Wie wordt sportploeg van het jaar?

Kampioensteam 2015 (1)

gomos01gomos02grupettoSportgala Noordenveld

RODEN – In de Pompstee in Roden wordt zaterdag 16 januari Sportgala Noordenveld gehouden. Vandaag worden de genomineerden in de categorie sportploeg voorgesteld. Stremmen kan via de bon in de Krant en via www.sportnoordenveld.nl.

Een goede start is het halve werk. Schaakclub Roden wilde kampioen worden en promoveren van de eerste klasse naar de promotieklasse van de NOSBO-competitie, de hoogste klasse van de regionale clubcompetitie van Groningen en Drenthe. In de eerste ronde stond het favoriete team van Lewenborg op het programma. Direct een cruciale wedstrijd, want bij verlies had Roden zijn kansen al niet meer in eigen hand. Het werd een klinkende overwinning. De Groningers werden met 6-2 terug naar huis gestuurd. In de tweede ronde werd de andere naaste concurrent, Het Kasteel uit Coevorden, verslagen. Dat was een zwaar bevochten zege waarin naast vier winstpartijen en een remise ook drie verliespartijen werden geïncasseerd. Maar het team had bewezen dat het er stond. Het was vastbesloten de schitterende uitgangspositie niet meer uit handen te geven. Ook de overige wedstrijden werden gewonnen. Tegen het Emmens Schaakgenootschap werd het krapjes 4½-3½, maar HSP-Veendam werd met 7-1 afgedroogd. In de slotronde werd het kampioenschap in stijl binnengehaald met een klinkende 6½-1½ winst op de combinatieclub Haren-Oostermoer.

Ger Battjes en Tom Visser werden topscorers met 6 punten uit 7 partijen. Zij bleven ongeslagen, evenals Ward Romeijnders (5 uit 6) en Henk van Bemmel (5 uit 7). Er is drie keer een beroep gedaan op invallers. Jeppe Teensma en Menno Keizer behaalden samen 2½ punt. De overige leden van het team waren Ruurd Kunnen (4½ uit 6), Johan Zwanepol (4 uit 6), Lieuwe Boskma (3½ uit 7) en Dick Dalmolen (2½ uit 7). De gemiddelde leeftijd van het team ligt ruim boven de zestig jaar. Het mooie van de schaaksport is dat je het op oudere leeftijd nog op niveau kunt beoefenen. Het spel houdt de geest scherp en door training en studie blijft het niveau gehandhaafd. De kracht van Schaakclub Roden is de sterke teamgeest. Goede onderlinge verhoudingen maken een team sterker. Dat geldt voor individuele sporten zoals schaken net zo goed als voor teamsporten zoals voetbal. Deze teamgeest wordt gekweekt op de altijd goed bezochte wekelijkse clubavonden. Iedereen speelt mee in de interne competitie. Dat is een goede training voor de wedstrijden in NOSBO-verband, maar het laat vooral zien dat schaakclub Roden een levendige, sociale club is. Roden hoeft niet te vrezen voor een leegloop van leden, zoals bij veel schaakverenigingen elders wel het geval is.

De schaaklessen aan de jeugd op maandagavond tussen half zeven en half acht zullen in de toekomst hun vruchten afwerpen en jongeren aan onze schaakclub binden. Het zelfde kan gezegd worden van de schaaklessen op basisscholen in Roden, Nieuw Roden, Norg, Peize en andere dorpen in Noordenveld. Een groot aantal jongeren waaronder veel meisjes interesseren zich voor dit geweldige spel en doen jaarlijks mee aan de teamwedstrijden voor het schoolkampioenschap en het jeugd grand prix toernooi.

De hoofdmacht van voetbalvereniging Gomos promoveerde naar de derde klasse. Daarom mocht de vertrekkend trainer Ab Rutten zich weer even ‘Koning Ab noemen. Deze koosnaam was hem afgenomen een seizoen eerder. Toen namelijk vielen de resultaten tegen. Ook het afgelopen seizoen speelden de Norgers eigenlijk wisselvallig. De titel zat er daardoor opnieuw niet in, wel werd deelname aan de nacompetitie afgedwongen. In Norg kon Gomos het afmaken tegen Jubbega, dat tegen degradatie streed. Voor 400 toeschouwers slaagde Gomos nu wel voor het examen door met 4-1 van het fysiek sterke Jubbega te winnen. De doelpunten in deze beslissende wedstrijd kwamen op naam van Patrick Maris (de 1-0 en 4-1), Roy Slachter en Harm Leerink. En dus werd er feest gevierd aan de Schapendrift. In de derde klasse spreekt Gomos, met de nieuwe trainer Wim Bakering en een nogal andere selectie, overigens ondertussen een aardig woordje mee.

Velen kennen vv. Nieuw Roden als een sfeervolle en actieve dorpsclub waarvan het eerste seniorenteam momenteel de trotse lijstaanvoerder is in de 4e Klasse C van het zondagamateurvoetbal. Maar er is nog een pareltje binnen de voetbalvereniging. In de afgelopen vier jaren heeft het dameszaalvoetbal een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Het team dat zeer terecht is genomineerd voor de titel Sportploeg van het Jaar is het dameszaalvoetbalteam: KTP Nieuw Roden. Dit zaalvoetbalteam is vorig jaar gepromoveerd naar de hoogte zaalvoetbalklasse in Nederland en speelt momenteel, als eerste en enige dameszaalvoetbalteam uit de provincie Drenthe, in de landelijke Eredivisie. In de nationale zaalbekercompetitie is onlangs een plaats in de halve finale bereikt. KTP Nieuw Roden zit bij de laatste vier teams van Nederland: een ongekende en niet eerder behaalde prestatie. In de landelijke eredivisie, die wordt gevormd door tien teams, wordt een verdienstelijke plaats in de middenmoot ingenomen. In de competitie werden overwinningen geboekt op de landskampioen van en de bekerfinalist van vorige seizoen. Naast het KTP Nieuw Roden eredivisieteam zijn er nog vier dameszaalteams die in de klassen daaronder zijn ingedeeld. Deze opzet is, in combinatie met het veldvoetbal waar dezelfde speelsters ook actief zijn, een bewuste keuze om de individuele- en teamkwaliteit te verhogen en te zorgen voor een goede doorstroom naar het hoogst bereikbare niveau per speelster. Met grote regelmaat wordt deelgenomen aan zaalvoetbaltoernooien in binnen- en buitenland. Mooie 1e plaatsen werden behaald in de volgende sterk bezette zaaltoernooien: Univé-toernooi, Fit boys zaaltoernooi Beilen, KNVB Meisjes A-finale, WMC Boarding toernooi B-categorie, Diamant toernooi in B- en A- categorie. In het buitenland werden 1e plaatsen behaald bij de Ost-Friesland Cup in Duitsland, de Jever Futsal Cup in Duitsland, de Valtellina Cup Italië. Een hoogtepunt in het afgelopen jaar was ook de verloren finale (na penalty’s) van landskampioen uit Finland (Ilves Tampere) bij een sterk bezet zaaltoernooi met o.a. de landskampioenen uit Tsjechië, Hongarije, Finland, Polen en Oekraïne.

Laatste genomineerde is Grupetto Peize, een gelegenheids wielerteam. Dit team werd samengesteld vanwege de eerste editie van de Red Bull Kop over Kop Race die in Roden plaatsvond. Het team bestond toen uit Robbert Schuiling, Stefan Poutsma, Rob Wielink, Jos Boonstra en Simon Wekema. Het vijftal legde de honderd kilometer af in 2 uur, 25 minuten en 32 seconden. Hiermee werden de renners uit Peize zesde. Knap, want in totaal namen een kleine honderd ploegen deel aan het evenement, dat voor het eerst georganiseerd werd en waarschijnlijk ook dit jaar weer in Roden plaats zal vinden.