Tommy Wieringa

Allereerst:  wat leuk dat we zoveel reacties kregen op onze vorige column over: ‘Als we elkaar terugzien’. Op Facebook werd het bericht vrolijk gedeeld en lezers  kwamen met de column in de hand naar de winkel.

Na een wat sombere, treurige en vooral natte eerste maanden van het jaar staat nu het voorjaar voor de deur.  We merken dat meteen aan de sfeer in de winkel: iedereen is opgewekt en alles ziet er meteen stralend uit.

Afgelopen zaterdag is de Boekenweek begonnen! Voor ons ieder jaar weer het begin van het boekenseizoen. Dit jaar heeft de Boekenweek als thema: Verboden vruchten. Herman Koch schreef hiervoor het Boekenweekgeschenk dat u ontvangt bij besteding van ten minste € 12,50. Connie Palmen schreef het essay over de zonde van de vrouw. De Boekenweek is nog tot en met 2 april.

Deze week brengen we u het nieuwe boek van Tommy Wieringa onder de aandacht. Niet alleen omdat het een zeer aangrijpend verhaal is, maar ook omdat Tommy Wieringa 30 maart naar Roden komt om een lezing te geven in het Wapen van Drenthe.

Zijn nieuwe boek heet: De dood van Murat Idrissi. Net als zijn laatste roman ‘Dit zijn de namen’ gaat dit boek over vluchtelingen. Een zaak die veel mensen bezighoudt.

Twee jonge Nederlands-Marokkaanse vrouwen zijn op vakantie in Marokko en nemen een vluchteling mee: Murat Idrissi. Het begint als een lichtzinnig avontuur en eindigt noodlottig. De vrouwen voelen zich niet thuis in Nederland en ook niet in Marokko.

Tommy Wieringa heeft in 2004 een rechtszaak bijgewoond waar hij de gebeurtenissen volgde die de basis zijn voor deze novelle. Langs de Spaanse snelwegen worden elk jaar honderden naamlozen gevonden die de illegale overtocht niet overleefden. Deze novelle geeft één van deze naamlozen een gezicht.

Een onthutsend en ontnuchterend verhaal.

Een quote uit de Volkskrant:

“De dialogen zijn levensecht en in de strak afgewikkelde plot lichten op gezette tijden details op die zich in je geheugen vastzetten.”

Echt een boek dat u moet lezen! En een lezing (30 maart Wapen van Drenthe) die u moet bijwonen.

Speciaal voor deze gelegenheid verloten wij een gesigneerd exemplaar en twee toegangskaarten voor de lezing.

Femke Liemburg

Daan Nijman