Wereldkampioen zeilen in jeugdklasse woont in Leek

zeilster guyonnen schuch3

“Ik versloeg zowel de jongens als de meisjes”

LEEK – Nog maar zestien jaar en toch al tweevoudig wereldkampioen zeilen, er zijn maar weinigen die dat kunnen zeggen. Guyonne Schuch (16) uit Leek kan dat wél. Ook dit jaar lukte het haar om Wereldkampioen zeilen te worden in Polen in de Splash klasse, een boot voor jongeren tot negentien jaar. Ondanks de goede resultaten van vorig jaar, had Guyonne niet verwacht nog eens zo goed te presteren. “Vorig jaar was er heel weinig wind, dus was het een kwestie van goed focussen. Dit jaar was de wind heel wisselend: de ene dag hard, de andere dag zachter. Nu heb ik laten zien dat ik allround kan zeilen. Zo voelt de winst nog beter.”

De VWO-leerlinge van de Lindenborg in Leek zeilt nu een jaar of zeven. “Mijn vader zette met ooit eens in een Optimist om te kijken of ik het leuk vond. Ik vond het heel gaaf, terwijl mijn broertjes en zusjes er niks aan vonden.” De eerste kneepjes van het vak leerde ze van haar vader. Toen mocht Guyonne op zeilles en kreeg ze de smaak pas echt te pakken. “Dat was helemaal fantastisch. Na een jaar deed ik al mee met de selectiewedstrijden in de Optimist. Ik werd geselecteerd voor de jeugdploeg en behoorde tot de beste tien van Nederland toen ik twaalf jaar was. In de jeugdploeg heb ik zo ontzettend veel geleerd en vanaf dat moment ging het heel gemakkelijk: ik rolde van het ene topteam in het andere. Natuurlijk heb ik er veel voor gedaan en heb ik veel gevaren, maar ik vind het ook vooral heel leuk. Ik zeil niet om te winnen, maar omdat ik het fantastisch vind om te doen. En het is wel eens druk. Ik ben het hele weekend aan het zeilen en ik moet er wel eens een feestje voor afzeggen, maar dat heb ik er wel voor over. En gelukkig vriest het ook wel eens in de winter, dus dan lost dat probleem zich vanzelf op en haal ik de schade in.”

En misschien is dat ook wel Guyonne’s geheim. Ze heeft er plezier in, is gedreven én heeft talent. De wind doet de rest van het werk. Ook steunt haar familie haar waar kan. “Mijn vader Anton is eigenlijk mijn grootste sponsor. Hij brengt me overal heen, naar wedstrijden door het hele land en ik leer veel van hem.” Naar het Wereldkampioenschap in Polen ging de hele familie Schuch mee. “Meestal gaat alleen mijn vader mee, of ga ik met een ander gezin mee. Nu heeft de rest van het gezin er een vakantie van gemaakt. Mijn moeder en broertje en zusje gingen wandelen en deden leuke dingen. Ik stortte me met mijn vader op het zeilen. Ik moest vijf dagen zeilen en we gaan er altijd al een week eerder heen om de omgeving te leren kennen. Dat scheelt heel erg. Elke dag zeilde ik twee of drie races. Dan helpt het wel als je het water en de omstandigheden goed kent.”

De Splash klasse waar Guyonne in zeilt is een echte jeugdklasse voor jongeren tot negentien jaar. “Hier zit geen tuigje in zoals je wel eens bij een andere type wedstrijdboten ziet. Maar ik wil heel graag hangen, dat vind ik leuk. Nu hang ik ook wel, maar klem ik me vast met mijn benen. Het gebeurt dus wel eens dat je uit de boot valt. Gelukkig gebeurde dat niet tijdens dit WK.” Op haar negentiende moet de zeilster uit Leek dus overstappen op een andere boot en een andere klasse. “Ik heb een paar keuzes. Of ik kan alleen gaan zeilen in een Laser Radiaal in de vrouwen klasse. Ik kan ook met z’n tweeën gaan varen. Je kunt dan voor een hele snelle boot gaan, maar ik denk toch dat ik individueel blijf zeilen. Het is nu nog een beetje lastig te zeggen. Ik wil graag Olympisch zeilen, maar welke klasse de Olympische wordt, wisselt nog wel eens. Dat is een beetje onhandig.”

Guyonne zou ik samen kunnen varen met een jongen, al maakt ze daar een kanttekening bij. “Jongens willen dat meestal niet. Of meisjes echt langzamer zijn? Niet altijd, maar er zijn minder meisjes die zeilen, dus er zijn ook gewoon minder vrouwen die het hoogste niveau halen. Dat was tijdens deze wedstrijden wel leuk, je zeilt wel tegen de jongens, maar er is ook nog een aparte prijsuitreiking voor de vrouwen. Ik versloeg zowel de jongens als de meisjes, dus ik stond twee keer op het podium en mocht dus ook twee prijzen in ontvangst nemen. Maar ook al ging het zo goed, het was wel spannend hoor! Pieter van Leijen is mijn grote concurrent. Hij lag met zijn bootje naast mij. Op het land zijn we heel aardig tegen elkaar, maken we een grapje. Maar op het water is het oorlog. Op sommige dagen met veel wind moest ik alles geven, moest ik volop hangen en ging ik er echt voor. Vorig jaar heb ik gewonnen met weinig wind. Toen had ik een beetje het gevoel: ‘is het nou terecht dat ik heb gewonnen?’ Dit jaar heb ik laten zien van alle markten thuis te zijn. En dat voelt toch het eerlijkst.”

zeilster guyonnen schuch4