Wie vult de ruimte in de tas van Mieke?

Lieveren Meike Blom

voor vluchtelingenkampen

LIEVEREN – Mieke Blom uit Lieveren vertrekt op 10 april voor een periode van acht dagen naar Idomeni, Griekenland. Dat doet ze met en namens Stichting Live voor Lives. Ze gaat vrijwilligerswerk doen in een van de vluchtelingenkampen aan de Grieks/Macedonische grens.
Het bezorgt haar nog steeds kippenvel. De beelden op het Journaal over de grote stroom vluchtelingen, met name kinderen. ‘Gelukszoekers zoals wel eens beweerd wordt of niet, het zijn allemaal mensen. Net als wij. Ik heb echt niet de illusie daar grootse dingen te gaan doen en het zal niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat zijn. Maar een heleboel druppeltjes sorteren wel degelijk effect’, vertelt ze. ‘Ik heb me voorgenomen om voor mezelf zo weinig mogelijk mee te nemen, zodat er ruimte in mijn tas is voor spullen die de mensen daar heel goed kunnen gebruiken. Ik vraag iedereen mijn tas te vullen. Er gaat ook een tententransport die kant op, dus als het echt in positieve zin de spuigaten uitloopt, kunnen de ingezamelde spullen ook met dat transport naar Griekenland’, laat de inwoonster van Lieveren weten.

Gevraagd naar wat écht heel erg nodig is in de vluchtelingenkampen, somt Mieke moeiteloos op: inklaptafels om, als balie/uitdeeltafels te fungeren in de tenten, stretchers voor in de medische ruimte, slaapzakken, dekens, skipakken voor kinderen, sjalen en mutsen en kinderboots.’ Na een hap adem gaat ze verder. ‘Verlichting zoals zaklampen, opwindlampjes, uitdeelpakjes van kleurtjes voor in de kindertent, knutsel- en tekenspullen, kindertandenborstels en kindertandpasta, bouwzeilen en hygienepakketjes met wegwerp washandjes, mini douchegel, tandpasta en tandenborstels, scheermesjes, maandverband maar ook hersluitbare zakjes voor die hygienepakketjes en poncho’s’, zegt Mieke. Het goederentransport vertrekt waarschijnlijk al op 4 april. Op zeer korte termijn dus. ‘Mensen die me willen helpen door het doneren van goederen, kunnen die afgeven aan de Palderseweg 3 in Lieveren. Bellen mag ook: 06-11410448. Mensen mogen uiteraard ook doneren. Elke eurocent komt op de plek van bestemming. Het bankrekeningnummer van Live for Lives is NL14SNSB0925794775.’