Willard viert eerste kerstdag achter de bar en hoopt tweede kerstdag uit te slapen

Kerstkindje Willard Knol

LEEK – Jarig zijn op tweede kerstdag, voor sommigen is het toch heel bijzonder. Willard Knol – die op 26 december zijn 17e verjaardag zal vieren – maak je echter de kop niet gek. De nuchtere Leekster laat het allemaal rustig op zich afkomen. ‘Of ik het bijzonder vind? Ik ben niet anders gewend. Dat kerst en mijn verjaardag samenvallen, is voor mij niet zo speciaal meer.’

Het is een druk baasje, die Willard. Voetballen bij VEV, de havo doorlopen aan de Lindenborg en dan ook nog eens in zijn vrije tijd diensten draaien in de Postwagen te Tolbert. Het valt allemaal te combineren, dus dat scheelt. Met de kerstvakantie op komst, heeft hij daarnaast meer tijd voor leuke dingen. Al weet Willard wel hoe hij zijn vakantie gaat benutten: ‘Veel werken, denk ik. En misschien nog even voor vuurwerk naar Duitsland.’

Werken bij de Postwagen is voor Willard geen straf. ‘Ik hou ervan om in de horeca te werken’, zegt hij. Hij houdt er zelfs zó van, dat hij eerste kerstdag zelf opoffert om te gaan werken. ‘Ik moet van negen uur ’s avonds tot een uur of vier in de ochtend werken. Dus nee, eerste kerstdag vier ik niet echt. De volgende dag ben ik jarig, dus dan vier je kerst ook niet per se. Maar dat maakt mij niet zoveel uit.’

Tradities zijn er, zij het bescheiden, wél in huize Knol. ‘Meestal word ik wakker gezongen. Vaak vraag ik mijn ouders van tevoren of ze me uit willen laten slapen. Ik hoop dat ze dat dit jaar zeker doen.’ Voor de rest ziet zijn verjaardag er vrij normaal uit. ‘Ik vier het meestal niet heel groots’, zegt Willard. ‘Er komt de hele dag door visite. Toch vaak tussen de veertig en vijftig man, verdeeld over zo’n dag. Veel van hen zijn op doortocht en blijven dus niet heel lang. Dan hebben ze nog andere verplichtingen. Mij maakt het niet uit. Ik vind mijn verjaardag altijd heel gezellig. Zeker omdat mijn vrienden ook langskomen.’

Kersttradities zijn er verder niet veel in huize Knol. Op het moment van dit interview, staat de kerstboom nog niet in de woonkamer. ‘Op eerste kerstdag gaan we meestal gourmetten. Verder doen we niet echt iets “kerstigs”. Gewoon lekker eten met elkaar, meer niet.’

Dat hij een kerstkindje is, vindt Willard dus niet zo bijzonder. ‘Anderen wijzen mij er soms op, wanneer ik hun vertel dat ik jarig ben. Maar voor mij is het een hele gewone verjaardag. Met als enige verschil dat er een kerstboom in huis staat.’ Een voordeel is dat – met een beetje geluk – het sneeuwt op zijn verjaardag. ‘Maar dat is inmiddels ook alweer een tijd geleden’, lacht Willard. ‘Ik ga er niet vanuit dat we dit jaar een witte kerst hebben.’

De havist die, als hij slaagt, volgend jaar hbo verpleegkunde wil gaan doen, geeft heel misschien nog een feestje met twee vrienden. ‘Eén van die vrienden is op 31 december jarig en de ander op 4 januari. Misschien dat we iets gaan afhuren met z’n drieën. Geven we even een mooi feestje.’

Even later poseert Willard in de woonkamer met kerstspullen die hij in allerijl van boven heeft gehaald. Onder de versieringen een kerstbal, met daarop de tekst ‘Mijn eerste kerst’. ‘Die kerstbal kregen mijn ouders toen ik geboren ben’, zegt Willard. ‘Wel geinig toch?’

Of dit kerstkindje nog een boodschap heeft voor de lezers van De Krant? ‘Dat je vooral lekker moet genieten met familie en mensen die je lief hebt. Maak er gezellige dagen van.’ Waarvan akte.