‘Willen we de super openhouden, moeten we elkaar een handje helpen’

de wilp dagwinkel

Vaste klant Wim de Boer runt voor 10 dagen Dagwinkel De Wilp

DE WILP- Omdat ze al twee jaar onafgebroken 6 dagen per week werken. Iedere dag van zeven tot zeven. Geen tijd voor vakantie, zelfs niet voor een weekendje samen weg. Daarom draait vaste klant Wim de Boer de Dagwinkel van Hans en Sippie in De Wilp. Hij stuurde het ondernemersechtpaar op vakantie. Een uniek initiatief, in een toch tamelijk individualistisch tijdperk. De Boer, die zelf ooit zelf een supermarkt runde, zorgt ervoor dat tien dagenlang de bloemkolen en het brood vers in de schappen van de buurtsuper liggen. En met succes. “We hebben een super week gedraaid.”

“Het valt niet mee om de Dagwinkel open te houden in een kleine gemeenschap als De Wilp”, gaat de Boer verder. Hans en Sippie zijn inmiddels het derde echtpaar dat probeert de winkel in het dorp dat ongeveer 1500 inwoners telt draaiende te houden. “We moeten er trots op zijn dat we hier nog een buurtsuper hebben. Met het bestuur van Het Plaatselijk Belang hebben we het ook al eens besproken: willen we de winkel openhouden, zullen we er ook iets voor over moeten hebben. We hebben grote bewondering voor Hans en Sippie als ondernemer. Iedere dag reizen ze op en neer van Leeuwarden, waar ze wonen, naar De Wilp. We gunnen ze het enorm dat het een succes wordt. Zo is het gaan rollen. Een tijd geleden zei ik tegen Hans: ‘wat zou je ervan zeggen dat jullie lekker op vakantie gaan en ik de winkel draai?’ Hij heeft er een paar maanden over gedaan om die beslissing te nemen. En nu zitten ze in Duitsland. De accu moet af en toe opgeladen worden hè? En dat lukt vast want ze hebben nog niet één keer gebeld!” Rondom het pand loopt ook Sieneke de Groot, gewapend met bezem. Haar man Menzo zit in het bestuur van Het Plaatselijk Belang en helpt in de supermarkt met hand- en spandiensten, Sieneke doet de boekhouding. En nu veegt ze de stoep. Vaste hulp Jan helpt iedere donderdag. De zaken gaan goed, onder het bewind van De Boer. “Dat is natuurlijk ook te danken aan het fantastische weer. Barbecuespullen, bier verse salades, het vliegt over de toonbank”, lacht de chief voor tien dagen.

“We moeten het gemak van de winkel goed beseffen met z’n allen. Iedere dag wordt er vers brood door Bakkerij van Esch gebracht. Dat geldt ook voor het vlees. Alles is hier te koop. En voor de oudere klanten bezorgen ze ook. Boodschappenlijstjes halen ze bij de mensen thuis op. Waar vind je dat nog? De reacties van de clientèle op het initiatief zijn lovend. “Mensen vinden het echt geweldig. Weet je wat ik nou hoop? Dat er actie en reactie ontstaat. Dat mensen meer bereid zijn om elkaar te helpen. Dat zou prachtig zijn.”