Wil(p)skracht, voetbal en de ‘Sebastiaan Haller van De Wilper Boys’

De-Wilp-SVH-01

De-Wilp-SVH-02De-Wilp-SVH-03De-Wilp-SVH-04De-Wilp-SVH-05De-Wilp-SVH-06De ‘molen van SVMH’ draait maar even

DE WILP – De absolute degradatiekraker tussen De Wilper Boys en SVMH –en derby van het zuidelijk Westerkwartier- leverde een meer dan verdiende zege op voor de rood-zwarten. De thuisclub was de club uit Niebert en Nuis op alle fronten de baas. Er was alleen in de tweede helft een opleving, toen de gasten zowaar van een kansloze 2-0 terugkwamen op 2-2. De productie stokte weer. Met twee man meer werd SVMH naar een 5-2 nederlaag gespeeld.

Had SVMH in het laatste deel spelers tekort, De Wilper Boys kon van te voren amper een elftal op de been krijgen. Er zat aanvankelijk maar één speler op de bank en uitgerekend deze speler, Sebastiaan Kuipers, de ‘Sebastiaan Haller’ van De Wilp (niet vergelijkbaar met de Franse klasbak, maar wel een beetje vanwege zijn postuur, zwart haar, lengte en techniek), moest al snel aantreden door een blessure bij Klaas Algra. Kuipers bleek achteraf een gouden greep.

Voor beide ploegen stond er veel op het spel. Rode lantaarndrager SVMH leek het belang niet zo in te zien. Ondanks een oppepper van een overwinning vorige week hadden de supporters er ook geen vertrouwen in, getuige het spandoek achter het doel: ‘de molen van Niebert draait beter dan die bij SVMH’. Of het was een Wilpster actie, in ieder geval draaide de SVMH-molen voor geen meter deze zaterdagavond, aan het redelijk bezette Plantsoen. Dit in tegenstelling tot het zo door afwezige spelers geplaagde De Wilper Boys (Jarno Ottema voor defensie in Mali, terwijl Joey Louwes de voorkeur gaf aan motorsport, al kwam hij in het laatste kwartier alsnog opdraven!), dat ondanks de tegenslagen van de laatste weken in de beginfase opvallend positief en gedreven was. Een eerste kans ontstond na een slalom van Gert van der Kaap, die een halt werd toegeroepen, op een fraaie plek, zo vlak voor het strafschopgebied. Wytze Numan schoot zwak in. Maar de aanvallende bedoelingen van De Wilp waren duidelijk. En het vizier werd scherper gesteld. Een nieuwe vrije trap van Numan belandde net over. Na twintig minuten de grootste kans voor Klaas Algra. Zijn inzet werd van de lijn gehaald. SVMH had tot dan toe nog niets laten zien. Dan Sebastiaan Kuipers, die amper tien minuten in het veld stond en in scoringspositie kwam. Kuipers bleef uiterst kalm in de afwerking en vond de verste hoek: 1-0. Na ruim een half uur een afgeslagen bal. Gert van der Kaap schoot beheerst in, maar trof net geen doel. De voorsprong van de rood-zwarten was absoluut verdiend. Jorik Greiner begon te mopperen tegen zijn technische staf, maar had geen recht van spreken, want heel SVMH speelde ronduit zwak. Uitgerekend op dat moment een eerste, echte kans, na een voorzet van Ton Koster, die Eddie Dijkstra los liet. De rebound was niet voor SVMH. Het was een zeldzaam wapenfeit van een ploeg die veel beter moet kunnen. Op slag van rust- nadat even eerder Jeff Aalders een schot net uit de hoek werkte- won de lange Kuipers het duel van zijn tegenstander op het middenveld. Arjan van der Kaap kreeg daardoor de bal mee, stoof op snelheid op Aalders af en werkte koelbloedig af: 2-0. De gasten kregen nog een uitgelezen mogelijkheid om de aansluitingstreffer te maken, maar Ton Koster schoot de kansrijke vrije trap hoog over.

In de tweede helft werd SVMH pas wakker na een nieuwe kans voor de gastheren. Het was de opleving van Jan Koster, die eerst al een waarschuwingsschot gaf, dat recht in handen van Dijkstra viel. Koster drong vervolgens de zestien binnen en was niet te houden: 2-1. Je zag het een beetje aankomen. Aanvankelijk krabbelde De Wilp na deze gevoelige tik op, maar een lukrake trap naar voren leverde een nieuwe scoringskans op voor Jan Koster, die licht geduwd werd. Scheidsrechter was onverbiddelijk: strafschop. Koster stuurde Dijkstra de verkeerde hoek in: 2-2. Even later liep Halbin Wiersema in op de keeper. Wiersema had al geel op zak en de arbiter toonde hem eerst de gele en dus daarna rood. Net als de penalty, een zware beslissing. Het was toch al de periode dat de wedstrijd in alles volledig op de kop werd gezet. Eerst door SVMH dat ineens terugkwam, en in het resterende deel nam De Wilper Boys ‘de kop weer over’. En dan het voetbal, dat veranderde in wild heen en weer getrap, met tal van overtredingen. Maar af en toe ook weer gewoon voetbal. De lange Kuipers plukte op grandioze manier een bal uit de lucht, gaf Van der Kaap de schietgelegenheid. De nummer 11 knalde tegen de lat. In dezelfde aanval werd ook nog de paal geraakt. Met nog een kwartier te gaan verloor SVMH opnieuw een speler vanwege een tweede gele kaart. En elf tegen negen, dat was te veel van het goede. Prompt nam Marcel Visser een vrije trap aan de zijkant. Aalders liet de harde voorzet los, waarna Numan meedogenloos en hoog in de touwen joeg: 3-2. Dan een mooie aanval door het centrum, waarbij Numan werd aangespeeld en neergehaald werd. Opnieuw kwam de bal op de stip. Numan gaf Aalders geen schijn van kans: 4-2. Enkele teleurgestelde SVMH-supporters dropen af. Voor De Wilper Boys kon de avond niet meer stuk. In de laatste minuut legde Visser de bal panklaar op het hoofd van Kuipers die raak knikte: 5-2. Al met al een dikverdiende overwinning voor rood-zwart, dat deze zaterdagavond prima draaide. Dit in tegenstelling tot de ‘molen van SVMH’. Een kat in het nauw kan rare sprongen maken, liet De Wilper Boys zien. En de zwart-witten, zij moeten nu wel heel ver springen.

De Wilper Boys-SVMH 5-2 (2-0); Scoreverloop: 35. Sebastiaan Kuipers 1-0, 40. Arjan van der Kaap 2-0, 60. Jan Koster 2-1, 65. Jan Koster 2-2, 75. Wytze Numan 3-2, 80. Wytze Numan 4-2, 90. Sebastiaan Kuipers 5-2; Arbiter: Hansen; Gele kaart: Daniel Dijkhuizen (De Wilper Boys), Gerard Beerlings (SVMH); Rode kaart (twee keer geel): Halbin Wiersema en Marc Boonstra (beiden SVMH); Toeschouwers: 120

Opstellingen

De Wilper Boys: Eddie Dijkstra, Jordy van der Leest, Erwin Roffel, Rene Ploeg, Marcel Visser, Wytze Numan, Klaas Algra (20. Sebastiaan Kuipers), Patrick Boeve (75. Danny Louwes), Daniel Dijkhuizen, Gert van der Kaap, Arjan van der Kaap

SVMH: Jeff Aalders, Stefan Renkema (10. Mark Pastoor), Tom Dijkhuizen, Gert-Jan Blaauwwiekel (55. Carlo Roffel), Tim Akkerman, Ton Koster, Jan Koster, Halbin Wiersema, Jorik Greiner, Marc Boonstra, Gerard Beerlings, Mark Pastoor (55. Taeke van der Kaap)

Ster van het Veld: Sebastiaan Kuipers (De Wilper Boys). De ‘Haller van De Wilp’ heeft lengte, is kopsterk en ondanks slungelig ogend technisch. De vroeg ingevallen speler bleek een gouden greep. Hij legde de basis en sloot in stijl af.