Wie helpt Charlotte’s droom verwezenlijken?

charlotte

‘Iron Charlotte’ (1)

RODEN – Charlotte Dieteren groeide op in Roden en woonde er tot haar middelbare schooltijd. Haar ouders wonen er nog steeds en sinds enige tijd is ook Charlotte weer zeer regelmatig in Roden te vinden. Reden? Het is hier ideaal trainen. Trainen? Ja, want Charlotte gaat op 31 juli in Maastricht van start bij de Ironman, een klassieke lange afstand triatlon die bestaat uit 3,8 kilometer zwemmen in open water, 180 kilometer fietsen en een volledige marathon. Niet niks dus, een evenement voor echte bikkels. Om goed beslagen ten ijs te komen zoekt Charlotte sponsoren. Bovendien zal ze de lezers van de Krant op de hoogte houden van de voorbereidingen op Ironman.

Charlotte noemt Ironman eerder magisch dan zwaar. ‘Het is bovendien een evenement met wereldwijde bekendheid. Komende zomer is er voor de tweede keer ooit een Ironman in Maastricht, en het lijkt me onwijs gaaf deze prestatie in eigen land te kunnen leveren. Ironman wordt ook wel gezien als de ultieme sportprestatie die een mens op één dag kan leveren. Een enorme uitdaging dus, en daar houd ik van. Ik ben op dit moment volop in training. Ik wil dit ooit in mijn leven gedaan hebben. Dat zit in m’n hoofd, al jarenlang. Dit is echt het moment om het te doen. Dit is namelijk het laatste jaar waarin ik studeer en daardoor heb ik erg flexibele tijden die ik veelal zelf kan indelen. Ik ben bezig met mijn tweede master Healty Economy, Policy and Law aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hiervoor heb ik de tweejarige onderzoeksmaster Global Health aan de Vrije Universiteit in Amsterdam afgerond. Het vergt een goede planning wat betreft trainingen, maar het is zeker haalbaar. Ik train gemiddeld tussen de zes en negen keer per week met een trainingsomvang variërend van tien tot vijftien uur. Deze trainingsuren zullen natuurlijk alleen maar worden uitgebouwd wanneer het weer beter wordt en er flink wat uurtjes op de racefiets gemaakt zullen worden.’
Charlotte is altijd al sportief geweest. ‘In mijn jonge jaren was ik veel te vinden bij REO en MHC Roden. Op mijn veertiende koos is voor wielrennen. De fiets stal mijn hart. Vooral de individuele uitdaging sprak mij erg aan. Ik heb ongeveer vier jaar wedstrijden gefietst zowel nationaal als internationaal en op het NK was ik in de Top 10 terug te vinden. Toen ik ging studeren ben ik vertrokken naar Maastricht waar ik de bachelor Gezondheidswetenschappen heb afgerond. Prachtig om te fietsen, maar helaas geen geschikte wielerploegen voor mij in de omgeving. Toen ben ik gaan roeien. Ook een echte beensport en het sloot goed aan bij het wielrennen. Ook deze sport heb ik op hoog niveau beoefend met zelfs bijbehorende officiële topsportstatus. Vandaar ook dat deze triatlon niet zomaar uit de lucht komt vallen.’

Voor Charlotte voelt Roden nog steeds als thuis. Ze traint er veel. ‘Een heel mooie omgeving waar ik prima mijn hardloop- en fietstrainingen kan doen. Om dit plan haalbaar te maken, ben ik overigens op zoek naar sponsoren. Het inschrijfgeld is best hoog en goed materiaal is echt een vereiste. Ik maak dan ook maar van de gelegenheid gebruik en hoop dat zowel particulieren als bedrijven me willen helpen deze droom te verwezenlijken.’
Particulieren en bedrijven die Charlotte willen helpen, kunnen haar mailen via c.m.dieteren@gmail.com.