Wie wordt Sportvrouw van het jaar 2016?

RODEN – Zes vrouwen staan op de nominatie om tijdens Sportgala Noordenveld (28 januari, 20.00 uur, Pompstee) uitgeroepen te worden tot Sportvrouw van het Jaar. Vandaag stellen we deze zes sterke vrouwen aan u voor.

Daar is ze, terug van weggeweest: judoka Otis Vrielink uit Peize. Al eerder (2014) was ze genomineerd voor het Sportgala en nu maakt ze opnieuw kans om sportvrouw van het jaar te worden. Waarom? Vanwege vooral haar sterke optreden in Almere tijdens de Nederlandse Kampioenschappen in de klasse tot 63 kilogram. In de achtste finale verloor ze weliswaar van Romee den Hartog, in de herkansingsronde bleek ze ijzersterk, zeker ook mentaal. Ze versloeg Benjamins en Banen en vocht om het brons tegen Iris Ewema. Ook dit duel won ze, waardoor ze heel knap brons pakte op het sterk bezette NK. Ook genomineerd is Stephenny Stel uit Peize. Ze turnt en komt uit in de senior vierde divisie. Nadat ze zich in de eigen Peizer sporthal eerder al knap plaatste voor de Drentse kampioenschappen, deed ze ook daar van zich spreken. Stephenny won namelijk zilver op het onderdeel brug. Stel is lid van gymnastiekvereniging DSTV. Een knappe prestatie van Stel.
Margreeth Hollander doet aan Commando Krav Maga. Ze is bijzonder, want ze haalde het afgelopen jaar met dank aan trainer Fred Wekema level 2. Daarmee is ze de enige vrouwelijke instructrice met dit level van heel het land. Om dat level te halen, moest ze vier dagen lang tussen de tien en twaalf uur per dag aan de bak; mentaal en fysiek loodzwaar. Bijzonder knap, want Margreeth – woonachtig in Roden-  is ondertussen de vijftig al gepasseerd. Hollander wordt geprezen om de mindset en is hét levende bewijs dat je vaak veel meer kunt dan je denkt. Vierde genomineerde is Romy Froma. Ze deed het prima in 2016 en verscheen voor het eerst aan de start van een internationale wedstrijd in Zuidbroek. In de kwalificatiewedstrijden wist ze zich met Bolieone niet te plaatsen. Tijdens de kleine finale reden ze samen echter een snelle ronde, hetgeen voldoende bleek voor de winst. Het sterke deelnemersveld uit liefst tien verschillende landen bleek niet opgewassen tegen de snelheid van Froma. Ze won daardoor haar eerste internationale titel op twee sterren niveau. En dat smaakt naar meer. Bekend gezicht is ondertussen wel Ellen Wynia, de vrouw die zich maar blijft ontwikkelen. Ze werd dit jaar Drents kampioen in de klasse ZZ-licht met de 9-jarige Chakakahn. Wynia kocht de gitzwarte Chakakahn een jaar of zes geleden, beleerde het paard en doorliep in hoog tempo de (steeds zwaardere) dressuurklassen. Een en ander resulteerde dit jaar dus in de Drentse titel en daardoor deelname aan het Nederlands kampioenschap. Dat Chakakahn talent had, was wel bekend. Knap hoe Ellen het paard beter en beter maakte. Of wordt Yfke Hoek sportvrouw van het jaar? Ze doet aan basketbal en speelt bij Royal Eagles. Ze begon in 2008 in Roden bij Flying Red. In 2011 maakte het talent de overstap naar Celeritas/Donar in Groningen, en speelt sinds 2013 bij RTC Noord. Ze maakte bovendien deel uit van het Nederlands team U18 tijdens het EK in Hongarije. Die selectie maakte de overstap naar Royal Eagles in Apeldoorn mogelijk. ‘Deze kans past bij mijn ambitie om Premier League basketbal te spelen’, zegt Yfke.

Stemmen: sportgala@sportstimuleringnoordenveld.nl.