Wijkbelangenverenigingen nemen rol gemeente over

actueel
Van energie besparen tot eenzaamheid
RODEN – In 2006 stelde de gemeente Noordenveld 10.000 euro beschikbaar voor het stimuleren en de oprichting van zogenaamde wijkbelangenverenigingen. Dat is – nu tien jaar later- een meer dan prima eenmalige investering gebleken. Aanvankelijk waren de nieuwe wijkbelangenverenigingen iets meer dan wat voorheen een buurtvereniging was, verenigingen die alleen de jaarlijkse barbecue organiseerden. Daarna werden ze de ogen en oren van de gemeente genoemd. Ze waren er om te signaleren. Gaandeweg zijn de wijkbelangenverenigingen echter steeds belangrijker geworden en neemt het, ongemerkt, taken van de gemeente over. Wijken adopteren groen en zorgen er voor dat Roden er toch nog enigszins netjes bijligt, zeker nu de gemeente het groenonderhoud vanwege de financiën welhaast laat voor wat het is. Maar er is meer. Zo startte onlangs een buurtproject om eenzaamheid tegen te gaan en nu gaat de Bomenbuurt Noord zelfs aan energiebesparing doen.
Vroeger. Toen zorgde de gemeente dat het netjes was in Noordenveld. Je wist niet beter. Nu doen wijkbelangenverenigingen dat, als het überhaupt al gebeurt. Er zijn speciale dagen om de wijk schoon te houden en wijken onderhouden het groen. De Hofsteden is een lichtend voorbeeld van een moderne vereniging. Het begon redelijk onschuldig met het beschilderen van elektriciteitskastjes en een hondenpoep-actie. Dat gaf de buurt een beter aanzien. Onlangs werd, op verzoek van bewoners, een hondenspeelweide aangelegd. En van die weide wordt gretig gebruik gemaakt. Vorige week zondag was er een eerste koffieochtend in de wijk met als thema ‘Omzien naar Elkaar.’  ‘Van mensen wordt steeds meer verwacht dat ze problemen zelf oplossen met behulp van familie, vrienden en buren’, zegt Bert Akker van de Hofsteden. ‘Niet iedereen heeft de familie in de buurt en dan is een goede buurman of buurvrouw heel handig. Maar: zelfs in de kleine straatjes als in onze wijk kent lang niet iedereen elkaar. Daarom zijn we dit project gestart. En niet alleen om een beroep te doen op buren bij eventuele problemen, maar ook tegen eenzaamheid. Mensen, zeker die op leeftijd, komen hun huis amper uit. Mensen weten niet wie de achterbuurman is. Zodoende is er ook sprake van minder sociale controle. Dit is overigens ene landelijke trend. Als ik berichten lees dat mensen soms dagen of weken dood in hun huis liggen zonder dat iemand dit merkt, dan verbaast me dat steeds minder. ‘ Omzien naar Elkaar’. In onze wijk organiseren we drie activiteiten’, zegt Akker.
Groen dus. De wijk een beter aanzien geven en het tegengaan van eenzaamheid en het vergroten van het sociale aspect in de wijk. Zomaar wat onderdelen die wijkbelangenverenigingen steeds meer op zich nemen. Meer en meer ook worden het belangrijke gesprekspartners. Wijkbelangenverenigingen communiceren ook steeds beter. De maandelijkse pagina ‘Even Buurten’ in de Krant is daar een mooi voorbeeld van. Tegenwoordig kloppen mensen eerder bij de voorzitter van de wijkbelangenvereniging aan, dan dat ze naar het gemeentehuis stappen. Of dat altijd goed is, valt overigens te betwijfelen. Het moet niet vanzelfsprekend worden dat de mensen van de wijkbelangenverenigingen het ‘allemaal wel even oplossen’.
Ook wat betreft het onderwerp duurzaamheid timmeren de wijkbelangenverenigingen aan de weg. In Roden gaan Mark en Miranda Mulder, Martin van der Velde en Albert Jan Kramer, inwoners van de Bomenbuurt Noord, een duurzame uitdaging aan. Samen met Buurkracht, een initiatief van Enexis. De Roners zijn inmiddels aan de slag met de eerste besparingsacties en in het najaar staat de eerste buurtbijeenkomst op de planning. Hoe meer mensen straks meedoen, hoe voordeliger het wordt. Voorbeeld: inwoners van de Fledders in Vries besparen samen jaarlijks ruim 14.500 euro op hun energierekening. Dat is gemiddeld toch 375 euro per huishouden per jaar. Bovendien is het goed voor het milieu. In Roden is ondertussen de pagina buurkracht.nl/bomenbuurt-noord opgezet, waar buurtbewoners zich aan kunnen melden. Op de pagina staan bespaartips en zie je meteen welke maatregelen interessant kunnen zijn. In Nederland zijn overigens al 140 buurten en wijkbelangenverenigingen met Buurkracht aan de slag.
Het is zoals we dat noemen de participatiemaatschappij. Van inwoners wordt verwacht dat ze zelf meer doen. Dat kan ook best, mits het allemaal behapbaar blijft. Dat de voorzitters van de verschillende wijkbelangenverenigingen in Roden al burgemeesters genoemd worden, is al lang niet alleen een grapje meer. Ze worden serieus genomen. Zijn voor wijkbewoners het eerste aanspreekpunt en niet zelden worden problemen snel aangepakt en opgelost. Het ontzorgt de gemeente. Maar tot hoever gaat deze ontwikkeling? Voorzitters zijn 24/7 voorzitter. Van hen wordt steeds vaker verwacht dat ze het wel even oplossen. Ook als ze – vrijwilligers dus- zelf weekend of vakantie hebben. Vaak kunnen ze het ook oplossen, soms ook niet. Het is aan de gemeente Noordenveld om deze ontwikkeling goed in de gaten te houden.

UIT DE KRANT