder de Smilder tv-mast werd het een attractieve 6-3. Aan de Zevenhuisterweg waren de doelpunten niet zo rijp: 1-1. In een volgens Jur Smit ‘vreselijke pot om naar te kijken’ kwamen de gasten na een ‘niet mooie aanval’ op 0-1. In de tweede helft een aanvallender ingestelde thuisclub, door de inbreng van de jeugdige spelers Rens Komdeur, Jasper van der Spoel en Robin den Hollander. De aanvalslust, maar vooral de werklust werd uiteindelijk beloond. In de 88e minuut was het Ivar den Hollander die de Noord-Drentse formatie alsnog een punt bezorgde. De blauw-witten staan er met een zesde plaats rooskleurig voor. Komende zondag mogen de mannen van Smit het koploper LEO proberen lastig te maken.

De buren van Zevenhuizen hadden zondag een lastige uitwedstrijd naar Bakkeveen, dat bekend staat om het harde spel. De belangen waren groot. Het kelderduel eindigde in mineur voor de Zeuvenhuusters. Dit terwijl de zon aanvankelijk scheen en er geen vuiltje aan de lucht was. Op aangeven van Bernard Dik mikte Dimitri de Jong met een lob in de verre hoek: 0-1. Bram Klaassens vond dat Zevenhuizen uiteindelijk had verloren tegen twaalf man, doelend op de man in het zwart. In de tweede helft gaf de leidsman twee strafschoppen aan de Friezen. De ene na een overtreding en de ander vanwege een handsbal. In ogen van Klaassens absoluut geen handsbal. “Bakkeveen probeerde van alles, zuigen en schoppen, om ons uit het ritme te halen. Was er vorige week geen eer te behalen, we hadden nu minimaal een punt verdiend.”, die zijn ploeg complimenteerde voor de inzet. Tot overmaat van ramp wacht Bernard Dik ook nog een schorsing. De problemen stapelen zich op in het rood-zwarte kamp. Zevenhuizen staat op doelsaldo nog boven Bakkeveen, maar de elfde plaats is een wankele positie.

Over elf gesproken. Hoogkerk verspeelde een punt bij de nummer elf, Meeden, in de vierde klasse C. Hoogkerk leek het duel zelfs te verliezen, maar Jeffry Romijn scoorde in de 96e minuut toch nog de 1-1. Hoogkerk toonde te weinig inzet tegen de wel strijdende thuisclub. Meeden kwam in de eerste helft dan ook met 1-0 voor. De gasten kregen daardoor een hele moeilijke middag. Ook door de scheidsrechter, die volgens Heiko van den Berg amper voor Hoogkerk floot. Zo werden volgens de Hoogkerk-trainer in de eerste helft twee glaszuivere doelpunten afgekeurd en werd een duidelijke handsbal over het hoofd gezien. De realiteit: Hoogkerk had plaats twee kunnen pakken, maar positief was dat het wel een punt inliep op het verliezende ASVB. Komende zondag speelt Hoogkerk de kraker bij die andere titelkandidaat, MOVV.

TLC speelde tegen datzelfde MOVV, de koploper, op een overigens dramatisch veld. Lange tijd hadden de groen-blauwen uitzicht op een punt. Pas vlak voor tijd moest TLC buigen. Een stunt was zeker mogelijk geweest. In de eerste minuten kreeg TLC twee goede kansen tegen de kwetsbare laatste linie. En ook vlak voor tijd twee opgelegde kansen. Een discutabel toegekende strafschop betekende 1-0 en in blessuretijd werd het nog 2-0.

De Wilper Boys genoot van een vrije zondag en bereidt zich voor op de derby tegen GVB. De nieuwe hoofdtrainer is wel bekend gemaakt: Klaas Zijlstra. De Akkrummer volgt Martin Lobers op, die een mooie basis heeft neergezet bij de nog jeugdige groep. Zijlstra speelde tien jaar in het eerste team van Akkrum ( 4e -2e klasse) en is in het bezit van recente diploma’s TC 3 en TC 2. Zijn trainerservaring heeft hij gedurende vijf seizoenen opgedaan bij Drachtster Boys 1 (assistent) en als eerste trainer bij het tweede team (beloften) van Drachtster Boys. Daarnaast was hij twee jaar trainer bij Boornbergum.