Wie verdient de Wat ’n Kunst Kunst & Cultuurprijs én de prijs voor aanstormend talent?

Draag nu jouw kandidaat voor!

NOORDENVELD – Dit jaar wordt er tijdens het Wat ’n Kunst Festival voor de allereerste keer een Kunst & Cultuurprijs uitgereikt. Ook is er een prijs voor aanstormend talent. Vanaf vandaag kan iedereen iemand die veel betekend heeft voor kunst en cultuur in Noordenveld óf een kunstenaar die iets bijzonders heeft gemaakt voordragen voor de prestigieuze prijs. De prijzen worden uitgedeeld op zaterdagavond 24 augustus, de gala-avond van het Wat ’n kunst Festival. De jury die de uiteindelijke winnaars moet bepalen is onlangs geïnstalleerd.

Naast sportprijzen op het Sportgala van Noordenveld volgen er voor het eerst prijzen voor kunst en cultuur in Noordenveld. Een goede zaak, vindt voorzitter van Kunstencentrum K38 en aanjager van het Wat ’n Kunst Festival Leo van der Heiden. “Het wordt tijd dat er waardering komt voor mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor kunst en cultuur in de gemeente. Vandaar dat we deze prijzen in het leven hebben geroepen. We zien het een beetje als ‘het zusje’ van het Sportgala. Iedere inwoner van Noordenveld kan iemand voordragen voor de prijs. Er zijn twee mogelijkheden om in aanmerking te komen voor de Kunst- en Cultuurprijs: iemand die iets bijzonders heeft neergezet op gebied van kunst en cultuur in de gemeente óf iemand die kunstzinnigs of cultureels doet. Daarbij moet je denken aan een breed veld: beeldende kunst mag, dans, theater en muziek kan ook. Het mag een groep zijn, of één persoon. Daarnaast kunnen mensen voorgedragen worden in de categorie ‘aanstormend talent’. Dat kunnen scholieren zijn, maar ook ouderen die op latere leeftijd zijn begonnen. Het is de bedoeling dat de prijzen ieder jaar worden uitgereikt.”

Jury

Het publiek bepaalt de kandidaten. Zijn die bekend, kan er gestemd worden. De jury kiest de uiteindelijke  winnaars op de gala-avond. Omdat het Wat ’n Kunst Festival gemeente breed is, zijn alle kerndorpen vertegenwoordigd in de jury: Siep Schepel zit in de Culturele Raad Norg, hij organiseert regelmatig klassieke kerkconcerten, Theo van Berkel schildert bij Fokko Rijkens, hij vertegenwoordigt Peize, Diny Brouwer doet dat als lid van de Teken- en Schildergroep Roden voor Roden en Grietje Vording, initiatiefneemster van het ontmoetingscentrum ‘Bij de Buren’ in Veenhuizen zit in de jury namens – u raadt het- Veenhuizen. De dames en heren worden versterkt door  kunst- en cultuurcoach van de gemeente Noordenveld Kuneke Jansma, Leo van der Heiden (hij is juryvoorzitter) en Judith van der Heide namens Media Totaal Noord, uitgever van de Krant.  

Voordragen

Iedere inwoner van de gemeente Noordenveld kan een kandidaat (persoon of organisatie) voordragen voor de Kunst- en Cultuurprijs als de Talentprijs. Dat kan heel eenvoudig door het stemformulier in te vullen die je vindt op de homepage van de website  van de Krant: www.dekrantnieuws.nl. Druk je op ‘verzenden’, komt het formulier automatisch binnen op de redactie van de Krant. Uitprinten/uitknippen, invullen en inleveren bij het kantoor van de Krant kan natuurlijk ook: Gedempte Haven 5 Roden. Let op: inzenden kan tot 1 mei 2019. Het Wat ’n Kunst Festival wordt gehouden in Roden van vrijdag 23 augustus tot en met zondag 25 augustus.