Werkgroep Tsjernobyl bestaat al een kwart eeuw

RODEN – In het kader van het 25 jarig bestaan organiseert Werkgroep Tsjernobyl in samenwerking met Theater Winsinghhof in Roden een boeiende lezing over de kernramp in Tsjernobyl. De werkgroep nodigt iedereen uit op maandag 25 april uit deze boeiende lezing bij te wonen. De wetenschappers en fotografen Daan Kloeg en Hans Wolkers zullen deze lezing verzorgen.

Een aantal jaren na de ramp in Tsjernobyl nam de Stichting Oost-West Kontakten in Roden het initiatief om aansterkvakanties voor Wit-Russische kinderen te organiseren. Om dit te realiseren heeft Oost-West Kontakten de Werkgroep Tsjernobyl opgericht. Deze werkgroep nodigt sinds 1991 jaarlijks een groep Wit-Russische kinderen uit voor een aansterkvakantie in Roden en omgeving.

Daarnaast werkt de werkgroep hard aan het verbeteren van de leefomstandigheden van Wit-Russische kinderen in het getroffen gebied. Kloeg en Wolkers bezochten de ‘death zone’, het gebied rond de ontplofte kerncentrale, diverse keren. Ze spraken er met onderzoekers, ooggetuigen en slachtoffers en brachten het rampgebied in beeld. Hun verhalen schetsen een indringende beeld van het getroffen rampgebied. De ramp is inmiddels 30 jaar geleden, maar de gevolgen zullen nog eeuwen groot zijn. Op deze avond vertellen ze over hun ervaringen, en kunt u kijken naar imposante foto’s, luisteren naar teksten van over­levenden, film en muziek. Dit resulteerde in de publicatie van het unieke fotoboek ‘Silent witnesses – Three decades after Chernobyl’s nuclear disaster’. Tijdens deze avond is het boek verkrijgbaar. De lezing begint om 20.00 uur. De Winsinghhof is vanaf 19.30 uur geopend. De toe­gang is gratis, u betaalt slechts een bijdrage voor de consumpties voor de lezing en tijdens de pauze. Reserveren (€ 7,50 p.p.) is mogelijk via de website van Winsinghhof vanaf vrijdag 8 april.