Winnend Pelikaan S heeft overal last van; Haulerwijk bedwingt Boornbergum in slotfase

Zaterdagvoetbal

REGIO – Door een zonovergoten zaterdag kon het inhaalprogramma vrijwel volledig worden afgewerkt. Alleen SC Loppersum-HFC’15 vond geen doorgang. Op Veenhuizen na wonnen alle regionale troeven. ONR vierde eindelijk weer eens de overwinning. Marum kenden geen problemen met Rijperkerk. Pelikaan S had last van het veld, de tegenstander en zichzelf. Het belangrijkste was de overwinning in Noordwolde. De feeststemming bij Veenhuizen is weer over na de 2-1 nederlaag in eigen huis tegen Borger. Haulerwijk had nu weer reden tot juichen. In een spannende strijd stapten de oranjes als winnaar van het veld van Boornbergum.

In de Derde Klasse B won SV Marum overtuigend van het Friese Rijperkerk dat een zwakke indruk achterliet en dan ook in de onderste deel van de ranglijst staat. Het werd 4-1 op ‘de Holten’. Rob Groefsema liet de thuisaanhangers al in de eerste minuut juichen: 1-0. Het was vooral de wedstrijd van Tom Boezerooy, die voor rust de 2-0 maakte en in de tweede helft nog twee keer succes had. De 4-1 was voor de statistieken. Smetje op het duel was de aanslag op de benen van Daniel Laturiuw, die zonder aanleiding over de lijn werd geschopt. Het leverde vlak voor rust even een opstootje op, maar de scheidsrechter liet het niet uit de hand lopen. Door de overwinning – ook de naaste belagers Dokkum en Stiens wonnen- blijft Marum meedoen om een promotieplaats.

In 3C versloeg Pelikaan S Noordwolde op eigen terrein. Een typische Pelikaan S-overwinning. Het randgebeuren voerde de boventoon. Oefenmeester John de Hoop ging nogal tekeer over het veld. “We speelden op een bijveld omdat we niet op het hoofdveld mochten dat pas was ingezaaid. En dat terwijl er op het dat B-veld net een wedstrijd was gespeeld. TV Noord bestempelde Noordwolde terecht als slechtste veld van Groningen. Het bijveld was met lintjes afgezet, anders mocht er officieel niet op gespeeld worden. Maar dat je door het slechte veld ook de wedstrijd kunt omdraaien werd ons van te voren niet ingeseind. De scheidsrechter vond dat ik een punt had”. Noordwolde ging fanatiek de strijd aan. Maar lag al snel in verloren positie nadat Freddy de Grooth de gasten met twee treffers aan een 0-2 voorsprong hielp. In het tweede deel ging de thuisclub met nog meer fysiek geweld het duel aan, terwijl Pelikaan S weer eens in de oude kwaal verviel: laconiek en afreageren op elkaar en de scheidsrechter. “Er zijn dan geen sterkhouders die naar elkaar wijzen”, irriteert De Hoop ook mateloos. Nadat Simon Spinder in de fout ging kregen de gastheren ook nog een penalty, die gekeerd werd door Rick Hofkamp. De bevrijdende actie kwam van Danny Holband: 1-3. VVG liet geen steek vallen. Integendeel, de kampioensploeg nummer een won met dubbele cijfers.

In de derde klasse D herstelde ONR zich na de verloren derby vorige week en vierde eindelijk weer de overwinning. Al was het wel een benauwde zege bij staartploeg SVN’69. Mitchell Schievels zette de Rodenaren op het goede spoor: 0-1. De thuisclub, die niet echt gevaarlijk werd, kwam in de tweede helft snel weer op dezelfde baan en naast ONR. Dit na slecht verdedigen van ONR-kant, waarbij twee spelers vrij kwamen te staan op vijf meter van het doel. Het werd verder een kwestie van overleven. Diep in de tweede helft scoorde de 19-jarige Sander Postma alsnog de 1-2, uit een corner. Pieter-Jan Leemhuis belandde na een harde botsing in het ziekenhuis. Waarschijnlijk heeft hij een rib gebroken en wordt nog onderzocht op de nieren. Verder maakte Sven Buigel zijn debuut. Daarmee treedt de jongeling in de voetsporen van zijn vader en opa die ook in ONR 1 hebben gespeeld. Trainer Ronald Vermeulen tenslotte over de nipte zege: “we zijn nog steeds zoekende”. In de stand maakte koploper TONEGO geen fout en won ook Borger (van Veenhuizen). Elim was de grote verliezer. .

Veenhuizen had te kampen met veel afwezigen, om verschillende redenen. Daardoor moest Marcel van Veenen een beroep doen op zelfs een B-junior. Ook Robert Elsinga, de geschorst is, bleef langs de kant. “We misten te veel kwaliteit om het Borger moeilijk te maken”, zag de spits. Ondanks de euforie van vorige week verslapte Veenhuizen niet en ging als vanouds de strijd aan. Twee invallers bij Borger bezorgden Veenhuizen ‘Achter de Molen’ een 0-2 achterstand. Pas in blessuretijd -94e minuut- was het Ferdinand Rozema die de 1-2 op het bord kreeg. “Het is zonde. We hadden nog kunnen spelen om de periode, die nu naar Fit Boys gaat”.

SV Haulerwijk sleepte de drie punten in de laatste fase binnen. Om verschillende redenen miste Ed Laagland zeven spelers, voor de moeilijke klus in Boornbergum, dat net als Haulerwijk aast op plek vier, die recht geeft op de periode. Laagland zette noodgedwongen B-junior Jort de Vries in de spits. Ook Youri ter Veld komt uit de B-junioren. Ondanks dat nam Haulerwijk een riante voorsprong dankzij treffers van Job Lise en Thom Mulder die een penalty verzilverde. Boornbergum maakte er toch weer een wedstrijd van door twee vrije ballen, die erin gingen: 2-2. Het collectief van Haulerwijk stond op tegen een zeer fel spelend (volgens Laagland ging de thuisclub er regelmatig met gestrekt been in) Boornbergum. Stefan Hilhorst gaf tien minuten voor tijd de beslissende voorzet op broer Patrick de snoeihard inschoot: 2-3. De arbiter trok nog acht minuten bij. De gasten hielden stand. Laagland was dan ook erg blij met de overwinning.