‘Werken zonder loon met tekentang’

RODEN – Geert Willems is de luis in de pels van politiek Noordenveld. Hij bezoekt vrijwel elke politieke bijeenkomst en vormt zich vervolgens een eigen mening

Het gesprek ging op een gegeven moment over werken in de warme en broeierige bossen van Staatsbosbeheer in Veenhuizen. Over dat er duizenden beestjes huizen in de bomen. Die zich op onbewaakte momenten bloeddorstig storten op het lichaam van een tewerkgestelde… “je hebt van die rooien en zwarten… De rooien zijn het gevaarlijkst. Die zwarten trek ik me niks van aan”… U merkt het, de heren zijn inmiddels kenners van de bloeddorstige neten geworden… Vraag is hoe raak je ze kwijt? Voor de ziekte van Lyme toeslaat.  Alsof het afgesproken was, werd uit het kastje boven het aanrecht in de schaftkeet een heuse netentang getoond… Dit is het enige dat we hebben gekregen voor dit werk, zei d’r een, niet van de Sociale Dienst, maar van Staatsbosbeheer”… “Ja,” zei een ander “De ellende is dat ze ook nog plekken opzoeken, waar je met een netentang moeilijk bijkomt?” “Hoe los je dat dan op?” Vroeg ik onnozel… gevolgd door een lachbui en een antwoord… “Dat wordt bukken!”
Ik was vorige week woensdag bij mijn vrienden op bezoek, die moeten werken voor hun uitkering… Zonder loon, maar wel met gratis tekentang. De keetdeur zwaaide weer gastvrij voor me open.
Er waren deze keer maar een handjevol. Drie waren inmiddels ziek geworden… Ziekte van Lyme? Ze wisten het niet… Ze hadden me weer benaderd over de gevolgen van mijn vorige stukje… De nieuwe wethouder van Noordenveld was gekomen, Alex Wekema (PvdA). Niet alleen… Was hij bang geworden door mijn toevoeging dat hij beter niet met lege handen moest komen? Hij had een handvol hoge pieten meegenomen van Veenhuizen, de ISD, Staatsbosbeheer en boswachter Aaldrik Pot. Doel bleek te zijn, niet te luisteren, maar vooral de onzin die ze die Willems hadden verteld, uit hun hoofd te praten… De reactie was… niks zeggen, voor je d’r erg in hebt, heb je een sanctie aan de broek… toen ik de mail kreeg, heb ik die Alex gelijk onder zijn neus gedrukt. Zijn eerste reactie was een schouderophalen… waarop ik losbrandde:” Hoe kun je nou deze jongens niet serieus nemen. Man denk na, hoe kun je nou met zo’n uitgelezen stel hotemetoten aan komen zetten… Moet dat nou? Ja Geert, zei Alex zwakjes, drie waren d’r al… Ik: Stuur ze weg! Laat ze desnoods een tijdje buiten in de zandbak spelen… Hoe haal je het in je hoofd man om deze jongens zo te intimideren. Alex verweerde zich met te vragen wanneer dit project was gestart? Op 1 april. Wanneer ben ik nou wethouder? Vroeg hij. Ik vrees dat hij een punt heeft.
Oeds Keizer moet ervan geweten hebben. Ben benieuwd. Alex viel over mijn woorden dat op papier met sancties wordt gedreigd. Geert het zijn normale standaard brieven… Ik: moet er ook nog bij komen. Standaard deze onzin… Het moet niet gekker worden… Ik had mijn vrienden in de schaftkeet gevraagd deze papieren mee te nemen. Daarin kon ik lezen dat een ‘klant’manager dreigde met een gesprek over het “voornemen tot het opleggen van een maatregel”… over het werken in de bossen van Veenhuizen, zonder loon: “omdat dit traject als passend voor U wordt beschouwd, bent U hiervoor uitgenodigd”. Verder worden ze verwacht voor een “kick off”. Nogmaals weiger je of ben je anderszins onregelbaar “dan betekent dit dat U een sanctie krijgt op Uw uitkering…” Zo wordt er omgesprongen met mensen die van een karige uikering moeten zien rond te komen… het ergste is nog die pedanterige ambtelijke prietpraat… Hierboven kunt U daar staaltjes van bewonderen.
De mensen waar het over gaat, hebben naar eigen verklaring met moeite de BLO gehaald. Nee die ambtelijke hotemetoten zouden eens op een koekje van eigen deeg moeten worden getrakteerd.
Laat ze zelf eens een jaartje in zo’n traject meedraaien. Voor een uitkering… Schoffel, schop, hark en vooral netentang aanwezig… Wat let ze… Mocht U onverhoeds, wandelend in de fraaie bossen in Veenhuizen een zich bukkende heer in de Staatsbossen tegenkomen… Denk niet gelijk aan een potloodventer of klokkenluider…
Als U dit goed leest weet U: de netentang doet zijn heilzame werk!