Westerkwartier is koploper na de 0-5 overwinning bij Tynaarlo

TYNAARLO – De wedstrijd is Tynaarlo-Westerkwartier werd een paar weken eerder afgelast en werd afgelopen zaterdag gespeeld. De aanvangstijd was pas om 15.00 uur, waardoor het best nog wel eens met de invallende duisternis moeilijk zou kunnen worden om de wedstrijd uit te spelen. Voor trainer Johannes Noorda was het belangrijk dat zijn ploeg het tempo in de wedstrijd behoudt. “Energie in de wedstrijd willen steken, want anders krijg je een vervelende middag.”

Al vrij snel wordt duidelijk wat de intenties van beide ploegen deze middag zijn. Westerkwartier trekt ten aanval en drukt de tegenstander terug. Tynaarlo trekt zich gewillig massaal terug op eigen helft en probeert de ruimtes klein te houden om het combinatiespel van Westerkwartier te ontregelen. Dat gaat lange tijd goed. Mede door het lage tempo van spelen van Westerkwartier kan de thuisclub het behoorlijk belopen. Toch komt de ploeg van Noorda een aantal keren goed door. Willem Pieter Wouda komt twee keer in kansrijke positie maar faalt. Tynaarlo komt een paar keer via uitvallen op de helft van Westerkwartier. Door slordigheid bij het middenveld van Westerkwartier ontstaan er mogelijkheden voor Tynaarlo. Een uitval levert zelfs een grote kans op voor de thuisclub. De kans wordt echter niet benut en dat zal ook tegen de verhouding zijn geweest. Een individuele actie van Martijn Kuiper wordt door een overtreding gestuit. De aansluitende vrije trap wordt door Kuiper vanaf de rand 16 meter binnen geschoten. Het middenveld, waar Rense Dijk het spel en tempo bepaalt, krijgt niet de tegenstand, waardoor er zo nu en dan te veel breed wordt gespeeld. Op de linkerkant wordt Jan Koster in stelling gebracht. Zijn dribbel binnendoor bij de rechtsback brengt hem de ruimte om te schieten. Zijn schuiver in de verre hoek is de keeper van Tynaarlo te machtig. Halbin Wiersema zijn kopbal verdient beter lot, maar wordt van de doellijn weggewerkt. Een onoplettendheid in de verdediging geeft Tynaarlo de kans om te scoren. Vrij voor Marcel de Jong zorgt de keeper er voor dat de 0 blijft staan voor Tynaarlo.

Jan Koster geeft met een lepe steekpass Wiersema de kans te scoren. De keeper van Tynaarlo is aan het grabbelen maar krijgt de bal niet onder controle. Wiersema ontfutselt hem de bal op legale wijze en scoort derhalve de 0-3. Tevens de ruststand.

Willem Pieter Wouda stelt direct na rust met een verwoestende uithaal van zo’n 20 meter orde op zaken. Zijn schot belandt in het kruis van het doel. De 0-4 betekent de nekslag voor Tynaarlo. De tegenstand is gebroken en Westerkwartier beheerst de wedstrijd volledig. Het levert best veel kansen op voor Dijk, Koster, Rozema en van der Veen. Trainer Noorda wisselt naar hartenlust.  De ingevallen Boonstra krijgt op de 16 meter een vrije schiet kans maar treft geen doel.

Inmiddels wordt het al vrij schemerig en het in het zwart spelende Westerkwartier is moeilijk te onderscheiden op het snel donker geworden sportpark. Een kleine opleving van Tynaarlo levert zowaar nog een kans op maar het schot is te krachteloos en een gemakkelijke prooi voor keeper de Jong. De daaropvolgende uitval via de snelle Kuiper op links levert de 0-5 op. De lage voorzet van Kuiper wordt door Wietse Venema bij de 1e paal prima binnen gelopen.

Een ongelukkige val van een speler van Tynaarlo levert hem een gebroken sleutelbeen op. Mede door dit ongeval vindt de scheidsrechter het welletjes en fluit af voor de wedstrijd.

Trainer Noorda: “Het is geen wedstrijd geweest. We zijn heer en meester geweest.” Hij is tevreden over de instelling van zijn ploeg. De komende wedstrijden tegen bijvoorbeeld VVK wordt er ander beroep op de ploeg gedaan.

Opstelling Westerkwartier:

Marcel de Jong; Henk jan Boer; Ralph Twijnstra; Jacob de Wit; Sale Rozema; Rense Dijk; Jurgen van der Veen (W. Venema); Martijn Kuiper; Halbin Wiersema (M. Boonstra); Jan Koster (T. Akkerman)