‘Wereldwonderen in verlicht Jonkersvaart’

In the Sportlight: Gondelvaart Jonkersvaart

JONKERSVAART– Alleen het plaatje is al prachtig. In Jonkersvaart wordt zaterdag 3 september voor de 42e keer de echt niet meer weg te denken Gondelvaart gehouden. Verlichte gondels, gemaakt door inwoners van het dorp, betoveren het publiek. De Gondelvaart is dé publiekstrekker van de feestweek in het dorp. Als altijd ligt de organisatie in de vertrouwde handen van vereniging voor Dorpsbelangen Jonkersvaart ‘Eendracht Maakt Macht’. En ook deze 41e keer is de voorpret bij de bouwers al weer enorm.

Thema van de Gondelvaart is dit jaar ‘Wereldwonderen’. En daar kunnen de bouwers natuurlijk alle kanten mee op. Hoewel de verschillende thema’s per gondel langzaam uitlekken, blijft het een grote verrassing wat het hooggeëerde publiek zaterdag 3 september precies voorgeschoteld krijgt. Dat het er allemaal weer mooi uit zal zien, staat nu al vast. Dat is namelijk elk jaar zo. Over vorig jaar gesproken: toen werd bouwgroep ‘De Invallers’ de grote winnaar. Zij wonnen namelijk zowel de jury- als de publieksprijs, prijzen die ook dit jaar weer zullen worden uitgereikt. De jury beoordeelde de gondels van De Wilpster Wichter en die van MikMak als respectievelijk tweede en derde. De allergrootste winnaar is steevast het publiek. Dat geniet van de gondels en van de sfeer. Jaar in, jaar uit.

De Gondelvaart maakt deel uit van een reeks aan festiviteiten in het anders zo rustige Jonkersvaart. Op vrijdag 2 september wordt gestart met de tuinkeuring. Ofwel: wie heeft de mooiste tuin van Jonkersvaart? Vrijdag 2 september gaat de jury tussen 21.00 uur en 22.30 uur een ronde langs de deelnemende tuinen maken. De winnaar krijgt een mooi geldbedrag. Zaterdag 3 september staat vooral in het teken van de Gondelvaart, die om 20.30 uur begint. De hoofdprijs is de felbegeerde wisselbokaal. Na afloop is er – ook al zo’n mooie traditie- live muziek in ‘De Schuur’. Dit keer zal de band Traxxion een ongetwijfeld spetterend optreden verzorgen.

De festiviteiten gaan verder op dinsdag 6 september. Dan is er een bingomiddag voor ouderen en volwassenen. Deelnemers maken uiteraard kans op leuke prijzen en aansluitend wordt samen aangeschoven aan een buffet. Ook Amicitia zal van de partij zijn. Een en ander begint om 15.30 uur en opnieuw is ‘de Schuur’ plaats van handeling. Wat betreft de bingo: er worden vijf rondes gespeeld, per ronde bedragen de kosten een euro per lot. Deelnemen aan het buffet kost tien euro. Ook mooi: mensen die niet in staat zijn om op eigen gelegenheid naar De Schuur te komen, worden met de buurtbus gehaald. Typisch Jonkersvaart!

De woensdag – 7 september ondertussen- is gereserveerd voor de kinderen. Bij voldoende begeleiding wordt Familiepark Nienoord bezocht. Er wordt om 13.30 uur verzameld bij ’t Jonkertje en deelnemen is gratis. Bovendien wacht op ieder kind een traktatie. Donderdag 8 september staat in het teken van  trekkerbehendigheid. Anders dan voorgaande jaren worden de traditionele trekkerbehendigheidswedstrijden dit jaar een dag eerder gehouden. De wedstrijden tellen mee voor het regionale kampioenschap en locatie is het weiland van de familie De Groot naast de Zandwijk. Opgeven kan aan de baan vanaf 18.45 uur, de eerste start staat een kwartier later al gepland. De inleg bedraagt vijf euro en ook de reglementen zijn aan de baan verkrijgbaar. Kaarten en darten. Dat staat op vrijdag 9 september op de agenda in ‘De Schuur’. Opgeven kan nog steeds bij Eddie Pijpker via 06-22904700. Inschrijven is mogelijk vanaf 19.00 uur, er wordt vanaf 19.30 uur gespeeld. De inleg is vijf euro en er zijn vleesprijzen te winnen. Zaterdag 10 september worden de activiteiten in Jonkersvaart afgesloten met de playbackshow, voorafgegaan door de mini playbackshow vanaf 19.00 uur. Opgeven kan op de dag zelf nog tot 15.00 uur bij Albert Warnders via 06-22033050 of info@jonkersvaart.com. Er zijn eretekens en geldprijzen te winnen en na afloop kan er gedanst worden op de muziek die verzorgd wordt door niemand minder dan René Kaassoufflé. Maar eerst dus de Gondelvaart, op zaterdag 3 september. Het evenement zet Jonkersvaart op de kaart en trekt jaarlijks veel publiek uit de wijde omgeving. En voor de  toegangsprijs hoeft niemand het te laten. Volwassenen betalen 2,50 euro, kinderen tot en met twaalf jaar mogen voor een euro naar binnen. Feest in Jonkersvaart: waarin een klein dorp groot kan zijn.

Gondelvaart Jonkersvaart (onderdeel feestweek)
Wanneer: zaterdag 3 september
Aanvang: 20.30 uur
Entree: 2,50 voor volwassenen en een euro voor kinderen
Organisatie: Eendracht Maakt Macht
Info: www.jonkersvaart.com
Voor opgeven voor andere activiteiten: zie boven in de tekst.

GOND 2