‘Wij Buurten’ zoekt inwoners op

RODEN – Welzijn in Noordenveld is vanaf januari met een nieuw project aan de slag. ‘WiJ Buurten’ heet het project en met ‘WiJ Buurten’ wil WiN in gesprek gaan met inwoners over de opzet van algemene collectieve voorzieningen in de omgeving van hun eigen buurt. Wijk De Bomenbuurt was de eerste wijk die door het projectteam wordt benaderd. Nu is WiJ buurten actief in de wijk Mensingeveld.

‘Een algemene collectieve voorziening is een voorziening die voor iedereen toegankelijk is, dicht bij de inwoner gerealiseerd en waarbij het vergroten van de leefbaarheid, welzijn en gezondheid centraal staat,’ zegt Femma Bezu.  Zij is samen met Esther Nicolai aangesteld om dit nieuwe initiatief in goede banen te leiden. ‘Voor iedere wijk en dorp in de gemeente Noordenveld hebben we 6 weken de tijd om in gesprek te gaan met inwoners, organisaties, verenigingen en wie we dan ook maar tegenkomen of ons wil ontmoeten. Ook een enquête hoort daarbij. Zo willen we een beeld vormen van de omgeving en daarbij beoordelen of er een voorziening wel of niet moet worden opgestart,’ laat Femma Bezu weten.

‘WiJ buurten’ wordt door de gemeente Noordenveld gefinancierd. Zowel de gemeente als WiN betogen dat deelnemen aan een voorziening preventief kan werken om duurdere zorg te voorkomen. Er is namelijk geen indicatie nodig van een instantie om deel te nemen aan de activiteit.  Onlangs werd het projectteam in een nieuw gestoken met een herkenbare witte WiJ Buurten jas en een busje die door de wijk zal toeren. Ook is in de bus plek om buurtgenoten te ontmoeten en te spreken. Op de foto Marten Vogt, Femma Bezu, Esther Nicolai, Kuneke Jansma, Jisca van Son en Jan Donkelaar.

‘Wat uit de gesprekken naar voren komt kan per wijk of dorp verschillend zijn. We willen maatwerk leveren. Om alle wijken en dorpen in de gemeente te benaderen is 2 jaar en 8 maanden uitgetrokken. Wat we zien is dat wanneer er een inloop en ontmoeting wordt aangeboden en dat dicht bij de inwoners, dat mensen daar met plezier en regelmatig naar toegaan. We streven naar een wekelijks aanbod met activiteiten en voorzieningen op diverse verschillende dagdelen. Je hoopt vooral ook op deze manier de kwetsbare inwoners te bereiken. Wanneer het WiN-team van ‘WiJ Buurten’ op pad gaat is dat zichtbaar in de buurt. We vliegen in, gaan in gesprek, analyseren, geven een terugkoppeling in de wijk en kijken hoe we met elkaar aan de slag kunnen om ‘WiJ Buurten’ tot een succes te maken,’ aldus Esther Nicolai.