Wereldwinkel Norg bestaat 25 jaar

image

NORG – Elke werkdag van 13.00 tot 17.30 uur is de Wereldwinkel in de Brinkhof geopend. Op 17 april worden er allerlei feestelijke activiteiten georganiseerd rondom het 25-jarig bestaan. Wethouder Alex Wekema komt langs, er is muziek, een presentatie over een project in Tanzania, er is een tentoonstelling van kinderen van de basisschool, worden er proeverijen gehouden van hapjes en drankjes en natuurlijk is de winkel open. Marian Terpstra is voorzitster en Greet Joosten is actief sinds de oprichting van de Wereldwinkel in Norg (foto).

‘De Wereldwinkel kan haar hoofd nog steeds boven water houden. De inkomsten overstijgen de uitgaven en dat maakt dat al het werk door de 20 vrijwilligers niet voor niets wordt gedaan. ‘We willen een rechtvaardige samenleving in de gehele wereld. De Wereldwinkel werkt daar aan mee. We willen mensen uit ontwikkelingslanden kansen geven om een eigen inkomen te verwerven. Zo kunnen ouders hun producten verkopen en kunnen kinderen naar school. Ook doelstellingen als duurzaamheid, een beter milieu, de emancipatie van de vrouw en het terugdringen van kinderarbeid horen bij onze organisatie’, laat Marian Terpstra weten.

Greet Joosten stond mede aan de basis van de Wereldwinkel in Norg. De aftrap werd gegeven door een gezamenlijke actie vanuit alle kerkgemeenschappen in de voormalige gemeente Norg. Greet Joosten: ‘We zijn 25 jaar geleden begonnen met schragen en planken. Alles opgeborgen in manden die onder de trap in de Brinkhof werden neergezet. Later kwamen daar kasten voor in plaats en sinds enige jaren hebben we nu bij de hoofdingang een eigen plek waar we erg blij mee zijn. Allemaal lekker praktisch. We zitten in de loop van het Brinkhofpubliek. Dat helpt, al moeten we het wel vooral hebben van onze vaste gasten. Die komen voor zowel food als non-foodproducten. Veel mensen komen bij ons bijvoorbeeld een leuk cadeau kopen. Ook voor sjaaltjes, kinderspeelgoed, prachtige schalen en sieraden kun je bij ons prima terecht. We hebben het allemaal in huis.’

Er is geen Wereldwinkel gelijk. De inkoop vindt plaats in Culemborg. Er wordt rekening gehouden met wat Norgers graag willen kopen. De festiviteiten worden voorafgegaan door presentaties en workshops op basisschool De Hekakker. Door de kinderen wordt tevens een expositie gehouden van speelgoedmateriaal, zoals dat in ontwikkelingslanden gemaakt wordt van afvalmateriaal. Ook zullen schilderijen worden geëxposeerd. De expositie in de Brinkhof is van 8 tot en met 17 april. Op vrijdag 17 april zijn de activiteiten allemaal in de Brinkhof van 15.00 tot 18.00 uur.