Wie wordt sportman van het jaar?–week 50 “15

caljouw2

schaatsen-arjanelferinkSportgala Noordenveld

RODEN – In de Pompstee in Roden wordt op zaterdag 16 januari Sportgala Noordenveld gehouden. Vandaag worden de genomineerden in de categorie sportman voorgesteld. Stemmen? Dat kan via onderstaande bon en www.sportnoordenveld.nl

Wolter van der Veen is woonachtig in Peize en is 59 jaar. Hij beoefent de samengestelde mensport al tien jaar op internationaal niveau met een dubbelspan welsh pony’s. Hij was het afgelopen jaar zeer succesvol in het buitenland, waar hij twee wedstrijden op zijn naam schreef. Mede daardoor steeg hij naar de elfde plaats op de FEI wereldranglijst. Wolter traint zijn vier pony’s zeven dagen per week. Thuis heeft hij hiervoor de faciliteiten met onder andere een hindernis, waterpartij en een heuvel. Hij lest regelmatig een weekend bij internationaal vierspanrijder Koos de Ronde in Rotterdam. Thuis en bij wedstrijden wordt hij bijgestaan door zijn echtgenote Thea.

Ook wielrenner Stefan Poutsma kan terugzien op een succesvol jaar. Zo boekte hij drie prachtige overwinningen: ploegentijdrit Olympia’s Tour, de tweede etappe Podlasie Tour en de tweede etappe Dookola Mazowsza. Bij de Ronde van Limburg werd hij knap tweede, net als tijdens de districtskampioenschappen. Verder vallen de vierde plaats in de Hel van Voerendaal en een negenede plaats bij de Drielanden Omloop op. Poutsma werd uitgeroepen tot meest strijdlustige renner in de GP Horsens in Denemarken en in de Styer ZLM Tour. Bovendien pakte hij de bergtrui in de Ronde van Midden Nederland en werd hij achttiende op het NK bij de beroepsrenners.

Arjan Elferink is in 2015 liefst zeven keer Nederlands kampioen schaatsen geworden. Uitkomend voor het team Selecteq won hij daarnaast het baankampioenschap, de regionale marathoncompetitie en de nationale marathoncompetitie. De vakdocent bewegingsonderwijs aan het Dr. Nassau College in Norg deed dit jaar voor het eerst mee in de categorie ‘masters’, de wedstrijdrijders van 40 jaar en ouder. De NK marathon werd begin dit jaar op Kardinge gereden. Na een spannende finale reed hij alleen over de finish. Ook het open NK buitenijs won hij. Als klap op de vuurpijl werd hij ook allround kampioen op de langebaan. Hij reed liefst drie baanrecords. Nooit eerder in de geschiedenis werd een schaatser in hetzelfde seizoen Nederlands kampioen op alle mogelijke afstanden. Van de 500 meter sprint tot de marathon, Elferink won ze allemaal. En zo hoorde hij in een tijdsbestek van drie maanden zeven keer het Wilhelmus voor zich spelen.

Visser Ramon Ansing viste liefst drie WK’s dit jaar. Daarbij kwam ook nog een grote Feeder wedstrijd in aanloop naar het WK Feeder in Nederland. Deze wedstrijd was eigenlijk nog groter dan het WK. Ansing en zijn team wonnen deze wedstrijd. Het WK Feeder viel uiteindelijk voor de ploeg wat tegen met een negende plaats. Na een goede trainingsweek, liet de vis het in het wedstrijdweekend geheel afweten en werden tactisch de verkeerde keuzes gemaakt. Tussen de WK’s door gingen de selecties voor 2016 gewoon door, dit jaar voor het laatste in de vorm van en individuele topcompetitie. Na het winnen van deze competitie vorig jaar, lukte het Ansing dit jaar opnieuw om de competitie op zijn naam te schrijven. Ook de TC senioren sloot hij winnend af. En daarmee wist Ansing het geweldige seizoen 2014 minimaal te evenaren. En dat is bijzonder knap.

In 2015 startte Ilja Caljouw met zijn eigen Caljouw racingteam in de BeNecup in de supersport klasse. Ook startte hij tijdens de ONT-wedstrijden tijdens de Dutch TT en de British Superbikes. Het seizoen begon uitstekend met twee keer een zevende plaats op de stratencircuits van Hengelo en Oss. Ook de laatste race van het seizoen werd een prima prestatie geleverd tien Ilja met zijn beperkte middelen twaalfde werd in een race waar ook zes coureurs uit grote internationale kampioenschappen aan de start stonden. Helaas kende de coureur ook tegenslag. Zo viel hij twee keer uit met materiaalpech en moest hij een deel van de kalenders laten schieten vanwege het budget. Al met al hebben Ilja Caljouw en zijn team een goed seizoen gedraaid waarin maximaal gepresteerd is met de beschikbare middelen.

2015 was het jaar waarin wielrenner Patrick van der Duin de overstap maakte naar het continentale niveau bij Cycling Team Jo Piels. Na een mooi begin van het voorjaar kwamen er een mindere periode. Patrick had het gevoel niet hetgeen uit zichzelf te halen wat er in zat. ‘Ik ben langs allerlei mensen geweest zoals een mentalcoach, een voedingscoach en een manueel therapeut. Daarnaast heb ik redelijk wat pech en tegenslag gekend, waardoor je natuurlijk ook minder krachtig voor de dag komt’, zegt hij. Maar gelukkig was het rechtzetten van het bekken, de rug en wervels, het veranderen en verbeteren van het voedingspatroon en ook de mentale training lonend, want Patrick reed naar de overwinning in de ronde van Elden, werd hij tweede in de klassieker Poorten Omloop van Midden Brabant, derde in het Duitse Steinfurt en haalde hij een top tien klassering op het NK. Ook won hij berg/puntenklassement in Polen en reed een paar zeer sterke koersen waaronder SchaalsSels in Belgie – elfde tussen de profs – en de Slag om Norg. ‘In Norg reed ik misschien wel de sterkste wedstrijd van het jaar. Vanaf de eerste ontsnapping heb ik de hele dag voorop gereden, maar na twee lekke banden twintig kilometer voor de finish zat er, door de pech, geen mooie klassering meer in.’ Richting het einde van het seizoen was er nog een mooi succes voor Patrick op het NCK. Daar werd hij derde met zijn clubteam de Peddelaars op het NK ploegentijdrit. Momenteel zit Patrick op het Spaanse eiland Mallorca om te trainen en een goede basis op te bouwen voor 2016. ‘Ik hoop dat ik in 2016 alles kan laten zien wat er in zit. Ik heb in 2015 veel pech en tegenslag gekend. Daar wil ik volgend seizoen mee afrekenen en laten zien wat ik waard ben.’