Wethouder Kosters is niet te benijden

Raad van Noordenveld

 

Nu het zomerreces achter de rug is, komt politiek Noordenveld weer op gang. Daarmee is de komkommertijd – voor zover er al sprake van was – officieel voorbij. We hebben deze zomer niet héél fanatiek moeten zoeken naar onderwerpen. De perikelen rondom de Vrijbuiter hielden de burelen aardig bezig. Eerst was er de hoop, toen de onmacht en uiteindelijk de teleurstelling. Een in- en intriest einde van de eens zo grote kampeergigant. Daarnaast zal, zoals oud-raadslide Frederik van Lookeren Campagne op Twitter heel terecht aangaf, de centrumontwikkeling wellicht een stukje anders verlopen nu de Vrijbuiter verleden tijd is. Wie het gapende gat zal vullen is nog zeer de vraag, maar ik heb goede hoop dat het pand aan de Kanaalstraat binnenkort weer nieuw leven in wordt geblazen.

Ik had het al even kort over de centrumontwikkeling. Hét hete hangijzer in de gemeentelijke politiek de komende tijd. Deze week zal hier uitvoerig over gesproken worden in de raadszaal te Roden. Want, zoals u elders kunt lezen, er gaat nogal wat veranderen in Roden. Dat moet ook, daar ben ik van overtuigd. Roden heeft een nieuwe impuls nodig om zijn status als ‘centrum in de regiodriehoek Groningen-Assen-Drachten te behouden en versterken’. Het probleem hiervan is dat je mensen tegen je in het harnas gaat werken. Hoe dan ook. Kijk alleen al naar het parkeerprobleem. De plannen rondom het HOV in Roden gaat – zoals het nu lijkt – 47 parkeerplekken kosten. De plaatselijke ondernemer is hier niet blij mee. Hoe wordt dit opgevangen? Waar kan men straks nog parkeren in het centrum van Roden? Ondertussen is er een parkeeronderzoek die hier duidelijkheid over moet geven, maar de resultaten hiervan laten nog op zich wachten. Waarom? Geen idee. Ik ga er vanuit dat de heren/dames onderzoekers eerst nog alle resultaten op een rijtje moeten zetten. Dat dit lang duurt, is echter wel vervelend. Zo bleek afgelopen week, toen een aantal ondernemers over de aanpak van het HOV werden ingelicht. Immers, er dreigen 47 parkeerplekken te verdwijnen maar of dat überhaupt op te vangen is, moet nog blijken. Opmerkelijk is dan ook dat de gemeente een plan presenteert, hierbij aangeeft dat er parkeerplekken zullen verdwijnen, maar nog niet duidelijk heeft wat hier het resultaat van zal worden. Toen de Zakenkring vorige week wees op het feit dat het verdwijnen van die parkeerplekken nog wel eens schadelijk zou kunnen zijn voor het dorp, kregen zij echter te horen dat zij eerst het ‘onderzoek moeten afwachten’. Maar dat doet de gemeente toch zelf ook niet?

Kortom: vragen genoeg voor de vergadering van deze woensdag. Vragen die wethouder Henk Kosters op zijn bordje zal krijgen. De goedlachse wethouder is niet bang voor een uitdaging, maar als ik de opdracht die hem wacht zo bekijk, denk ik dat hij niet te benijden valt. Ondanks dat hij zelf eerder al eens aangaf dat hij ervan houdt om te sleutelen aan een plan als dit, gaat hij een aantal beslissingen moeten nemen die niet door iedereen gewaardeerd zal worden. Dat weet Kosters zelf ook. ‘Of ik een aantal mensen tegen de haren in zal strijken? Dat zal vast het geval zijn’, zei hij in februari van dit jaar al. Desalniettemin gaat de wethouder onverschrokken verder en zal beetje bij beetje meer bekend worden over de centrumontwikkeling, die in totaal zo’n 14,5 miljoen euro moet gaan kosten.

Behalve de centrumontwikkeling en het omvallen van de Vrijbuiter, is er de afgelopen tijd genoeg gebeurd. Neem nu de verzakkingen aan de Oudgenoegstraat in Roden, waar twee gezinnen halsoverkop hun woningen hebben moeten verlaten. Het is zeer te hopen dat zij niet in een jarenlange juridische strijd met de gemeente verwikkeld raken. Ik verwacht hier woensdag nog wel wat over te horen in de raadszaal.

O ja, en dan is er ook nog het verhaal ‘Winter’. De oud-garagehouder wilde bouwen op de Norger Es, maar kreeg nul op het rekest van de gemeente. De VVD en Lijst Groen Noordenveld begrijpen hier echter maar weinig van. Immers: gelijke monniken, gelijke kappen. Waarom mag er wél een nieuwe wijk verschijnen in Norg, maar mag de heer Winter geen woning bouwen?

Het wordt al met al een interessante en waarschijnlijk lange vergadering. De partijen mogen direct aan de bak. Eens kijken wie er op deze Champions League-avond als morele winnaar uit het gemeentehuis stapt.

Meepraten? Twitter: @MathijsRenkema