“Wie van muziek houdt kan nooit geheel ongelukkig zijn”

Kleintje Cultuur

De Krant geeft vrijkaarten weg voor Peter de Grote Festival

Bovenstaande uitspraak is, wordt algemeen aangenomen, van de componist Franz Schubert. De organisatoren van het Peter de Grote Festival, dat vanaf 27 juli tot en met 6 augustus voor de achttiende keer zal worden gehouden, zullen deze uitspraak van harte onderschrijven. Het Peter de Grote Festival houdt in, dat maar liefst 50 kamermuziekconcerten op karakteristieke locaties in Noord-Nederland zullen plaatsvinden. Op deze concerten brengen internationaal gerenommeerde musici diverse programma’s met zowel beroemde als minder bekende kamermuziekwerken ten gehore. Deze concerten worden steeds voorafgegaan door een korte inleiding over de componist, van wie werken worden uitgevoerd. Het is een festival, dat exclusief in de drie Noordelijke provincies plaats vindt en inmiddels is uitgegroeid tot het grootste en meest toongevende kamermuziekfestival van Noord Nederland. Gekoppeld aan deze concertserie worden in het Prins Claus Conservatorium in Groningen masterclasses voor jonge talenten georgansieerd. De daar lesgevende internationale docenten verzorgen ’s avonds de publieksconcerten, die in de gemeente Noordenveld in respectievelijk Peize, Veenhuizen en – dat voor het eerst! – in de Catharinakerk op de Brink in Roden zullen worden gehouden.

“Met de ‘invulling’ van een concert in de Catharinakerk in Roden gaat één van onze al jaren gekoesterde wensen in vervulling,”zegt festivalprogrammeur Paul Komen (FOTO). Hij is concertpianist en hoofddocent piano aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. “Deze kerk leent zich, met haar mooie akoestiek, bijzonder goed voor kamerconcerten op hoog niveau. Op woensdag 3 augustus brengen negen internationale musici, zowel solistisch als in ensemble-verband, onder de noemer Made in the USA werken van Samuel Barber ten gehore. Daaronder het Adagio for Strings, waardoor deze componist met name beroemd is geworden”, aldus Komen. Dat dit ontroerende werk een deel is uit het strijkkwartet dat in de Catharinakerk op het programma staat, is echter minder bekend. Barber gaf zijn eigen invulling aan een romantische stijl maar gebruikte bijvoorbeeld in Excursions, dat eveneens wordt uitgevoerd, ook Amerikaanse volksmuziek en ritmes op aanstekelijke wijze”. Zijn liederen behoren tot de meest indrukwekkende van de twintigste eeuw,”zegt Komen. Aanvang van dit concert is om 20.15 uur; de toegangsprijs bedraagt 23,-.

In de Hervormde Kerk in Peize vindt op donderdag 28 juli een geheel aan Robert Schumann gewijd concert plaats. Hij is, zoals Komen noemt, ‘de meest dichterlijke componist van de Romantiek. Acht internationaal vermaarde musici vertolken zijn bekendste liederencycli, Dichterliebe en Frauenliebe und –leben, gecombineerd met de mooiste kamermuziekwerken. De vioolsonate op. 105 hoort u deze avond in een prachtige bewerking van Harro Ruijsenaars voor cello en piano. In de liederencyclus Dichterliebe op gedichten van Heine gaat het vooral over de vergeefsheid van de liefde. Tot slot kan van een vitaal en zinderend pianokwartet worden genoten. Ook hier bedaagt de prijs 23,– en begint het concert om 20.15 uur.

En dan Veenhuizen, waar op zondag 31 juli in de Koepelkerk Georgische klassieke muziek centraal zal staan. Een uit zeven gerenommeerde musici bestaand gezelschap put dan uitvoerig uit de rijke bron van deze volksmuziek, waarbij met name aandacht aan de werken van Giya Kancheli, wellicht de bekendste Georgische componist van deze tijd, zal worden besteed. Met de uitspraak: “Indrukwekkende muziek die niemand onberoerd zal laten,”beveelt Paul Komen dit concert bij u aan. Aanvang ook hier om 20.15 uur; toegang 23,–

Voor een compleet programma-overzicht verwijzen wij u naar www.peterdegrotefestival.nl.

Vrijkaarten voor lezers van De Krant

Exclusief voor lezers van De Krant stelt de organisatie per concert twee vrijkaarten beschikbaar. Wilt u hiervoor in aanmerking komen, mailt u dan uw naam, adres, tel.nr en mailadres naar festival-coördinator Harrie de Vries, mail-adres: h.a.de.vries@pl.hanze.nl, onder vermelding welk concert u graag zou willen bezoeken. Bij meerdere aanvragen beslist het lot.